Otizm farkındalık ayı kapsamında gerçekleştirilen "Dünya Otizm Farkındalık Günü" konulu panel, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Salon 2009'da gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Sezgin Vural'ın yönettiği panelde, panelistler Doç. Dr. Coşkun Yarar, Prof. Dr. Gönül Kırcaali ve Uzman Fatma Besler otizm spektrum bozukluğunun farkındalığının artırılması adına katılımcılarla görüşlerini paylaştı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Cavkaytar, otizmli çocukların, gençlerin güçlü yanlarını ortaya çıkarmak ve geliştirebilmek için çabalanması gerektiğinden bahsetti. Prof. Dr. Cavkaytar, otizmli bireylerin yaşadığı sorunların, toplumunun beklentileriyle ilişkili davranışlar sergilememekten kaynaklandığını bu sebeple, otizmli bireylerle birlikte yaşamayı anlamak için farkındalığın önemli olduğunu vurguladı.
Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erdoğan Kaya, toplumda var olan farklılıkların o toplum için zenginlik olduğunu ve sağlıklı toplumların bu durumun farkına vardığı sürece mutlu olabileceğini belirtti.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Yarar, otizm spektrum bozukluğunun biyolojik temelli olduğuna değinerek, otizmle birlikte bireyde var olan nörolojik, fizyolojik ve psikolojik bozukluklarla ilgili konuştu. Otizm tanısı alan birey sayısının her geçen yıl arttığını söyleyen Doç. Dr. Coşkun Yarar şu döneme kadar çok fazla nedenden şüphelenilmiş olsa da otizmin kanıtlanmış bir sebebe dayanmadığını ifade etti.
Maltepe Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Kırcaali İftar otizmli bireylerin eğitiminden bahsederek, "Diğer özel eğitim çalışmalarında olduğu gibi otizmli bir bireyin her an eğitilmesi gerekiyor. Bu yüzden aile eğitiminin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Aile, eğitimin içinde olmadığında eğitimcinin işi çok zorlaşıyor" şeklinde konuştu.
Son olarak otizm tanısının konuluş sürecini ve bu süreç içinde ebeveynlerin yaşadıkları problemleri katılımcılarla paylaşan Anadolu Üniversitesi Öğretim Elemanı Uzman Fatma Besler, otizmli bir bireyin doğru ve sürekli bir eğitim süreci ile yaşadığı değişimlerin altını çizdi.
Panelin ardından, katılımcılar Zübeyde Hanım Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Yardımseverler Derneği Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencilerinin resimlerinden oluşturulan sergiye büyük ilgi gösterdi. Panel, "Temple Grandin" adlı film gösterimi ile devam etti.
İHA