Adana'da, "Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla öğretmen ve ailelere yönelik "Tip 1 Diyabet, Spor ve Okul" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kışla Sağlık Yerleşkesi'ndeki seminerde; "Tip 1 Diyabet ile Okul Yaşantısı", "Öğretmenlerden Beklentiler", "Diyabet ile Spor Nasıl Yapılır?", "Diyabet ile Güzel Yaşamın İpuçları" ve "Profesyonel Diyabet" konuları ele alındı.
Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Sangün, diyabet takibi için çocuğun becerisinin yanında, aile ve öğretmenin okuldaki desteğinin de çok önemli olduğunu belirtti.
Diyabet takibinde aileleri ve öğretmenleri doktorların sağ kolu olarak gördüklerini ifade eden Sangün, "Tip 1 diyabetli çocuklar mecburen sağlıklı yaşamak zorunda olan ve buna ek olarak günlük insülin enjeksiyonlarını almak durumunda olan bireylerdir. Birkaç temel kurala dikkat ederek her türlü meslek sahibi olabilir, profesyonel spor yapabilir, aile kurabilir ve diyabeti olmayan bir bireyin yaptığı her şeyi yapabilirler. Diyabetin farkında olalım ve çocuklarda da görülebileceğini unutmayalım" dedi.
"İnsülin en iyi dost"
Diyabetin iki çeşidi olduğunu, bunları Tip 1 ve Tip 2 diyabet şeklinde ayırdıklarını ifade eden Doç. Dr. Özlem Sangün, şöyle devam etti:
"Tip 1 diyabet insülin salgısı yeterli olmadığı durumlarda ortaya çıkıyor. Tip 2 diyabet ise çok şişman çocuklarda ve ergenlik döneminde oraya çıkabiliyor ama daha sıklıkla yetişkin insanlarda gözleniyor. Çocuklara diyabetin bir yaşam tarzı olduğunu ve onunla arkadaş olmaları gerektiğini anlatıyoruz. Çocuklarda insülin kullanımı ve diyabet ile ilgili birçok yanlış inanış var. Ancak çocukların gelecekte sağlıklı bir yaşam kurabilmeleri ve iç organların sağlıklı kalabilmesi için insülin en iyi dostumuz. Diyabetle ilgili yeterli bilgiye sahibiz ve kullanabileceğimiz ilaç elimizde. Biz hastalarımızı nasıl tedavi edebileceğimizi biliyoruz. Diyabetli olmak büyük bir şanssızlık gibi algılanıyor fakat aslında durum öyle değil."
Çocukların yüzde 23'ü obez
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ümit Özgür Güler de seminerde, diyabet ile nasıl spor yapılacağı konusunda bilgiler verdi. Tüm dünyada çocukların yüzde 23'ünün obez olduğunu vurgulayan Güler, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın yüzde 13 civarında olduğunu belirtti. Güler, "Tip 1 diyabetli çocukların yüzde 10'u, Tip 2 diyabetli çocukların ise büyük çoğunluğu obez durumda" dedi.
Tip 1 diyabet hastaları için sporun çok faydalı olduğuna işaret eden Dr. Ümit Özgür Güler, "Spor, hastaların fiziksel olarak fit kalmalarını sağlıyor, kendilerine olan güvenlerini artırıyor, kalp fonksiyonlarını düzenliyor, insülin ve kullanılacak ilaçların ihtiyacını azaltıyor" diye konuştu.
İkinci oturumda ise Çocuk Psikiyatristi Uzman Dr. Özlem Kütük "Diyabet ile Güzel Yaşamın İpuçları", Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erim Erdem de "Profesyonel Diyabet" konularında sunum yaptı.
Seminere; Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Fuat Yapar, doktorlar, öğretmenler ve aileler katıldı.
İHA