Dr. Akbaş: “Çocuklar Kepçe Kulak Yüzünden Fotoğraf Çektirmiyor"

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, kepçe kulaklı çocukların özgüven sorunu yaşadıkları için fotoğraf çektirmediklerini ve saçlarıyla...

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, kepçe kulaklı çocukların özgüven sorunu yaşadıkları için fotoğraf çektirmediklerini ve saçlarıyla kulaklarını kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Özel FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, genellikle okul öncesi yaşlardaki çocuklarda görülen kepçe kulak hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Akbaş, kepçe kulaklı erkek çocukların kulaklarını gizlemek için kız gibi saç uzatarak kulaklarını saçlarıyla gizlediklerini belirtti.

Kepçe kulak hastalığının önemli bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Doç. Dr. Hayati Akbaş, "Kepçe kulak, kulakların normalden büyük olması, kulak kıvrımlarının olmaması, kulağın öne doğru olan çıkıntısının çok bariz olmasıdır. Karşıdan bakıldığında kulak kepçesinin net bir şekilde görülmesidir. Bu çocukları ciddi derecede rahatsız eder. Çocukluk döneminden başlayarak insanları rahatsız eder. Genellikle çocuk doğduktan belli bir süre sonra hemen fark edilmeye başlar. Zamanla bir kısmı kendiliğinden düzelebilir ama bir kısmında da kepçe kulak daha da artabilir. Eğer çocuklarda kulaklar kepçeyse ve rahatsızlık hissediliyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir" dedi.

"Kısa saç isteyen erkek çocukları, kızlar gibi saç uzatıp kulaklarını saklıyor"

Erkeklerin kısa saçlı dolaşamadığını, kızların da saçlarını toplayamadığını ifade eden Dr. Hayati Akbaş, "Kepçe kulak ameliyatları, genellikle okul öncesi dönemde yapılmalıdır. Çünkü kulak gelişimi 6-7 yaşları döneminde tamamlandığı için mümkünse bu yaşlarda kepçe kulak operasyonu yapılmalıdır. Ama bazen bu operasyonlar çeşitli nedenler yüzünden ihmal edilebiliyor. Bu gibi durumlarda da mümkün olan en iyi zamanda bu ameliyatların yapılması gerekiyor. Bunun yaşı yok. 50-60 yaşında da kepçe kulak ameliyatı yaptığımız hastalar var. Yıllarca kepçe kulak hastalığı yüzünden psikolojik eziklik yaşamış, kompleks yaşamış, özgüven eksikliği yaşamış insanlar, ellerine ilk fırsat geçtiği anda bu operasyonu yaptırabilirler. Kepçe kulak olup da ameliyat olmayan erkek çocukları, kulaklarını saklamak için sürekli saçlarını uzatıyorlar. Kısa saç isteyen erkek çocukları, kızlar gibi saç uzatıp kulaklarını saklama yoluna gidiyorlar. Kız çocukları sadece tek tip saç modeli yapıyor. Saçlarını toplayamıyor, topuz yapamıyor. Sürekli yüzleri açık kalacak şekilde, saçlarıyla kulaklarını kapatıyorlar. Bu da onların psikolojilerini olumsuz yönde etkiliyor" diye konuştu.

"Operasyon sonrasında hastaların psikolojileri ve özgüvenleri düzelir"

Hastaların 3 gün sonra normal hayatlarına döndüğünü ve özgüvenlerinin yerine geldiğini vurgulayan Akbaş, şunları söyledi: "Kepçe kulak hastalığı bulunan çocuklar kompleksleri yüzünden fotoğraf çektirmezler, arkadaşları arasında sürekli alay konusu olurlar. Bu da çocukların moralinin bozulmasına yol açar. Aileler bu durumda çocuklarına destek olsunlar ve rahatsızlık duyduklarında onları operasyona ikna etsinler. Kepçe kulak operasyonu çoğunlukla lokal anestezi altında yapılabilir. Operasyonlar, tecrübeli ve deneyimli estetik plastik cerrahlar tarafından yapıldığında çok kolay bir operasyondur. Bu işlem ortalama 30 dakika sürer. Hasta bu operasyonun sonunda evine gider. Yatış gerektirmez. 3 gün sonra da normal yaşantılarına dönebilirler. Operasyonların memnuniyet oranı çok yüksektir. Operasyon sonrasında kızlar hemen saçlarını toplarlar. Erkek çocukları kontrole geldiklerinde ise hemen saçlarını kısaltmış olurlar. Çünkü yıllarca uzun saçlar ile kulaklarını kapatmaktan sıkılmışlardır. Operasyon sonrasında, kepçe kulak hastalığı bulunan çocukların psikolojileri düzelir ve özgüvenleri yerine gelir."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !