VM Medical Park Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, sadece sigara bırakma poliklinikleriyle ya da çıkarılacak yasalarla sigarayı bırakmanın mümkün olmadığını söyledi.
Yeşilay Haftası dolayısıyla sigara ve alkolün zararları konusunda uyarılarda bulunan VM Medical Park Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, sigara ve alkol gibi bağımlılık yapan maddelerin çok tehlikeli olduğunu söyledi. Özellikle gençler üzerinde son yıllarda bu maddelerin kullanımının yaygınlaştığına dikkat çeken Baysal, "Alkol ve sigara genç nüfusu hedef alan bir şey olduğu için halk sağlığı sorunu haline gelmiş. Alkolde sadece kullanan kişiler zarar görürken, sigarada kullanmayan kişiler de zarar görüyor. Sigara içmeyen kişilerde sigaralı ortamlarda ya da sigara içen biri yanına geldiğinde ondan bir şekilde pasif de olsa bir etkileşim oluyor. Sigara birçok tehlikeli hastalık dediğimiz hastalıklarda en önemli sebeplerden birisidir. Dünyada ve ülkemizde en çok ölümcül olan hastalık diyebileceğimiz kalp damar hastalıkları, inmeler, felçler, akciğer hastalıkları ve diğer kanserlerin bilinen en önemli sebeplerinin başında sigara geliyor. O yüzden sigaradan mutlaka kurtulmalıyız. Bununla ilgili ciddi politikalar ve eğitim çalışmaları yapmak gerekiyor. Yoksa sadece sigara bırakma poliklinikleriyle ya da çıkarılacak yasalarla bunu önlemek mümkün olmuyor. Yapılan araştırmalar bunu gösteriyor. Sigara bırakma reklamları poliklinik hizmetleri sigara bırakmada mutlaka etkilidir olması gerekiyor ama daha farklı şeyler yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Alkol tüketiminin sadece vücuda zarar vermediğini ifade eden Baysal, "Alkol aldığımızda trafik kazasına, bir kavgaya sebep olabiliyoruz. Vücudumuzdaki otokontrol sistemini kaybetmiş oluyoruz. Çünkü alkol direkt sinir sistemi üzerindeki hücreler üzerinde etkili. O yüzden mutlaka bağımlılık yapan maddelerden sakınmamız gerekli. Sigarayı ve alkolü bırakacak kişiler çok iradeli olmalı. Kişinin kendisini hazırlaması gerekiyor. Kişi bir plan yaparak "ben bu illetten kurtulacağım" "bana zarar veren bu kimyasaldan kurtulmam lazım" diyerek belli bir disiplin içinde yaklaşırsa kurtulabilir. Bu bazı örneklerle mevcuttur" dedi.
Gençlerin birbiriyle etkileşim halinde olduğu için bir deneme ile bu devamını getirdiklerini belirten Baysal, "İşte burada ailelere ve okuldaki öğretmenlere iş düşüyor. Çocukta bir anormal davranış farklılıklar görülüyorsa yakın bir ilişki içine girilmesi gerekiyor. Çünkü çocuklar bu tür maddelere alıştıkları zaman mutlaka bir ipucu veriyorlar. Okula gitmesinde aksama, ders başarısı düşebiliyor. Arkadaş ilişkiler değişmeler olabiliyor. Gençlerin yapması gereken ben alkol bağımlısı sigara bağımlısı olmam dememeleri gerekiyor" diye konuştu.
İHA