Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunarak erken tanının riskleri azalttığını bildirdi.
Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından bu yıl belirlenen tema ile diyabetin erken tanısı için taramanın önemi ve erken tanı ile komplikasyon risklerini azaltmak hedefleniyor. Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, 2040 yılında her 10 yetişkinden birinin diyabetli olacağının tahmin edildiğini belirtti. Zeytin, "Tip 2 diyabetli bireylerin büyük çoğunluğu uzun süre hastalığın farkında olmadan yaşamaktadır. Bu nedenle diyabetliler tanı aldıklarında komplikasyonlar uzun süre önce ortaya çıkmış olmaktadır. Yaşam tarzı değişiklikleri ile 2040 yılına kadar 160 milyon diyabetin geciktirebileceği veya önlenebileceği öngörülmektedir. Birçok ülkede sağlıksız beslenme ve fiziksel olarak inaktif yaşam tarzı, çocuk ve gençlerde de tip 2 diyabet görülme riskini küresel halk sağlığı sorunu haline getirmektedir" diye belirtti.
"Diyabet komplikasyonları için tarama yapılması tüm diyabet tiplerinin yönetiminde önemli"
Diyabetli her 2 kişiden birinin tanı almadığını dile getiren Uzm. Dr. Zeytin, bunun kişileri sakatlık ve erken ölüme neden olan komplikasyonlara karşı elverişli hale getirdiğini dile getirdi. Zeytin, "Diyabette tanının gecikmesi demek, tip 2 diyabetli bireylerin komplikasyonlardan en az biri ile karşılaşması anlamına gelir. Birçok ülkede diyabet körlük, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve alt ekstremite (ayak-bacak) ampütasyonunun (kayıp) en önemli nedenidir. Optimal sağlığı sağlamak için diyabetin etkin yönetiminde en önemli nokta; diyabet komplikasyonlarının taranmasıdır. Diyabet ve komplikasyonlarının tedavisi birinci basamak sağlık hizmetlerinde başlamalıdır ve bu hizmetler diyabetik retinopati taramasını içermelidir. İyi diyabet yönetimi ve tarama ile diyabete bağlı görme bozukluğu ve körlük önlenebilir" ifadelerini kullandı.
İHA