EMG cihazı ile kol ve bacaklardaki sinirlerin çalışmalarını test ettiklerini belirten Özel Hayat Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. M. Haluk Akış, bu cihazla diyabetin vücuda verdiği hasarın da ölçülebileceğini söyledi.
Elektromiyografi (EMG) cihazı ile kol ve bacaklardaki sinirlerin çalışmalarının test edildiğini ifade eden Dr. M. Haluk Akış, "Hasar var ise onun ne boyutta ve neye bağlı olduğunu görebiliyoruz. Genellikle sinir sıkışmalarında, yanma, batma, ağrı, uyuşma, karıncalanma, iğneleme, kas erimesi ve kas güçsüzlüğü gibi şikayetleri olan hastalarda uyguluyoruz. EMG tetkikinin süresi,hastalığın ön tanısına göre 10 dakika ile 30 dakika arasında sürebiliyor" dedi.
Diyabet yani şeker hastalığının hızla artan önemli bir toplumsal sağlık meselesi olduğunu ifade eden Akış, "Diyabete bağlı sinirlerde gelişen bozukluklar ise nöropatiye sebep oluyor. Diyabetik nöropati ve nöropatik ağrı şeker hastalarının yaklaşık yüzde 70'inde görülür. Diyabetik nöropati, şeker hastalarında sinirlerin hasar görmesiyle sonuçlanan ve kontrolsüz yüksek kan şekeri seviyeleri sebebiyle sık görülen bir komplikasyondur. Bazen gizli şeker denilen durumda bile nöropati görülebilir" diye konuştu.
Diyabetik nöropati teşhisinin de EMG ile ölçülebileceğini belirten Dr.Akış şöyle devam etti:
"Diyabetik nöropati teşhisi hastaların dikkatli bir nörolojik muayenesi sırasında reflekslerin kontrol edilmesi, his kaybının ya da azalmasının, deri hassasiyetinin kaslardaki güç kaybının ve yürüme bozukluklarının saplanması ile konulabilir. Muayene bulgularının yanı sıra bazı kan testleri ve EMG gerekebilir. EMG ile bacaklardaki ve ellerdeki sinirlerin elektrik sinyalleri ölçülerek bu sinirlerdeki hasarın varlığı, şiddeti ve süresi tespit edilir. Diğer hastalıklara bağlı olabilecek sinir zedelenmesinden ayırt edilir. Fiziki ve nörolajik muayene ile laboratuvar tetkikleri ve EMG sonucu teşhis konulan diyabetik nöropatinin tedavisinde bazı özel ağrı ilaçları kullanılır. Diğer ağrılarda kullanılan ilaçların nöropatik ağrıda işe yaramadığı bilinmektedir."
İHA