Medicana Konya Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Umut Gönülalan, idrardan kan gelmesinin özellikle idrar yolu enfeksiyonları, böbrek hastalıkları, böbrek kanallarının idrar torbasının taşlarına, tümörlerine bağlı olarak ortaya çıkabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
İdrarda gelen kanın iki türlü olduğuna değinen Doç. Dr. Umut Gönülalan, "İdrarımız normalde saman sarısı renginde veya açık renklidir. İdrardan kan gelmesinde, hastaların idrarlarında kan hücrelerinin görülmesine diyoruz. İki şekilde karşımıza çıkabiliyor; mikroskobik ya da makroskopik hematüri. Mikroskopik hematüri'de idrarda tahlil esnasında ortaya çıkan, gözle görülen han hücreleri makroskopik hematüride ise hastaların kendi idrarlarında gördükleri kanamaya diyoruz. Makroskopik hematüri bizim için daha ciddi bir durum olarak karşımıza çıkıyor" dedi.
İdrardan kan gelmesinin nedenlerine değinen Doç. Dr. Umut Gönülalan, "İdrardan kan gelmesinin pek çok nedeni vardır. Herhangi bir nedene bağlı olmadan da ortaya çıkabildiği gibi özellikle idrar yolu enfeksiyonları, böbrek hastalıkları, böbrek kanallarının idrar torbasının taşlarına, tümörlerine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Prostat hastalarında da idrarda kanamayı görebilmekteyiz" diye konuştu.
Hastaların uzmanlara başvurması gerektiğinin altını da çizen Doç. Dr. Gönülalan, "İdrardan kan gelmesiyle mutlaka üroloji uzmanına başvurulması gereken bir durumdur. Hiçbir şekilde kanama kesilse dahi doktora gitmeye gerek yok diye düşünmemek gerekiyor. İdrardan kan gelen hastalarda özellikle ağrısız ve pıhtılı bir şekilde kanaması olanlarda mutlaka en kısa zamanda doktora gitmelerinde yarar var. Çünkü bu bizim için en ciddi durum" ifadelerini kullandı.
"İdrardan kan gelmesi başlı başına bir hastalık değildir"
Nedene göre tedavi uyguladıklarını belirten Doç. Dr. Gönülalan, "İdrardan kan gelmesi başlı başına bir hastalık değildir. Mutlaka neden olan bir etyolojik faktör vardır. Bu faktöre göre, yani nedene göre tedavi edilmesi lazım. Yaptığımız tahliller sonrasında eğer hastalarda tümör, idrar yolu enfeksiyonu, taş gibi bir rahatsızlık saptadıysak bunları tedavi ediyoruz. Aspirin ya da kan sulandıran ilaç kullanan hastalarda da zaman zaman kendiliğinden idrardan kan gelmesiyle karşılaşabiliyoruz. Bu hastalara özellikle bol su içmelerini öneriyoruz" şeklinde konuştu.
İHA