Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Öğretim Görevlisi Ahmet Özkan, 2017 Türk Dünyasının Kültür Başkenti Türkistan'da gerçekleşen "Türk Dünyasının Geleceği, Fırsatlar ve Tehditler" temalı Kongreye katılarak sunum gerçekleştirdi.
Kazakistan'ın Türkistan Şehrindeki Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk Kazak Üniversitesi'nde "Küreselleşme Sürecinde Türk Dünyasının Geleceği, Fırsatlar ve Tehditler" temalı kongre düzenlendi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Öğretim Görevlisi Ahmet ÖZKAN, "Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi: Türkistan Forumu III - Küreselleşme Sürecinde Türk Dünyasının Geleceği, Fırsatlar ve Tehditler" kongresi çerçevesinde Kazakistan'ın Türkistan şehrinde Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk Kazak Üniversitesi'nde sunum gerçekleştirdi.
Türkiye için "Ata Yurdu" olan ve "Oğuzeli" olarak bilinen Kazakistan'ın Türkistan şehrinde 26-28 Nisan 2017 tarihleri arasında Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi: Türkistan Forumu III - Küreselleşme Sürecinde Türk Dünyasının Geleceği, Fırsatlar ve Tehditler" isimli kongre gerçekleştirildi. Kongrede Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlıklarını kazanan birçok Türk Cumhuriyeti'nin bu süreç içerisinde sosyal, iktisadi, hukuki vb. alanlardaki gelişimleri ile Türkiye Cumhuriyeti'nin bu gelişmelerdeki rolü ve etkinliği dünyanın çeşitli üniversitelerinden katılan pek çok öğretim üyesiyle birlikte bilimsel bir boyutta ele alındı.
UNESCO tarafından 2016 yılı Türk Dünyasının ruhani lideri "Hoca Ahmet Yesevi" yılı olarak ilan edilmesi, bununla birlikte Türkistan şehrinin Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2017 yılı "Türk Dünyası'nın Kültür Başkenti" ilan edilmesi bu kongreyi daha da anlamlı kıldı.
Konferans çerçevesinde Türkistan'da bulunan Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Özkan "Trump Amerikası ve Rusya Yakınlaşmasının Türk Dünyasına Muhtemel Etkisi" tebliğiyle katılımcılara seslendi. Konferansta, Amarika'daki seçimleri Trump'ın kazanmasının Rusya ile bir yakınlaşmanın başlangıcı olarak görülmesi gerektiğini dile getiren Özkan, şimdiye dek yapılan açıklamaların ve yaşanılanların dünyadaki güçlü bir değişimin ve dönüşümün işareti sayılabileceğini; bu çerçevece Türkiye'nin Türk Dünyasında daha etkin bir misyon üstlenebileceğini belirtti.
Kongrenin Türk Dünyası için kültürel, sosyo-ekonomik konular başta olmak üzere pek çok alanda işbirliğinin gelişmesine vesile olması temenni edilerek, kongrenin amacına ulaşan başarılı bir organizasyon olduğu dile getirildi. 17 oturumla 100'e yakın akademisyenin katıldığı ve üç gün süren kongrenin kapanışıyla birlikte Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerinin türbesi başta olmak üzere pek çok tarihi mekân ziyaret edildi. (MA-EFE)
İHA