Diyetisyen Gönülol: “Sahura Mutlaka Kalkılmalı”

Diyetisyen Hüban Gönülol, yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için sahur öğününün atlamaması gerektiğini söyledi.

Diyetisyen Hüban Gönülol, yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için sahur öğününün atlamaması gerektiğini söyledi.

Medicana International Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Hüban Gönülol, Ramazan ayında beslenme ve kilo kontrolü konusunda bilgi verdi. Gönülol, "Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Sahura mutlaka kalkılmalı ve sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, ekmek gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı, tatlı ihtiyacını da göz önünde bulundurarak meyveye de yer verilmelidir" dedi.

"Su içmek için susama hissinin oluşmasını beklemeyin"

Sunun insan yaşamı için elzem olduğunu vurgulayan Dyt. Hüban Gönülol, "Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması hayati önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarda suyun mutlaka alınması zorunludur. Günde ortalama en az 2- 3 lt su içmeye özen gösterilmelidir. Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. Terle beraber sadece sıvı kaybı değil aynı zamanda mineral kayıpları da oluşmaktadır. Günlük içilen 1-2 adet sade soda mineral kayıplarını yerine koymak için iyi bir çözüm olacaktır" diye konuştu.

"İftar için kendinize zaman tanıyın"

İftar zamanı geldiğinde yapılan en büyük hatalardan birisinin de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmek olduğunu dikkat çeken Dyt. Gönülol, "Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir. Bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına neden olur. İftarda çorbayla açılış yapmak mideyi ana yemeğe hazırlamak için uygundur. Ancak çorbadan sonra 10 dklık bir ara midenin dinlenmesine ve daha kontrollü seçimler yapmanız için size zemin hazırlayacaktır. Ana yemeğe geçtiğinizde yemeklerinizi yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin. Yeterince çiğnenmeyen yiyecekler, sindirim siteminde sorunlara yol açar ve beyne tokluk sinyali gidene kadar, gereğinden fazla yemek yenmesine neden olur" şeklinde konuştu.

"Kızartma, aşırı yağlı ve hamurlu yiyeceklerden kaçının"

Dyt. Hüban Gönülol şu bilgileri verdi: "Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Yemeklerinizi pişirme yöntemi olarak, kızartma ve kavurma yerine, ızgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemlerini tercih edin. İftar sofranızda bol yağlı şarküteri ürünleri, hamur işleri, şerbetli tatlılar ve pide gibi yüksek kalorili, kan şekerini hızlı yükselten ve sindirimi güç besinler yerine sulu yemek, salata ve yoğurt tercih edin. Tatlı olarak posa ve mineral açısından zengin olan meyveler ilk tercih olmalı ve haftanın belirli günlerinde sütlü tatlılar tercih edilmelidir. İlk hafta içinde vücut 16 saatlik açlık süresine ve yemek yeme saatlerine kendini adapte ettikten sonra harcanan günlük enerjiyi düşürerek az enerji harcamaya başlar. Bu nedenle metabolizma hızı yavaşlar. Bu durumda, normalde yediğiniz miktarları azaltmanız gerekir. Porsiyon miktarlarını fazla arttırmadan ve tercih ettiğiniz yemeklerin içeriğine ve pişirme yöntemine dikkat ederek kilo kontrolünü sağlamak ve daha sağlıklı bir şekilde bayramı karşılamak mümkün."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Hekimler 5 Gün İ̇ş Bırakacak!
20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!