Araştırmacı yazar ve eğitimci Abbas Güçlü, Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde öğretmenlerle bir araya geldi. Ülkedeki eğitim sistemini değerlendiren Güçlü, "Öğretmenlerimizin yüzde 90'ı mutlu değil, öğretmenler mutlu olmazsa öğrenciler de mutlu olmaz" dedi.
Araştırmacı yazar ve eğitimci Abbas Güçlü, Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde öğretmenlerle bir araya geldi. Kaymakamlık konferans salonunda düzenlenen toplantıya, İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Turgay Gülenç, eğitimci ve araştırmacı yazar Abbas Güçlü, Bismilli işadamı Necat Gülseven, ilçe protokolü, öğretmenler ve davetliler katıldı. Kaymakamlık, belediye, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bismilli işadamı Necat Gülseven'in destekleri ile organize edilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.
Programın açılış konuşmasını yapan Kaymakam Gülenç, gerek kaymakamlık, gerekse de belediyenin imkanlarını ellerinden gelenin en iyisi olacak şekilde kullanmaya çalıştıklarını söyledi. Kaymakam Gülenç, "Bu yolda, geldiğimiz günden itibaren önemli gelişmelere şahit oluyoruz. Verdiğimiz emeklerin karşılığını alıyoruz. Bugün burada, eğitim konusunda Türkiye'deki en önemli otoritelerden bir tanesi olan hocamız Abbas Güçlü aramızda. Bu güzel programın hazırlanmasında emeği olan başta değerli hemşerimiz Necat Gülseven olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.
"Çocuklara bırakılacak en büyük miras eğitimdir"
Daha sonra öğretmenlere yönelik bir konuşma yapan Güçlü, eğitimsiz olarak kimsenin zirveye tırmanamayacağını söyledi. Eğitimi yarıda kalanların en büyük önerisinin de eğitimleri tamamlamak olduğuna dikkat çeken Güçlü, "Çocuklara bırakılacak en büyük miras eğitim olacaktır. Eğitim seviyesi, bilim seviyesi en iyi olan ülkeler, aynı zamanda en refah demokratik ülkelerdir. Üniversite okuma oranını yükseltmek gerekiyor. Biz dünyanın en iyi üniversitesinde ilk 100'de yokuz, 200'de yokuz, 300'de bazen varız. İlk 100'e girmeden kalkınmış bir ülke olamayız. Biz tüketerek sadece gelişmiş ülkeleri daha fazla zengin ederiz" dedi.
"Robert ile Bismil Lisesi'nden mezun olanların aynı sınava girmesi yanlış"
Sorun çözen değil, sorun üreten insanlar yetiştirdiklerini kaydeden Güçlü, şöyle devam etti:
"Birbirine düşman nesil üretiyoruz. Bu sistemin ortadan kaldırılması gerekiyor. Türkiye'de kime sorarsak soralım kimse memnun değil, bunun nedeni eğitim. Çocuklar TEOG nedeni ile çocukluğunu, YGS ile gençliğini yaşayamıyor. Daha sonra KPSS gibi deli saçması bir durumla karşılaşıyor. Robert Koleji'nden, Galatasaray'dan mezun olan öğrenci ile Bismil Lisesi'nde mezun olan öğrencilerin aynı sınava girmesi çok yanlış, bunu herkes söylüyor. Üniversitede öğrencilere hiçbir donanım kazandırmadan mezun ediyoruz. Hemen her alanda on binlerce fazlamız varken fakültelere öğrenci alarak daha çok işsiz yetiştiriyoruz. İnsan gücü planlaması yapmamız gerekiyor. Bunu yapmazsak, geleceğe yön vermezsek herkes mutsuz olur. Cumhuriyet tarihi boyunca en fazla bütçe eğitime yatırılmasına rağmen bu yükün altından kalkmıyor. Aileler ev alırken he r şey var eğitimde kimse parasını harcamıyor. Çocuklar için kaynak oluşturmamız gerekiyor. Eğitimin mazereti olmaz. Eğitilmiş çocuklar hem aileye hem ülkeye katma değer bırakıyor. Meslek yelpazesini geliştirmemiz gerekiyor."
"Hiç kimse işini memnuniyetle yapmıyor"
Türkiye'de insan gücü planlamasının olmadığını dile getiren Güçlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Eskiden Türkiye'de üniversite yoktu şu an üniversiteleri kapatalım diye çalışma yapıyoruz. İşinizde mutlu değilseniz hayatın tüm alanında mutsuz olursunuz. Öğretmenlerimizin yüzde 90'ı mutlu değil, öğretmenler mutlu olmazsa öğrenciler de mutlu olmaz.'
Konuşmaların ardından Güçlü, öğretmenlerin sorularını cevaplandırdı. Daha sonra Kaymakam Gülenç Güçlü'ye plaket takdim etti.
İHA