Diyet Uzmanı Avcı: "Aşırı Sıcaklarda Süt, Ayran Ve Meyve Suyu Tüketin"

Mersin Toros Devlet Hastanesi Diyet Uzmanı Meltem Avcı, aşırı sıcak havalarda terleme olmasa bile deri, solunum, idrar ve dışkı ile normalden fazla su kaybı...

Mersin Toros Devlet Hastanesi Diyet Uzmanı Meltem Avcı, aşırı sıcak havalarda terleme olmasa bile deri, solunum, idrar ve dışkı ile normalden fazla su kaybı olduğunu belirterek, vatandaşları özellikle yeterli sıvı alımı ve sağlıklı beslenme konularında uyardı.

Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Toros Devlet Hastanesinde görevli Diyet Uzmanı Meltem Avcı, yazılı bir açıklama yaparak, vatandaşları aşırı sıcaklarda beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Sağlıklı beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgi veren Avcı, sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyacının su olduğunu kaydetti. Sıcak havalarda terleme olmasa bile hava sıcaklığı ve nem ile deri, solunum, idrar ve dışkı ile normalden fazla su kaybı olduğunu vurgulayan Avcı, bu kaybın tansiyon dengesizliği, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk yapabileceğini belirtti. Avcı, 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, 4 yaşından küçük çocuklar, hamileler, kronik hastalığı olanlar, özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları gibi sürekli ilaç kullanan kişiler, aşırı kilolular ve oruç tutanların aşırı sıcaklarda mutlaka korunmaları gerektiğinin altını çizdi.

"Her 1 saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır"

Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını isteyen Avcı, "Dışarıda çalışanlar ise mümkün oldukça güneş altında güneş kremi, şapka ve gölgelikle koruma sağlayabilir. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatlerinde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilip, her 1 saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır" dedi.

"Kahve ve çay yerine süt, ayran ve meyve suyu tüketin"

Sıcaklarda beslenme ve sıvı tüketimiyle ilgili alınması gereken önlemler konusunda da bilgi veren Diyet Uzmanı Avcı, sıvı alımında su içmenin esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanımı söz konusuysa ilgili doktorun önerilerine uyulması gerektiğini de ifade eden Avcı, şöyle devam etti:

"Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu su ve içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketimden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır."

"Bol miktarda sebze ve meyve tüketin"

Vücut direncini arttırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesini öneren Avcı, "Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarda sıvı alınmalıdır. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan et, yumurta, süt, balık gibi besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesinde hijyen kurallarına uyulmalıdır. Soğuk çorbalar, ayran, yoğurt, kefir ve cacık, kızartılmadan hazırlanmış her türlü sebze yemeği, ızgarada pişirilmiş tavuk, hindi ve balık çeşitleri, salatalar, soğuk baklagil yemekleri, bulgur, buğday çeşitleri ve kepekli pirinç ile hazırlanmış çok az yağlı ya da yağsız pilavlar tüketilmesi, sıcak havalarda sağlıklı beslenme için doğru tercihlerdir" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Mide Ekşimesi Neye Yol Açar?
Kaygı Bozukluğu Nasıl Yönetilir?
Depresyon İle Baş Etme Yöntemleri
Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor