Tıbbın her alanında giderek yaygınlaşan PRP tedavisi ortopedik problemlere de çözüm sunuyor. Kemik ve eklem hastalıklarında hastaya doğru yöntemle ve doğru miktarda PRP ya da kök hücre uygulanması tedavinin başarı şansını arttırıyor.
Özel Alfa Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Sonar ortopedik hastalıklarda PRP tedavisi hakkında bilgi verdi.
Tecrübeli kişiler tarafından uygulanması gerekiyor
Özel Alfa Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Sonar : ‘’PRP Tedavisi, ortopedi alanında da sıkça kullanılan bir tedavi yöntemidir. Platelet Rich Plasma (PRP); kanda bulunan “trombosit” ten zengin serum anlamına gelmektedir. Genellikle kişinin kendi kanı, damar yolu ile alınır. Kişiden alınan kan özel bir işleme tabi tutulur. Trombosit dediğimiz kanımızda var olan iyileşme faktörü içeren hücreler toplanarak hastalıklı bölgeye enjekte edilir. Tedavi süresi genellikle ayda 1 enjeksiyon yapılacak şekilde 3 enjeksiyon şeklindedir, ancak bazı hastalarda daha fazla enjeksiyon gerekebilir’’ dedi.
PRP işlemi en sık diz kireçlenmelerinde uygulanmaktadır
PRP tedavisinin birincil kullanım alanının eklem kireçlenmeleri olduğunu belirten Op. Dr. Mehmet Sonar sözlerine şöyle devam etti: ‘’Kireçlenme denince akla ilk olarak diz kireçlenmesi gelmektedir. Diz kireçlenmesinde kullanıldığı gibi kalça kireçlenmesinde de kullanılmaktadır. PRP tedavisi uygun şekilde yapıldığında son derece iyi sonuçlar vermektedir. Diz kireçlenmesinin tedavisinde PRP ile beraber bazı koruyucu önlemler de alınmalıdır. İlk olarak hasta dizini korumalıdır yani hasta merdiven inip çıkmak, diz katlamak, çömelmek gibi zorlayıcı diz aktivitelerinden kaçınmalıdır. İkincisi egzersizdir. Hastalara mutlaka diz koruyucu egzersiz programı verilmeli ve hasta buna en az 3 ay devam etmelidir. Son olarak ise kilo kontrolü sağlanmalıdır. Hasta kesinlikle kilo almamalı, obez ise fazla kilolarından kurtulmalıdır.’’
PRP işlemi sonrası hasta günlük aktivitelerine devam edebilir
Poliklinik koşullarında yapılan PRP İşlemi 5-10 dk gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Enjeksiyon sonrası hasta günlük aktivitelerine devam edebilir. Bu işlem belli aralıklarla hastadan hastaya değişmekle birlikte tekrarlanır. PRP tedavisinin ortopedi ve travmatoloji’ de en sık kullanıldığı tanılar ise şunlardır: diz ağrıları (özellikle erken dönem kireçlenmelerinde), kıkırdak hasarlarında, omuz problemlerinde, tenisçi-gölfçü dirseği ve aşil tendiniti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)