Düzce Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen "Standardize Hasta Eğitimi" (Eğiticinin Eğitimi) konulu program, Rektörlük Çalıştay Salonu'nda gerçekleştirildi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İpek Gönüllü ve Yetişkin Eğitimi Uzmanı Şengül Erden tarafından verilen ve iki gün süresince devam eden eğitime; hekimler, konuyla ilgili Düzce Üniversitesi'nden ve farklı üniversitelerden akademisyenler ile lisansüstü eğitim gören öğrenciler katıldı.
Programda, Yrd. Doç. Dr. İpek Gönüllü ve Şengül Erden, sağlık eğitiminde önemli bir yer tutan Standardize Hasta Eğitimi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Standardize hastayı; deneyimli bir sağlık profesyonelinin bile fark edemeyeceği şekilde gerçek bir hastayı taklit eden kişi olarak tanımlayan konuşmacılar, bu kavramın simüle hasta, programlanmış hasta veya hasta eğitici şekillerinde de kullanıldığını belirttiler. Profesyonel aktörler, toplum gönüllüleri, stabil fizik bulgusu olan hastalar ve hemşireler gibi kişilerin standardize hasta olarak seçilebileceğini ifade eden eğitimciler, bu kişilere gerekli eğitimlerin verilmesi konusunun da önem taşıdığını dile getirdiler.
Standardize hasta seçimi, işe alım süreçleri ve bu kişilere yönelik temel eğitim programlarından söz eden konuşmacılar, standardize hastalarda bulunması gereken kişilik özellikleri hakkında da bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.
Eğitimin ikinci gününde, bir senaryo doğrultusunda standardize hasta eğitimi ile ilgili uygulamalı sunumlar gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. İpek Gönüllü ve Yetişkin Eğitimi Uzmanı Şengül Erden bu sistemin, öğrencilerin her birine aynı zorluk derecesinde ve uygun seviyede; uygulama yapma fırsatı sağlama, deneyimlere dayalı öğrenme, güvenli öğrenme ortamı sunma ve geri bildirim alma gibi önemli avantajlar sağladığına dikkat çektiler.
İHA