Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, gebelik süreci boyunca sancıların ne zaman başlayacağı, doğumun nasıl olacağı hakkında bilgiler verdi.
Op.Dr. Aslı Alay, "Rahim; bebeğin içinde yaşadığı, onu koruyan, bebeğin büyümesi ile birlikte genişleyen kas dokusundan oluşmuş bir organdır. Rahim kası gebeliğin farklı dönemlerinde farklı davranışlar sergiler. Gebeliğin 36-38. haftasına kadar rahimdeki kaslar sessizdir, uyku dönemindedir. Bu haftaların bitimi ile beraber rahim kası kendini doğuma hazırlar. Başlangıçtaki yalancı kasılmalar, ardından da kendini gerçek doğum sancılarına bırakır. Sancı oluşturan bu kasılmalar rahim ağzında açıklık yaparak bebeği doğum kanalında ilerletir. Kasılma şiddetinin daha da artması ile bebeğin doğumu gerçekleşir. Yani doğum eyleminde ilerlememiz gereken bir yol, bu yolda gidişimizi sağlayan güç ile yolcumuz yani bebeğimiz annesine kavuşur. Bu kavuşmanın olabilmesi için ilerletici gücün yani sancıların özellikleri; düzenli aralıklarla gelmesi, giderek şiddeti artması, rahim ağzında açılmaya yol açması, özellikle karın bölgesinde ve belde hissedilmesi, sancılar 3-5 dakikalık ağrısız dönem ardından tekrar başlamalı ve yaklaşık 45 saniye sürmeli, istirahat ve ağrı kesicilerle sancıların durdurulamaması önemli kriterlerdir. Birçok defa doktora acilen gitmenize neden olan yalancı doğum sancıları ise; düzensiz olup, şiddeti artmayan, rahim ağzında açıklığa yol açmayan, kasıklarda hissedilen, istirahatle geçen sancılardır" diye konuştu.
"Doğum eylemi 3 evrede incelenir"
Doğum eylemini anlayabilmek için sancıların başlayıp plesanta yani bebeğin eşinin çıkışı ile tamamlanan bu süreci 3 bölümde incelediklerini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, "Birinci evre; gerçek doğum ağrılarının hissedilmesi ile başlar ve rahim ağzında tam açıklığın olması ile tamamlanır. Rahim ağzında oluşturduğu açıklık hızına göre yavaş yani latent dönem ve aktif dönem olmak üzere iki bölümde incelenir. Yavaş faz sancıların hissedilmesi ile başlar, bu fazın sonunda rahim ağzında 2-4 cm açıklık olur. Sancıların güçlenmesi ve sıklaşması ile aktif faza girilir. Aktif fazda 3-5 dakika aralıklarla yaklaşık 45 saniye süren sancılar ile rahim ağzında tam açıklığa ulaşılır. İkinci evre; rahim ağzında tam açıklık olması ile bu döneme girilir. Doğum gerçekleşir. İlk gebeliklerde 2 saat, sonraki gebeliklerde ise 1 saat kadar sürer. Bebeğin doğum kanalında ilerlemesi ile kalçada, kasıklarda, perinede (genital bölgede dış dudaklar ile anüs arasındaki bölge) ağrı hissedilir. Bazı kadınlarda ise doğum sırasında bacaklarda kramp, yanıcı bir ağrı hissi olabilir. Nedeni ise bebeğin doğum kanalından ilerlemesi sırasında sinir köklerine baskı yapmasıdır. Güçlü doğum sancılarının ve anne ıkınması sırasında oluşan güç etkisi ile doğum gerçekleşir. Üçüncü evre; bebeğin doğumunun ardından başlar ve plesantanın ayrılması ile tamamlanır." İfadelerini kullandı.
"Stresin etkisi doğum eylemini uzatır"
Doğum sırasındaki ağrı ve stresin etkisi ile salgılanan stres hormonları rahim kasında düzensiz kasılmalara yol açarak doğum eylemini uzatabildiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, "Şiddetli ağrı gebede korkuya ve yılgınlığa yol açarak normal vajinal doğumdan uzaklaştırabilir. Günümüz koşullarında ise doğum sancıları güvenli ve etkin bir şekilde giderilmekte, bu hem anneyi hem de bebeği rahatlatmaktadır" şeklinde konuştu.
İHA