Dünya Sağlık Örgütü İmmünizasyon Uzmanları Stratejik Danışma Grubu (SAGE), Oxford / AstraZeneca COVID-19 aşısının (AZD1222) kullanımı için önerilerini yayınladı.
İşte Dünya Sağlık Örgütü’nden Oxford / AstraZeneca COVID-19 aşısı ile ilgili öneriler:
İLK KİM AŞI OLMALI?
Aşılamada ilk önce yüksek maruziyet riski taşıyan sağlık çalışanları ve 65 yaş ve üstü olanlar dahil olmak üzere tüm yaşlıların öncelik verilmesi gerekir. Aşılama, obezite, kardiyovasküler hastalık, solunum hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere risk grubunda olan kişilere de önerilmektedir. HIV veya otoimmün hastalıklarla yaşayan veya bağışıklığı zayıflamış kişiler için daha fazla araştırma yapılması gerekmesine rağmen, bu kategoride yer alan ve aşılama için önerilen grubun bir parçası olan kişiler bilgi ve danışmanlık aldıktan sonra aşılanabilir.
COVİD-19 GEÇİRENLER AŞILANMALI MI?
COVID-19 geçirmiş kişilere de aşı önerilmektedir. Ancak aşıya daha acil ihtiyaç duyanların ilk önce aşılanması için, COVID-19 geçirenlerin aşılamalarını hastalıktan altı aya sonrasına ertelemesi önerilmektedir.
HAMİLE VE EMZİREN KADINLAR AŞILANMALI MI?
Emziren kadınlar, aşılama için öncelik verilen grubun parçası iseler, aşı önerilebilir. DSÖ, aşılamadan sonra emzirmenin kesilmesini önermemektedir.
Hamilelik, kadınları şiddetli COVID-19 açısından daha yüksek risk altına sokarken, hamilelikte aşı güvenliğini değerlendirmek için çok az veri mevcuttur. Hamile bir kadına aşı yaptırmanın yararı, potansiyel aşı risklerinden ağır basarsa, hamile kadınlar aşıyı alabilir. Bu nedenle, SARS-CoV-2’ye maruz kalma riski yüksek olan hamile kadınlara (Sağlık çalışanları gibi) veya riskli grupta olanlara, sağlık uzmanlarına danışarak aşı yapılabilir.
KİMLER AŞI YAPTIRMAMALI?
Aşının herhangi bir bileşenine şiddetli alerjik reaksiyon gösterebilecek olan kişiler aşı olmamalıdır. Bir sonraki araştırmalara kadar 18 yaşından küçükler için de aşı önerilmemektedir. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)