Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Tedavisi Uzmanı Doç. Dr. Selman Laçin, tüp bebek tedavisinde başarının altın kurallarını anlattı.
Medicana İnternational İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Tedavisi Uzmanı Doç. Dr. Selman Laçin, sigara ve obezite hem yumurta hem de sperm kalitesini olumsuz etkisi, beslenmenin önemi, gebelikte stresle baş etmenin önemi, seçilen merkezin ve tüp bebek laboratuvarının başarıya etkisi konularında açıklamalarda bulundu. Kadının yaşı veya bireysel yumurtalık rezervi gibi tüp bebek tedavilerinde başarıyı doğrudan etkilediği bilinen bazı temel faktörler var olduğunu dile getiren Doç. Dr. Laçin, "Yaşınızı ve yapınızı değiştiremezsiniz belki ama sizin de bu konuda yapabilecekleriniz elbette var" dedi.
'Sigara ve obezite hem yumurta hem de sperm kalitesini olumsuz etkilemektedir'
Tedaviden birkaç ay önce hazırlıklara başlamanız başarınıza mutlaka katkı sağlayacağını söyleyen Doç. Dr. Laçin, "Bilmelisiniz ki sağlıklı yaşam kuralları bu süreçte önem taşımaktadır. Örneğin sigara içiyorsanız mutlaka bırakmalısınız. Sigara hem yumurta hem de sperm kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Fazla kilo yani obezite sorunu yaşıyorsanız makul bir kiloya inmeniz de şansınızı mutlaka arttıracaktır. Kullanılacak ilacın dozu da fazla kilolarla orantılı olarak artacak ve bu da en azından tedavi masrafınızın daha fazla olmasına yol açacaktır. Ayrıca aşırı kiloyla başlanacak bir gebeliğin daha fazla sorunlu geçeceği de bilinmektedir" şeklinde konuştu.
'Beslenmeniz mutlaka doğal besinlerle ve düzenli olmalıdır'
Beslenmenin mutlaka doğal besinlerle ve düzenli bir şekilde olması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Laçin, "Bol sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmeli ve yine aynı şekilde bol su içmelisiniz. Tuz ve diğer katkı maddelerini az tüketmeli, kafeinli, asitli içeceklerden kaçınmalısınız. Alkol tüketimi de tıpkı sigara kullanımı gibi doğurganlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca alkol kullanan anne adaylarının çocuklarında doğumsal anormallikler ve düşük yapma riskinin daha fazla olduğu da gösterilmiştir. Günde en az 8 saat uyumalı ve geç yatmamalısınız. Yorgunluk ve aşırı egzersiz, tedavinizi olumsuz etkileyebilir. Yaşam tarzının hareketsiz olması ve sağlıklı beslenme düzeni olmaması tedavinize olumsuz etki eden faktörlerdendir. Mümkünse düzenli spor en azından yürüyüş yaparak vücudunuzun direncini korumalısınız" dedi.
'Gebelikte stresle baş etmek önemli'
Stresle baş etmek için de gerekli adımların mutlaka atılmasını vurgulayan Doç. Dr. Laçin, "Bunun için gevşeme tekniklerini kullanabilirsiniz. Gerekli ise profesyonel bir yardım da alabilirsiniz. Günümüzde çoğu merkezde psikolog da çalışmaktadır. Bunun için tedavinizi yürütecek merkezinizden yol göstermelerini isteyebilirsiniz. Basit gibi görünen yukarıdaki küçük adımlar sizin başarıya ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Sonuçta tüm bunlara ek olarak siz de tedavinin baş aktörü olduğunuzdan bu işe istek ve yüksek motivasyonla başlamalısınız. Başaracağınıza inanın. Olumlu konsantrasyon ve inanmak, zaten başarının ilk basamaklarıdır" diye konuştu.
Merkezin ve tüp bebek laboratuvarının başarıya etkisi
IVF uygulamalarının kalbi olarak nitelendirilebilecek olan tüp bebek laboratuvarın, gerek çalışanlar gerek kullanılan malzeme ve teknikler açısından sistemin başarısında en önemli faktörlerden birisini oluşturmakta olduğunu söyleyen Doç. Dr. Laçin, "Laboratuvarda çalışanların konu ile ilgili bilgi, beceri ve deneyimleri son derece önemlidir. Önemsiz gibi düşünülebilecek küçük ayrıntılar dahi gebelik sonuçlarını ileri düzeyde etkileyebilmektedir. Tüm işlemlerin tecrübeli kişilerce yapılması başarıda çok önemli rol oynamaktadır. Sizin dışarıdan bakarak hangi laboratuvarın daha iyi olduğunu anlamanız elbette mümkün değildir ancak tecrübeli, uzun yıllardır hizmet veren ve çok sayıda hasta ile çalışan laboratuvarların bu konuda daha önde olduklarını düşünebilirsiniz" açıklamalarında bulundu.
Doç. Dr. Laçin sözlerine şunları ekledi: "Bunca yıldır tecrübelerimizden gördüğümüz kadarıyla en önemli konu, başarısız denemelerden dolayı asla umutsuzluğa kapılmadan bu yolda yürümeye devam edilmesidir. İnanıyorum ki ısrarla ve istekle hedefine yürümeye kararlı çiftler sonunda bebeklerini mutlaka kucaklarına alacaklardır'.
İHA