Diş Ve Diş Eti Hastalıkları Türkiye’de De En Sık Rastlanan Sağlık Sorunlarından Biri

Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ömer Balcı, diş ve diş eti hastalıkları, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en sık rastlanan sağlık sorunu...

Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ömer Balcı, diş ve diş eti hastalıkları, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en sık rastlanan sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Dr. Balcı, yaptığı açıklamada, diş ve diş eti hastalıklarından bahsederek, 12 yaş grubunda DMFT (çürük, kayıp, dolgulu diş) indeksinin 1,9 olarak tespit edildiğini söyledi. Bu rakam 2004 yılı itibariyle gelişmiş ülkelere göre yüksek olmakla birlikte, bu alanda yapılmış olan yoğun çalışmalar sonucunda ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde başarılı gelişmeler yaşandığı anlatan Dr. Ömer Balcı "Genel sağlığın bir parçası olduğu halde hayatı doğrudan tehdit etmediği düşünüldüğü için toplum tarafından gereken önemin verilmediği bu hastalıklar; görülme sıklığının yüksekliği; diğer sistemik hastalıklara neden olabilmeleri; tedavileri için çok fazla para, zaman ve uzmanlık gerektirmeleri gibi nedenlerden dolayı ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. 2014 yılı TÜİK verilerine göre, ağız ve diş hastalıkları, 0-6 yaş grubu çocuklarda ilk beş hastalık arasında, 7-14 yaş grubunda ise yüzde 24,6 ile ilk sırada yer almaktadır. Bakanlığımız; 4 bin 261 diş ünite kapasiteli 133 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM), bin 211 diş ünite kapasiteli 16 Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi (ADSH), 2 bin 849 diş üniti kapasiteli 790 hastane diş polikliniği ve 784 toplum sağlığı merkezi (TSM) ve 186 ilçe entegre hastanesi (EII-EIII) olmak üzere 970 ilçemizde vatandaşlarımıza koruyucu ve tedavi edici ağız ve diş sağlığı hizmetleri sunmaktadır. Ülkemizdeki diş hekimlerinin yüzde 35'ini oluşturan 8 bin 683 diş hekimi ile Bakanlığımız çalışmalarına devam etmektedir. Ülkemizde kişi başı diş hekimine müracaat sayısı 0,50 olarak gerçekleşmiştir. Diğer birçok hastalıkta olduğu gibi diş ve diş eti hastalıklarıyla mücadelede, tedaviden ziyade koruyucu ağız ve diş sağlığı uygulamalarının gerekliliği tüm dünyada genel kabul görmektedir. Tüm bu gerçekler ışığında Bakanlığımız ağız ve diş sağlığı hizmetlerine yön verirken; Çocukluk çağından başlayarak tarafımızca yürütülen programlarla, toplumda ağız ve diş sağlığı bilincinin geliştirilerek herkesin kendi sağlığını koruma noktasına gelmesini, koruyucu diş hekimliği uygulamalarının bir yaşam tarzı olarak kabul görmesinin sağlanmasını, ülke bazında var olan koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi suretiyle diş çürüğü ve diş tedavisi oranının en aza indirilmesinin sağlanmasını amaçlıyoruz" dedi.

"Bilecik'te 3 bin 870 ağız ve diş muayenesi

Bakanlığımızın ağız ve diş sağlığı hakkında yaptığı çalışmaları bahseden Dr. Balcı, "Öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik farkındalık eğitimlerinin yapılmış, öğrencilerin ağız diş muayeneleri gerçekleştirilmiştir. 60 ayını doldurmuş anasınıfı öğrencilerinden başlanarak, her yıl sisteme dahil olan öğrencilere ilkokul 4'üncü sınıfın sonuna kadar yılda iki kez, florürlü vernik uygulanmış, Ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ulaşmakta güçlük çeken ve dezavantajlı gruplarda yer alan kişilere hizmet verilebilmesi amacıyla gezici diş tarama araçları oluşturulmuştur. İlimizde 2016-2017 eğitim öğretim yılında başlayan Koruyucu Ağız Diş Sağlığı Programına dahil olan anasınıfı öğrencisine 3 bin 870 ağız ve diş muayenesi, 13 bin 850 diş fırçası-macunu muhafaza çantası dağıtımı, 3 bin 466 florürlü vernik uygulaması gerçekleştirilmiştir" diye belirtti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama