Diyabetik Ayak Yarasında Damar Tıkanıklığı Önemli Bir Sorun

Günümüzde diyabet, diğer adıyla şeker hastalığı, kan şekeri yüksekliği sonucu oluşan birçok organ tutulumuna neden olan ilerleyici bir hastalıktır.

Günümüzde diyabet, diğer adıyla şeker hastalığı, kan şekeri yüksekliği sonucu oluşan birçok organ tutulumuna neden olan ilerleyici bir hastalıktır. Diyabetli hastalarda en yaygın hastaneye yatış sebebi olan diyabetik ayak yaraları ise hastalığın doğurduğu ciddi bir yan etkidir.

Diyabetik ayak yara tedavisinde erken müdahalenin öneminden bahseden Yara Bakım Koordinatörü Hemşire Deniz Yahcı, bu sorunun uzuv kaybına kadar varan ciddi sonuçları olabileceğini söyledi.

Düzensiz şeker damar tıkanıklığına neden oluyor

Yara Bakım Hemşiresi Deniz Yahcı: Diyabetik ayak yaraları, kontrol altına alınamayan düzensiz şeker seviyelerine bağlı olarak gelişen özellikle ayak damarlarındaki dolaşım bozukluğu, diz altı atar damarlarındaki daralma, kireçlenme ya da tıkanma gibi damar hastalıkları sonucu dokunun yeteri kadar oksijenlenmemesi ve beslenememesine bağlı olarak ortaya çıkan yaralardır. Bu durumda dokular ölmeye hatta hastanın ayak ve bacaklarında kangren sorununu ortaya çıkarabilmektedir.

Ayak ve bacak damarlarında tıkanıklık belirtileri nelerdir?

Aterom plaklarının kollara ve bacaklara oksijen götüren damarlarda oluşturacağı tıkanmalar tıpta periferik arter damar tıkanıklığı olarak adlandırılır. En fazla görülen tıkanıklık tipi olan bacak damar tıkanıklığı belirtileri ise kısaca şöyle sıralanabilir:

• Bacaklarda hissizlik ve ağrı
• Ayaklarda ve bacaklarda uyuşma hali
• Ayaklarda ve bacaklarda üşüme
• Bacak kasının zayıflamasıyla bacaklarda oluşan güç kaybı
• Ayaklarda soluklaşma ya da kızarma gibi renk değişiklikleri
• Ayak tırnaklarında yaşanan kalınlaşma
• Ayakların üst kısmında ve parmaklarda bulunan tüylerin dökülmesi
• Bacak ve ayak bölgesinde oluşan yaraların iyileşme süresinin uzaması
• Ayak parmaklarında yaşanan ağrılar ve kangren halleri

Damar tıkanıklığı tedavisinde pek çok yöntem mevcut

Damar tıkanıklığı, günümüzde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan tehlikeli bir hastalıktır. Damar ağında sağlıksız beslenme ve yaşam nedeniyle oluşan plağı aterom ve kalıntıların arterleri tıkaması sonucu oluşan rahatsızlığa damar tıkanıklığı adı verilir. İnsan sağlığı açısından oldukça ciddi ve tehlikeli sonuçları olan bir hastalıktır. Genetik yatkınlık, alkol ve sigara kullanımı ile yanlış beslenmenin baş tetikleyicisi olduğu damar tıkanıklığı, ağır ağır ilerleyen tehlikeli bir sağlık sorunudur.

Damar tıkanıklığı tedavisi konusunda tıbbi olarak da pek çok yöntem mevcuttur. Bunlardan ilki ilaç tedavisidir. Çeşitli tetkiklerin ardından damarlarda plak oluşumunu ya da kan pıhtılaşmasını önlemek için çeşitli ilaçlar verilebilir. Ek olarak, kolesterolü ve kan basıncını düşürmek için ilaçlardan yardım alınabilir.Damar tıkanıklığı ameliyatla açılabilir. Damar tıkanıklığı ileri seviyedeyse anjiyoplasti ve bypass ameliyatı yapılır.
Damar tıkanmaları kronik ayak yaralarında ciddi bir problem oluşturabilir
Hastanın ayak ve bacak damarlarında daralma ve tıkanma gibi dolaşım bozuklukları söz konusu olduğunda vücudun en uç bölgesindeki ayaklara yeteri kadar oksijen ve dokuları besleyen besin ögeleri ulaşamaz. Bu durum dokuların ölmesine ve hatta daha ileriki zamanda gangren oluşumuna neden olur. Tıkalı olan damarlardan dolayı, yarada oluşabilecek enfeksiyonu tedavi etme süresi de antibiyotiklerin dokulara istenilen oranda ve zamanda ulaşmaması nedeniyle uzamakta yaranın tedavisinde sorunlar ve zorluklar ortaya çıkabilmektedir.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli