Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul edilen trabzon'un Düzköy ilçesindeki Çal Mağarası'nı bu yılın ilk 7 ayında 11 bin 500 kişi ziyaret etti.
Yaklaşık 8 kilometre uzunluğu ile dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen mağara, 2000 yılında Trabzon İl Özel İdaresi tarafından çeşitli düzenlemeler yapılarak 2003 yılında halkın ziyaretine açık hale getirilmişti. Mağaranın içindeki yer altı nehrinin taşıdığı su mevsimsel olarak değişirken, yağışlı mevsimlerde mağaranın içindeki suyun derinliği 50 santimetreye kadar yükseliyor, yaz aylarında ise bu seviye 25-30 santime kadar düşüyor.
Ahşap yürüyüş yolu ve ışıklandırma sistemleriyle gelen ziyaretçileri kendine hayran bırakan Çal Mağarası'nın işletmesini devraldıktan sonra 2017 turizm sezonunun hemen öncesinde 1 kilometrelik yürüyüş yolunu onarımdan geçiren Trabzon Büyükşehir Belediyesi mağaraya ulaşımı sağlayan yolun 4 kilometrelik kısmını da asfaltlayarak turizm yolunu rahatlattı. Yaklaşık 850 metrelik bölümünün gezilebildiği mağarayı yeni sezonun ilk 7 ayında çoğunluğunu Arap turistlerin oluşturduğu 11 bin 500 kişi ziyaret ederken, mağara ziyareti için tam bilet 6 TL'ye satılırken, öğrenciler 3 TL'ye bu imkandan yararlanabiliyor. Rahat bir hava hareketi bulunduğu için astım ve sinüzit rahatsızlığı olanlara iyi geldiği belirtilen Çal Mağarası, içindeki sarkıt ve dikitlerden oluşan muhteşem doğal şekilleri, zaman zaman 1,5 metre derinliğe ulaşan deresi, şelaleleri ve göletleri ile her mevsim turistlerin ilgisini çekiyor.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ziyaretçi sayısında ciddi bir artışın olduğunu belirterek, "Bu doğal mirası dünya turizmine en iyi şekilde sunmak için önemli çalışmalarımız oluyor. Çal Mağarası'na gelen ziyaretçi sayısının son dönemde ciddi şekilde arttığını gözlemliyoruz. Yapacağımız çalışmalarla Çal Mağarası yerli ve yabancı tüm turist gruplarının uğrak yeri haline gelecek" ifadelerini kullandı.
İHA