Edirne eski Valisi Dursun Ali Şahin döneminde ekimi yapılan ve bölge tarım üreticisine alternatif ürün olması hedeflenen, 6 farklı türünün yer aldığı 6 bin lavantanın hasadı yapıldı.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Hebar, Yubileina, Raya, Hemus, Druzhba, Sevtopolis türlerinin yer aldığı 6 bin lavantanın ilk hasadı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
"4 yıl önce çalışmalarına başladığımız lavantanın ilk hasadını aldık"
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, lavanta hasadı öncesi yaptığı konuşmasında, "Bölgemiz için alternatif olabilecek tarımsal ürün grupları arasında tıbbi ve aromatik bitkiler yer almaktadır. Bu kapsamda bizlerde yaklaşık 4 yıl önce bu çalışmalara başladık. Lavanta başta olmak üzere Melisa, Nane, Kekik, Ekinezya, Limon otu, Ada çayı, Şeker otu olmak üzere farklı bitkilerde çalışmalar yürütüyoruz. Bu gün burada ikinci yılında olan lavantaların ilk hasadını birlikte gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
Tülek, enstitüleri ile Bulgaristan Kazanlık'ta bulunan Gül, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Enstitüsü arasında ikili işbirliği anlaşması bulunduğunu hatırlatarak, "2015 yılında buradan lavanta fideleri temin edilmiştir. Yaklaşık 6 bin bitkinin yer aldığı bu bahçede 6 farklı Lavanta (Lavandula angustifolia) çeşidi bulunmaktadır ve burası gen kaynağı niteliğindedir. Bu kapsamda lavanta ıslah bahçesinde "Hebar, Yubileina, Raya, Hemus, Druzhba, Sevtopolis" çeşitleri bulunmaktadır. Tarımsal üretimde başarıya ulaşmanın en önemli unsurlarından bir tanesi doğru ve safiyetini muhafaza eden üretim materyalinin kullanılmasıdır. Bu açıdan buradaki üretim materyali çok önem arz etmektedir" dedi.
İHA