Düzce Ziraat Odası ile Marmara Sanayi ve İş Adamları Derneği iş birliği ile Düzce'de fındık çalıştayı düzenlendi.
Düzce Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Marmara Sanayici ve İş adamları Derneği Başkanı Bahri Odabaş, daire amirleri, STK temsilcileri ile üreticiler katıldı.
Türkiye'de 7 milyon dekar alanda fındık üretimi yapılıyor
Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk yaptığı konuşmada fındıktan ve çalıştaydan beklentilerini açıklayarak "Bu çalıştay sonucunda çiftçimize dönümden daha fazla ürün alımda hastalıklarla gelen zararların asgariye indirilmesinde maliyetlerin azalması, daha yüksek fiyata ürün satmak TMO'nun 2017 yılında da müdahil alım yapması, ürününü emanete vermek isteyen üreticileri için lisanslı depoculuk sistemini devreye sokmam. Fındığa yüzde 6 meyilin üzerinde ki arazilere 170 lira desteğin tüm alanlara yayılarak devam etmesini sağlamaktır. Türkiye genelinde toplam 7 milyon dekar alanda fındık üretimi yapılmakta, yıllara göre 550 bin ton ile 900 bin ton arasında ürün elde edilir. 8 milyon kişinin geçim kaynağı üretim yapılmaktadır. Düzce olarak ovamızın verimli topraklara sahip olması, 2B alanlarının kayıt altına alınarak üreticilerin, üretim için kullanmaya başlayacak olması, eğitim ve yayım faaliyetlerin sürekliliği, büyük pazarlara olan mesafemiz güçlü yönlerimizdir. Arazilerin küçük parçalı olması, işletmenin rekabet gücünün düşük olması, üreticinin kayıt tutmaması zayıf yönlerimizdir. Fırsatlarımız ise sektöre yönelik Pazar taleplerinin sürekliliği, sulama sistemlerinde ki artış, organik ve iyi tarım uygulamalarının genişlemesi, tarım sigortası sistemi ile ürün kayıplarının güvence altına alınabilmesi, pazara ulaşım olanaklarında ki kolaylıklar. Artan nüfus nüfusa bağlı gıda ihtiyacı, miras yasasının yasalaşması ile birlikte fındık alanlarının parçalanmasının önüne geçilmesi, ilimizde kurulan ziraat ve doğa bilimleri fakültesinden istifade etmek. Fındık alanlarının fındık dışı kullanımına yönelik talepler, fındık alanlarının parçalanmasının devam etmesi, genç nüfusun fındık üretimi yapmak yerine şehirde yaşamak isteği, iklim değişikliklerine bağlı doğal afetler ise tehditlerimizdir" dedi.
"Fındık türkiye'ye 100 milyar dolar kazanç sağlar"
Marmara Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Bahri Odabaş ise fındıktan elde edilecek gelirin 100 milyar dolarlara çıkabileceğine dikkat çekerek "Burada bugün Allah'ın verdiği fındık nimetinin sorunlarına çözüm bulmak için toplandık. 50 yıl boyunca külfete dönüştürülmesini nasıl durdururuz ve Allah'ın gerçek nimetini, nimet olarak insanlara nasıl sunabiliriz diye bir çalıştay tertip ettik. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim. Ama bu salonunun dolmasını arzu ederdim. Ama konuşmalarımız kayıt altına alınıyor ve 50 yıllık fındık probleminde ki sorunların tespit edildiği ve sonuç bildirgesinin ülkeyi yönetenlerimize iletildiği, tüm kamuoyu ile paylaştığı bir gün olur diye umut ediyorum. Hedefimizi yazdık. Fındıktan biz yaklaşık 8 milyon kişi gelir elde ediyoruz. Yılda sadece ve sadece 2 buçuk milyar dolar kazanç kazanıyoruz. Ancak bizim fındığımız işleyen katma değerini ürüne dönüştüren Avrupalı birkaç firma sadece bir tanesi hepimizin bildiği bir üründen yılda 12 buçuk milyar dolar ihracat yapıyor. Kullandığı fındık bizim fındığımızın 4'te 1'dir. Yani 12 buçuk milyar doları 4'le çarptığımız zaman 50 milyar dolar kendiliğinden ortaya çıkıyor. Ben inanıyorum ki bu ülkenin fındıktan 50 milyar dolar kazanma şansı var. Buna atıklarının da değerlendirileceğini eklersek, gerek dış kabuğundan gerek patoz atıklarından çok değerli ürünler ortaya çıkıyor. Fındığın kendi değerinin dışında atıklarından elde edilen ürünler tarımla hayvancılığa olan yan etkileri ile birlikte fındıktan aslında 50 milyar dolar değil Türkiye'nin 100 milyar dolar civarında para kazanma imkanı vardır. Bu nasıl olacak diyeceksiniz? Ben fındık bahçesinde doğan birisiyim. Bizim köyde her kapıda 10 hayvan olurdu. Hayvanlarımızı fındık bahçesine atardık. Her hanede 10 hayvan bakılırdı. Yazın hayvanlar fındık bahçesinde yetişen otlardan beslenirdi. Kışın ise ektiğimiz mısırdan yerlerdi. Sıfır maliyetle hayvancılık yapardık. Hayvancılığı ve tarımı bitirdik. Hayvan yemlerini yok etmek için tırpana, ilaca dünyanın parasını ödüyoruz. Fındık para ettiği zaman kentlere göç eden aileler tersine kendi köylerine dönecekler. Fındık sanayicinin gelişmesi ile o aileden birkaç kişi işte çalışırken diğer bireylerin ise tarımsal ve hayvansal gideri düşecek. Hayvanların yem maliyetleri ithal ederken, fasulye gibi ürünleri ithal ederken, 50 milyar dolar fındıktan kazancımızı katarsak 100 milyar dolara çıkacaktır. Biz ithal ettiğimiz ürünleri tekrar yurt dışına satıyoruz. Biz sadece fındıktan 100 milyar dolar gerçek ithalat yaptığımız zaman herkesin gelirinin 2 katına çıkması demektir. Emekli işçi maaşlarının 2 katına çıkması demektir" ifadelerinde bulundu.
Konuşmaların ardından fındık hastalıkları, fındık ürününün pazarlanması için gerekli koşullar konusunda uzmanlar tarafından bilgiler aktarıldı.
İHA