Medeniyetler buluşmaları Din ve Medeniyet toplantısında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Batılı ülkelerin bazıları 11 Eylül'den sonra bize, gönderilen imamların kabul edilmeyebileceğini söyledi" dedi.
Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin birlikte organize ettiği programa Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Ali Ekiyor, AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer ve çok sayıda davetli katıldı.
Programda konuşan Görmez, zihni ve kalbi doyurmak için Gaziantep'teki şehrin yöneticileri, iş adamları ve kentin temsilcileriyle bir araya gelindiğini belirterek, bu tür programların önemine işaret etti.
"Batının İslam düşmanlığı artıyor"
Batılı ülkelerini eleştiren Görmez, Batı'da ırkçılığın arttığına işaret etti. Batı'da İslam düşmanlığının da sık duyulmaya başladığını anlatan Görmez, "Batı, 11 Eylülden sonra Müslümanlara karşı farklı tutum içine girdi. Batılı ülkelerin bazıları 11 Eylül'den sonra bize, gönderilen imamların kabul edilmeyebileceğini söyledi. Gelinen nokta İslamofobi, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığı son dönemde her geçen gün duyuyoruz. Gelişmeleri her gün hepimiz takip ediyoruz. Bunlar tesadüfi değil. Her geçen gün İslamiyet düşmanlığı, yabancı düşmanlığı, ırkçılık artmaya başladı" dedi.
Sadece batılı ülkeleri suçlamanın doğru olmadığını belirten Görmez, "Bizlerde de hatalar var. Bizden kaynaklanan sebepleri de ihmal etmemeliyiz. Bu ihmallerin üzerinde de hep birlikte durmamız gerekir. Medeniyet bunalımından geçtiğimiz sürece, tüm mazlumların umut bağladığı ülke olduğumuzu unutmayalım. Biz birliğimizi, beraberliğimiz korumalıyız. Sadece Almanya'da Türkler 4 bin cami yaptırdı. Bu camilerdeki hizmetler, Diyanet İşleri Başkanlığınca görevliler verilerek götürüldü. Bugüne kadar da hiç bir sorun çıkmadı. Sadece kendi vatandaşlarımızın ve din kardeşlerimizin, Müslüman kimliklerini koruması ve komşularıyla da barış içerisinde yaşamaları için çok büyük katkılar sağlanmıştır" ifadelerine yer verdi.
"Medeniyet bunalımı yaşanıyor"
Medeniyet bunalımı denebilecek bir dönem yaşandığını ifade eden Görmez, İslam medeniyetinin 4. bunalım döneminde olduğunu ifade etti. Uyarılarda bulunan Görmez, "Etrafımız kuşatılmış durumda. Fakat ilahi adaleti bünyesinde barındırdığı için daima o yüce kitabın insanlığa sunduğu hakikat, Müslümanlara tarihte umut olmaya devam etmiştir. Medeniyet, bilgi, ahlak, adalet, sanat ve estetik anlayışı kısaca insanı yeryüzünde ihtiyaç duyduğu şeyleri barındırır. Din ve medeniyet, ruh ve ceset ikilisine benzer. İslam medeniyeti tarihte büyük zorluklardan geçmiştir. Şu an da 4. bunalım döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Din ve medeniyetin birbirinden ayrılamaz, bugün içinden geçilen bunalım ve krizleri aşabilmek için de herkesin bir kez daha düşünmesi gerekiyor" diyerek uyarılarda bulundu.
Yeni dini söylemler uyarısı
Gaziantep'in Anadolu'nun güzide kentlerinden biri olduğunu dile getiren Görmez, kentin bir geleneği ve medeniyeti olduğunu kaydetti. Medeniyetin ilimle ve bilimle beslenmesi gerektiğini vurgulayan Görmez, son dönemlerde yeni yeni dini söylemler duymaya başladıklarını belirtti. Yeni söylemlerle yeni gruplar oluşturulmaya çalışıldığı belirterek uyarılarını sürdüren Görmez, "İnsanı bütün olarak gören, ötekiyle doğru ilişkiler kurmuş bir geleneğimiz ve medeniyetimiz var. Bunu kaybetmemeliyiz ve bu medeniyeti ilimle, bilimle beslemeliyiz. Bugün Türkiye'de de, bölgemizde de pek çok yeni yeni dini söylemler duymaya başladık. Farklı dini söylemler, televizyonlardan, sosyal medyadan veya çeşitli mecralardan inşa edilmeye çalışılıyor. Bunun üzerinden gruplar oluşturuluyor. Bu konuda çok dikkatli olmamız gerekir. Bunun üstesinden ilimle ve irfanla gelebiliriz. Rabbimiz hepimizi farklı yaratmıştır ama önemli olan bu farklılıkları tefrikaya dönüştürmemektir. İnsanın tabiatı farklıdır. İnsanın mayasında hava, su, ateş ve toprak vardır. Bazılarının toprak bazılarının ateş yönü ağır basar. Ateşle su bir araya geldiğinde ne güzel olur, ateş yakmaz" şeklinde konuştu.
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da düzenledikleri organizasyonu geleneksel hale getirmek istediklerini, böylelikle de dünyevi meşgalelerden uzaklaşıp ruhları da temizlemeye çalışacaklarını söyledi. Bu toplantılar sayesinde insanı insan yapan ruhun ihtiyaç duyduğu açlığın giderileceğini belirten Yerlikaya, "Medeniyet bizim dinimiz, İslam'dır. Biz sadece bu dünyaya aslında, öbür dünyaya hazırlık için gönderildik. Büyük ve zor bir sınav. Bizim medeniyetimizin özü güzel ahlaktır. O yüzden manevi hastalıklardan uzaklaşıp ehli cennetle bir olabilme noktasına gelebilmeliyiz. Bizim yükümüz ağır. O yüzden bizim daha dikkatli olmamız gerekir" ifadelerine yer verdi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep'in neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan medeniyetinden ve dini inancından desturla bugün binlerce Suriyeli savaş mağduruna ev sahipliği yaptığını ifade etti. Şahin, din ve medeniyetine bağlı gençlerle her şeyin daha iyiye ulaştırılacağını kaydetti.
İHA