Diz Kireçlenmelerine ‘Fda’ Onaylı Çözüm

Fenisia Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Nail Armoş, Su Soğutmalı Radyofrekans Tedavisinin (COOLED RF) diz kireçlenmelerinin tedavisinde, diz ağrılarının...

Fenisia Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Nail Armoş, Su Soğutmalı Radyofrekans Tedavisinin (COOLED RF) diz kireçlenmelerinin tedavisinde, diz ağrılarının giderilmesinde uygulanan ilk ve tek Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (U.S. Food and Drug Administration-FDA) tarafından onaylanmış, sertifikalandırılmış bir sistem olduğunu belirtti.

1862 yılından bu yana tıbbi ürünlerin güvenliği konusunda her yıl 15 binden fazla kontrol çalışması yapan ve toplum sağlığı konusunda dünya otoritesi kabul edilen FDA tarafından bu ürünün sertifikalandırılmasının da kullanılan sistemin doğruluğu teyit eder nitelikte olduğunu belirten Armoş, dünyada 10 yıldır kullanılan bu tedavi yönteminin yaklaşık 1 yıldır Türkiye'de de uygulandığını ifade etti. Armoş, "2009 yılından bu yana Türkiye'de sağlık sektöründe daima öncü rol üstlenen Fenisia Medikal, tıbbi etik değerlerden ödün vermeden, dünyada gelişen sağlık teknolojisini Türkiye'deki sağlık sektörü ile buluşturdu" dedi.

Nail Armoş, protez ameliyatı olmak istemeyen veya ek sağlık sorunları nedeniyle ameliyat olamayan hastaların, COOLED RF ile ağrıların azalması sayesinde günlük yaşantılarına hızla dönebildiğini ve kısa süre içerisinde de tek başına hareket edebilir hale gelebildiklerini söyledi.

Kireçlenme özellikle 55 yaş sonrasında görülüyor

Mio Klinik doktoru Dr. İsmail Gökyar, diz kireçlenmesinin nedenleri ve kimlerde görüldüğü konusunda bilgi verdi. Kireçlenmenin, özellikle 55 yaş sonrası görülen ve eklem kıkırdak yüzeylerinin bozulmasıyla karakterize bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Gökyar, bu rahatsızlığın kilolu insanlarda ve kadınlarda daha sık görüldüğüne dikkati çekti. Dr. Gökyar, "Kıkırdak, düz ve yumuşak bir doku tabakasıdır. Sağlıklı bir kıkırdak, eklemin üzerindeki yükü absorbe eder, dizin rahatlıkla kaymasını sağlar. Dizde kıkırdak bozulması ve kireçlenme, belli bir yaş sonrası kendiliğinden başlayabileceği gibi, travma, menisküs yaralanmaları ya da romatizmal hastalıklar dizde kireçlenmeye sebep olabilir" diye konuştu.

"Hastalığın ilerlediği, istirahatte bile dinmez bir hale geldiği durumlarda cerrahi yaklaşımın en iyi seçenek"

Kireçlenmede, kıkırdaktaki mikro-hasarların onarılamadığını, sonunda kıkırdağın kuruduğunu ve yüzeyinde çatlaklar oluştuğunu söyleyen Dr. Gökyar, son evre diz kireçlenmede, eklem kıkırdaklarının çok fazla aşınması yüzünden iki kemiğin birbiri üzerine sürtünür hale geldiğini anlattı. Diz kireçlenmesinin erken evrelerinde ilaç, dizlik, masaj, sıcak/soğuk kompresler gibi ağrı kesici yöntemlerle veya güçlendirme ve germe egzersizleriyle konservatif olarak tedavi edilebileceğini belirten Dr. İsmail Gökyar, "Hastalığın ilerlediği, hareketliliğin çok engellendiği veya ağrı istirahatte bile dinmez bir hale geldiği durumlarda cerrahi yaklaşımın en iyi seçenek" şeklinde konuştu.

"Su Soğutmalı Radyofrekans Tedavisi son yıllarda oldukça tercih edilen bir yöntem"

Özellikle ileri yaş grubunda ve eşlik eden ciddi hastalıkların varlığında protez ameliyatı yapmanın çok riskli olabileceğini dile getiren Dr. Gökyar, hastanın korkması ve bu ameliyatı istememesi durumunda ise ilaç tedavisinin seçildiğini söyledi. Dr. Gökyar, "Protez ameliyatı olamayan veya tercih etmeyen hastalarda tüm bu tedavi yöntemlerine alternatif olarak uygulanan "Su Soğutmalı Radyofrekans Tedavisi (COOLED RF)" ağrıların ortadan kaldırılmasını ve hastanın günlük hayatına hızla dönmesini sağlaması nedeniyle son yıllarda oldukça tercih edilen bir tedavi yöntemi haline geldi" dedi.

Uygulanan tedavi yönteminde, radyo dalgaları ile oluşturulan ısı enerjisi sayesinde doku veya sinirin iyileştirilmesinin hedeflendiğini söyleyen Mio Klinik doktoru Dr. Gökyar, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bu yöntemin, son yıllarda diz ağrılarında da etkin bir şekilde kullanılmaya başlandığını belirtti. Ameliyathane şartlarında, cerrahi kesi olmadan, özel iğnelerle yapılan bu tedavi yönteminin lokal anestezi altında yapılabilmesi, genel anestezi gerektirmemesinin özellikle ileri yaş hastalarda önemli bir avantaj sağladığını ifade eden Gökyar, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Su Soğutmalı Radyofrekans Tedavisi yöntemi sayesinde diz ağrıları olan hastalarda hayli yüz güldürücü sonuçlar alınıyor, işlem sonrasında hasta aynı gün hastaneden taburcu olup, gündelik yaşantısına dönebiliyor."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !