Dr. Çakır’dan Ebeveynlere Önemli Uyarı !

Plastik ürünlerin daha yumuşak ve esnek olmasını sağlayan ve kozmetik sektöründe boya ve kokuların kalıcılığını arttırmak için kullanılan Fitalat; tamamen insan yapımı bir kimyasal olduğu için bebek ve çocukları ciddi hastalıklarla karşı karşıya bırakabil

Plastik ürünlerin daha yumuşak ve esnek olmasını sağlayan ve kozmetik sektöründe boya ve kokuların kalıcılığını arttırmak için kullanılan Fitalat; tamamen insan yapımı bir kimyasal olduğu için bebek ve çocukları ciddi hastalıklarla karşı karşıya bırakabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır, 8 aylık ve daha küçük bebekler için bebek bakım ürünlerinin olabildiğince az kullanılmasını, alınan ürünlerin içeriğinde DEHP- Fitalat içermez ibaresinin bulunmasına dikkat edilmesini önerdi.

EMZİK VE DİŞ KAŞIMA ÜRÜNLERİNİ DOĞAL ÜRÜNLERİNDEN TERCİH EDİN

Fitalatın özellikle ısı ve çalkalanmaya maruz kaldığında ve hatta uzun süre depolanma halinde de salınabildiğini belirten Çakır,  bu noktada plastik ürünler yerine mutfakta cam ürünlerin kullanılmasının en iyi önlemlerden biri olduğunu söyledi. Dr. Çakır, plastik kaplarla mikrodalga fırında yemek ısıtılmamasını, bulaşık makinasında plastik kap yıkanmamasına dikkat çekerken; vinil duş perdesi, yağmurluklar, çim mobilyaları, emzikler ve diş kaşıma ürünlerini özellikle doğal ürünlerden tercih etmeleri konusunda ebeveynleri uyardı.

UZUN SÜRELİ ZARARLARI…

Fitalatlar, kişisel bakım ürünlerine, ev temizlik ürünlerine ve plastiklere eklenen insan yapımı bir bileşik olduğunu kaydeden Çakır, “Fitalatlar, plastiklerin daha yumuşak ve esnek olmasını sağlar. Ayrıca kozmetik sektörnde boya ve kokuların daha kalıcı olması için kullanılır. Her türlü esnek plastik ürün, oyuncaklar, deodarantlar, oda spreyleri, mumlar, sabunlar, şampunalr, losyonlar, bulaşık sabunları, ev ve kişisel bakım ürünlerinde bulunabilir. Ne yazık ki ülkemizde fitalatları etikette belirtme zorunluluğu yok. Bu yüzden gündelik kullandığımız pek çok plastikte fitalat bulunabilir. Fitalatlar bu ürünlerden ısıya maruz kalmaları ile açığa çıkabilir. İnsanlar, cit ten-ması, solunum yolu veya ağız yolu ile vücuda alınabilirler” dedi. Dr. Çakır, kısa vadede hastalığa dönüşmese de, Fitalatın uzun vadede zararlarını şöyle sıralıyor:

*Erkek çocuklarda üreme bozukluklarının gelişimine,

*Çocukluk çağı obezitesinin oluşumuna,

*Kardiyovasküler hastalıkların gelişmesine,

*Beyin gelişim problemlerinin oluşmasına,

*Astım gibi solunum hastalıklarının oluşmasına,

*Troid hastalıklarının gelişimine ve

*Sinir Sistemi hasarlarına zemin hazırlıyor

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli
Ata Sağlık Hastanesi’nde Gece Çocuk Polikliniği Hizmeti Başladı