Dr. Karakan: "Kariyeri Seçen Kadınlarda Meme Kanseri Riski Artıyor"

Mersin Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Ankutsan firmasının kadın yöneticilerine, Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr....

Mersin Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Ankutsan firmasının kadın yöneticilerine, Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan tarafından "Meme kanserinde farkındalık" semineri verildi. Op. Dr. Karakan, tercihini kariyer yapmaktan yana kullanan ve çocuk yapmayı 30 yaşından sonrasına erteleyen kadınlarda meme kanseri riskinin arttığını söyledi.

Eğitim almış ve çalışan kadınların, hayat şartları nedeniyle evlenme ve çocuk yapma konusunda geç kaldığını belirten Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan şöyle devam etti:

"İleri yaşlarda doğum yapmak, erken yaşta doğum yapanlara göre vücudun daha uzun süre östrojen etkisine maruz kalmasına neden oluyor. Bu da kişinin meme kanseri hastalığına yakalanma riskini artırıyor. Dolayısıyla 30 yaşından sonra doğum yapan ya da hiç yapmayan kadınların meme kanserine yakalanma riski, erken yaşta doğum yapanlara göre daha fazla oluyor."

Önlenebilir riskler

Meme kanseri riskini artıran faktörlerin bir çoğunun önlenebilir olduğunu belirten Op. Dr. Karakan, "Fazla alkol alımı ve sigara içmek, doğum kontrol haplarını uzun süre kullanmak, aşırı yağlı yemek ve elektromanyetik alan-radyasyona uzun süre maruz kalmak, meme kanseri riskini artıran ancak önlenebilecek unsurlar. Diğer yandan ailede meme kanseri olması, daha önce bir memenin meme kanseri nedeniyle alınması gibi faktörler konusunda kişinin yapabileceği bir şey yok. Ancak bu kişiler, düzenli kontrolle hastalığın erken teşhisini sağlayabilir" dedi.

Erkeklerde de görülebilir

Meme kanserinin kadınlara özgü bir hastalık gibi algılandığını ancak erkeklerde de görülebildiğini kaydeden Op. Dr. İbrahim Halil Karakan şunları söyledi:

"Her 100 meme kanseri vakasından 1'i erkeklerde görülüyor. Ancak erkekler, memesinde bir kitle fark etse bile "Erkekte meme kanseri olmaz" diye düşünerek ya da kendine konduramayarak doktora gitmiyor. Büyük bölümü, kitle çok büyüdüğünde durumun önemini kavrıyor. Ama hastalık ilerlemiş oluyor."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.