Manisa'nın Salihli ilçesi Allahdiyen ve Gökköy Mahallelerinde yetişen dünyaca ünlü Salihli Kirazını, hasat öncesi dolu vurdu.
Türk Patent Enstitüsü tarafından 2008 yılında marka tescili yapılan, Gökköy ve Allahdiyen Mahallesi'nin hem en büyük geçim kaynağı, hem de bölgenin en önemli ihracat ürünü olan dünyaca ünlü Salihli Kirazı, yağan dolu yağışından büyük zarar gördü. Kiraz üreticileri bu yıl kiraz hasadı yapamamaktan endişe ediyor. Kendisine ait 15 dönümlük arazide zararın yüzde 100 olduğunu söyleyen kiraz üreticisi Arif Urf, "Büyük bir afeti yaşadık. Dolu yağışı sonrası kirazların yarısı döküldü, yarısı ağaçta kaldı. Ağaçta kalanlar ise lekelendi. Lekeli olanları da ihracatçı almıyor. 10 ton kiraz hedefimiz vardı. Bu ürünlerden de 110 bin lira gelir elde etmeyi düşünüyorduk, ancak 1 saat içinde yağan dolu hepsini aldı ve gitti" dedi.
"Kirazlar dalında çürüyecek"
Avrupa ülkelerine ihraç edilen Salihli Kirazında dolu zararının yüzde 80 civarında olduğuna değinen Gökköy Mahalle Muhtarı Arif Şenkal ise "Biz mahalle halkı olarak son yıllarda, ne dedelerimiz, ne de bizler böyle bir dolu yağışı görmedik. Mahalle halkı olarak şuan çok mağdur durumdayız" dedi. Salihli Kirazında hasadın yeni başladığına vurgu yapan Şenkal "Hasadın şuan yüzde 70'i ağaçta duruyor. Ancak yağış sonrası ağaçta kalanlarda da dolu lekesi mevcut, lekeli olan kirazlar dalında çürüyecek" dedi.
"Görülmemiş bir afet yaşadık"
Dolu yağışının kiraz bahçelerine büyük zarar verdiğini belirten Allahdiyen Mahallesi'ndeki üreticilerden Mehmet Gökgöz, "100'e yakın kiraz ağacım var. Şu an hepsini dolu vurdu. Toplayıp, satacak kirazımız kalmadı. Hepsi çatladı, 12 liradan sattığım kirazın fiyatı şu an 5 liraya düştü. Alıcı çatlak olduğu için almak istemiyor" diye konuştu.
Allahdiyen Mahalle Muhtarı Hüseyin Önal ise "Görülmemiş bir dolu ve afet olayı ile karşı karşıya kaldık. Dolu yağışı sonrası kirazlarımız yüzde 90 oranında harap oldu. Kimisi çatladı, kimisi patladı, kimisi de yere döküldü. Geçimini kiraz ile sağlayan üreticimiz hem perişan, hem mağdur oldu" dedi. Bölgede dünyayı hükmeden kirazı yetiştirdiklerini belirten muhtar Önal "Patentli olan Salihli kirazının, bizim mahallemizde yılda 150-200 ton civarında üretimi vardı. Ancak, en büyük ihracat ürünümüzü dolu vurdu. Devlet büyüklerimizden yardım ve destek bekliyoruz" dedi.
İHA