Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta şiddete karşı eylem planı kapsamında çıkan kitapçığı eleştirdi.
Türk Tabipler Birliği yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi;
“Bir kez daha “çözdük, çözüyoruz, hazırlıyoruz” dediniz. Sağlık camiası heyecanla bekledi. Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta şiddete karşı eylem planı kapsamında “kitapçık” çıktı: şiddete maruz kalınması durumunda “alternatif çıkış yolları kullanılmasından derin nefes alınmasına, mümkünse espri yapılmasından göz kontağı kurularak kişilere ismiyle hitap edilmesine kadar” birçok öneri var kitapçıkta. Bunların yararlı olacağı konusunda hemfikiriz de. Ama sorun bu kitapçığa yansıyan tablodan çok daha büyük Sayın Bakan. Bu kitapçıkla hekimleri gülümsettiniz! Hayal kırıklığıyla gülümsettiniz. Bunca şiddetin, ölümlerin nedeni iletişim hatası ile açıklanamaz. Haksızlık etmeyelim, yoğun temasların olduğu mesleğimizde iletişim çok önemli. Ancak onlarca yıldır çalıştığımız bu meslekte neden son 10-15 yılda şiddetin bu denli arttığını ve artmaya devam ettiğini açıklamaya yetmez”
HEM HASTA HEM HEKİM MUTSUZ
“Kitapçıkta iletişim dışında son derece sığ ve titrek bir şekilde köşeye sıkıştırılmış “sağlık çalışanlarının sağlığı, iş güvenliği, hasta sorumlulukları ve şiddet durumunda işten çekilme hakkı” elbette hakkını vereceğimiz ifadeler. Sayın Bakan, en basit haliyle çözüm; sorunun nedenleri üzerinden planlanır. Çok hasta, çok para, müşteri memnuniyeti bakışıyla yürütülen sağlık hizmetleri; kaçınılmaz olarak gerilim ve şiddet üretir. Ve sizin sessizliğiniz; yöneticilerin, kanun koyucuların sessizliği kötülüğe, şiddete cesaret katar. Unutmuş olamazsınız! Merkezi Hasta Randevu Sistemi (MRHS) ile 10 dakikada hatta 7 dakikada bir hasta verildiğini. Bir hastanın öyküsünü almak, muayene etmek, tahlil istemek ve sonucunu yorumlamak, tanı koyup reçete yazmak ve tüm bunları kayıt etmek için 7-10 dakikaların yetmediğini ve yetmeyeceğini, hem hastayı hem hekimi mutsuz ettiğini unutmuş olmalısınız”