Dulkadiroğlu Çiğli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çiğli köyü son dakika gelişmeleri, Çiğli köyüne özgü yemekler, DulkadiroğluÇiğli köyünün tarihi, Çiğli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çiğli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Çiğli , Kahramanmaraş ilinin Dulkadiroğlu ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çiğli Köyü Resimleri ve Çiğli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Dulkadiroğlu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Dulkadiroğlu Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Dulkadiroğlu Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve DulkadiroğluKöyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Çiğli Köyünde doğan biri var mı? DulkadiroğluDoğumlu Ünlüler Kimler?
Çiğli , Kahramanmaraş ilinin Dulkadiroğluilçesine bağlı bir mahalledir.
Çiğli Köyü ilimiz Kahramanmaraş’ın 15 km mesafede olup, Kahramanmaraş - Gaziantep karayolu üzerinde kurulmuş; yaklaşık olarak 320 haneli,850 nüfuslu(yurt dışındakiler haric onlarda 2000-2500 arası) bir Anadolu mahallesidir.köyün rakımı ilimizle aynıdır.İçinden geçmekte olan küçük bir derenin iki yakasında kurulmuş olup,iki mahalleden oluşmuştur.
Çiğli eski bir köy olup, edindiğimiz bilgilere göre kurulduğu yerde 5-6 adet tek katlı evin olduğu , daha sonraları Horasan yöresinden Elbistan’a gelen göçebelerin buraya yerleşmesiyle, burası bir köy görümüne bürünmüştür.Daha sonra da ailelerin bölünmesiyle bugünkü görümünü almıştır.
Daha önceleri hayvancılık en önemli gelir kaynakları iken, Pazarcık ilçesi yanında kurulan barajın etkisi ile Çiğli mahallesine ait arazide tamamen sulu tarıma elverişli hale getirmesi, hayvancılığı terk etmesine neden olmuştur.Çiftçi aileleri pamuk ,biber ve pancar olmak üzere diğer tarla ve bahçe ziraatıyla kazançlarını temin etmektedir.Bunun yanında,son 15 yılda mahallenin ekonomisi ,yurt dışında çalışan köylülerin etkisiyle önemli ölçüde artmıştır.
Mahallede yaşayanlardan arazisi olmayanlar (çok ender), tarım işçiliği ve arıcılıkla uğraşmaktadırlar.Mahallenin yerleşim yerinin bilhassa koyun yetiştiriciliğine elverişli olması ve hayvansal gıdaların gün geçtikçe değer kazanması nedeniyle, Çiğli Köyü’nde koyun yetiştiriciliği önem kazanmıştıMahallede modern tarım aletlerinden hemen hepsi mevcut olup, tarım bu aletlerle yapılarak daha da verimli olmaktadır.Yine mahallede modern tarım aletlerine rağbet olup, sayıları gün geçtikçe artmaktadır.
Ulaşım bakımından mahallenin il merkezine ve diğer merkezlere olan bağlantısı iyidir.Köy halkından 2 kişi bakkaliye, 1 kişi de kahvehane,1 kişi kebabçı ve 1 internet cafe çalıştırarak geçimlerini sağlamaktadırlar.
Köy halkının 2000-2500 kişiye yakını yurt dışında yaşamaktadırlar. Yaşayışları şehir hayatını anımsatmaktadır.Halk gelenek ve göreneklerine çok bağlıdırlar.Düğün şenlikleri ala bildiğine şatafatlı olup,halk iyi ve kötü günde dayanışmanın en büyük örneğini sergilemektedir. Köy halkının günlük hayatına lüks tüketim malları girmiş olup bu olanaklardan gerekli şekilde yararlanmaktadırlar.Yumuşak bir iklime sahip mahallede, ısınmada yakıt olarak odun ve kömür kullanılmaktadır.
köy sinemilli aşiretindendir. daha cok bilgi için www.ciglikoyu.com adresinde bilgi alabilirsiniz.köy bir Kürt alevi mahallesidir.
Çiğli Köyü, eski kayıtlarda “AVANUŞAĞI” olarak tanınmakta olup, daha sonra isim değişikliği nedeniyle yeni ismi “ÇİĞLİ” olmuştur.
Köy evleri,mahallenin ilk kurulduğunda toprak olup,zamanla bu toprak evlerin yerine beton örme ve iki katlı evler bırakmış,toprak ev sayısı yok denecek kadar azalmıştır.şu an mahallesimüzde güzel evler mevcuttur.
Mahalledeki ailelerin durumları genel olarak iyidir.Bunun sebebi de dış ülkelerde çalışan emekçi sayısının fazla olmasıdır.
mahalleün ekonomisi tarım ve |hayvancılığa]] dayalıdır.Mahalledeki ailelerin durumları genel olarak iyidir.Bunun sebebi de dış ülkelerde çalışan emekçi sayısının fazla olmasıdır.
Halkın sosyal değişime meyli ileri düzeydedir.Moda takibi ve modaya uyma hız kazanmıştır.Mahalleden şehre göç Kahramanmaraş olaylarından sonra zaman, zaman azalmışsa da son yıllarda Mersin ve Gaziantep’e giden aileler mevcuttur.Mahallede kan davası gibi üzücü olaylara rastlanmaz.Köylü birlik ve bütünlük içerisindedir.Evlilikler genelde köy dışından olup, evlenenler 1-2 yıl aile büyükleriyle kaldıktan sonra ayrılıp yeni aileler oluşturmaktadırlar.
Mahallede komşuluk ilişkileri,gece misafirlikleri,sohbetleri ve birbirlerine yapılan ikramlar ileri safhadadır.Mahallede dayanışmanın en güzel örneği asker uğurlamaları ve karşılamalarında,düğün ve cenazelerde görülür.Köy halkından askere gidecek olanlar aileler tarafından maddi ve manevi bir destek görür.
Alevi ve Kürt kimliğine sahip olan köylünün insana bakışıda bu kültür doğrultusunda,klasik bir Kürt kizilbas mahalledir.Sinemilli aşiretindendir.Mahallede kanalizasyon vardır.İçme suyu şebeke sistemi ile dağıtılır.Telefon ve elektrik vardır.Mahallede Ptt şubesi yoktur ama acentesı vardır.İnternet yaygındır ayrıca internet kafesi vardır.