Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, tiryakiliğinden vazgeçmeye kesin olarak karar verenler için Ramazan ayının doğru bir zaman olduğunu söyledi.
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle bir açıklama yayınlayan Dr. İmren, tütün ürünleri ve sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. 2025 yılında 10 milyon insanın sadece sigara bağımlılığı nedeniyle yaşamını yitireceğine dikkat çeken Dr. İmren, Ramazanın sigarayı bırakmak için değerlendirilmesi gereken bir zaman dilimi olduğunu vurguladı. Dr İmren; "Ramazan ayı boyunca oruç tutan sigara kullanan bireyler 17 saat gibi uzunca bir süre sigara içmemeyi, sigarayı bırakmak konusunda bir avantaj olarak düşünebilirler. Sigara tiryakisi bir kişi Ramazan dışındaki zamanlarda bu kadar uzun süre sigara içmemeyi başaramamış olabilir. Ancak Ramazan ayının sunduğu böylesi bir kolaylık, sigaradan tamamen kurtulmak için çok iyi bir başlangıç demektir.
Ramazan ayında yiyeceklere ve suya konulan ambargo, iftar vaktinin gelmesi ile sanki sigaranın da orucu açılıyormuş gibi sigara için bozulmamalıdır. Unutulmamalıdır ki sigaranın her dozu ve her şekli zararlıdır ama sahurda ve iftarda üst üste içilmesi yüksek konsantrasyonda nikotin ve diğer zehirli maddelerin kana karışmasına yol açar. Bu da altta yatan ya da tanısı konmamış hastalıkların ciddi boyutlara ulaşmasına neden olabilir. Hatta ani kalp krizleri ve beyin kanamaları gelişebilir" dedi.
Dr. İmren, Ramazan'da sigaradan uzak durulmasına dair şu önerilerde bulundu:
"Öncelikle sigarasız ortamlarda bulunulmalıdır. Oruç açıldıktan sonra hemen sigara içmenin kalp krizine bile neden olabileceği unutulmamalıdır. Sigara bırakıldığında kişi yiyecek ve içeceklerin tadını daha çok almaktadır. Sigaranın bırakılması halinde, bunun faydaları ilk 20 dakikadan itibaren görülmeye başlanmaktadır. Sigara akla geldiğinde 1 bardak su içmek veya bir parça kuruyemiş yemek faydalı olabilir. İftar sonrası yürüyüş yapmak sigara içme isteğini azaltacaktır."
İHA