Darbe girişiminin ardından altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle, Diyarbakır'daki düğünlerde artık altın yerine para takılıyor. Kuyumcu Muhammed Kadir Yakşi, daha önce 170 TL civarında seyreden çeyrek altının 215 TL'ye yükselmesinin kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "İnsanlar düğüne gittiği zaman bir çeyrek altın yerine 150 TL takmayı tercih ediyor" dedi.
15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle yükselen altın fiyatları, kuyumcuları ve yeni evlenen çiftleri vurdu. Diyarbakır'da vatandaşların gittiği düğünlerde yüksek fiyatı nedeniyle altın yere para takmayı tercih etmeye başladığı belirtilirken, bu durum da kuyumcuların işlerine olumsuz yansıdı. Sur ilçesinde bulunan Kuyumcular Çarşısı'nda 20 yılı aşkın süredir kuyumculuk yapan Muhammed Kadir Yakşi, daha önce 170 TL civarında seyreden çeyrek altının 215 TL'ye yükseldiğini belirterek, herkesin bundan etkilendiğini anlattı. Yakşi, "İnsanlar düğüne gittiği zaman bir çeyrek altın yerine 150 TL takmayı tercih ediyor. Bugün asgari ücretin 1300 TL olduğunu düşünürsek 45 TL gibi bir rakam çeyrek altının üzerine geldiği zaman ister istemez vatandaşımızı etkiliyor. Bu da bize olumsuz olarak yansıyor" dedi.
"Türkiye'nin üzerinde bir oyun oynanıyor"
Türkiye'nin üzerinde bir oyun oynandığını düşünen ve bundan sonraki süreçte altının daha da yükselmesini beklediğini aktaran Yakşi, "Çünkü çok alıngan bir ekonomimiz var. Ülke gündemi tamamen doları etkilemektedir. Bu da altının yukarı yönlü hareket etmesini sağlamaktadır. Bundan dolayı da biz olumsuz yönde etkileniyoruz. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının yaptığı değerlendirmeler neticesinde ülkemizin puanını eksi yönde verdiklerinden dolayı dolar ister istemez yukarı doğru çıkıyor. Kesinlikle ve kesinlikle Türkiye'nin üzerinde bir oyun oynanıyor. Bunu oynanan bir oyun olarak görüyorum. Kredi derecelendirme kuruluşuna üye bile değiliz. Ama kalkıp "size eksi not verdik" diyebiliyor. Benim kendi görüşüm bu oyundan başka bir şey değil" diye konuştu.
İHA