Eğitim-bir-sen’den Yılsonu Değerlendirmesi

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Muş Şube Başkanı Mahir Barışan, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının bitmesinin ardından bir değerlendirme...

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Muş Şube Başkanı Mahir Barışan, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının bitmesinin ardından bir değerlendirme yaptı.

Yazılı bir açıklama yapan Mahir Barışan, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının, ülke genelinde yaklaşık 17 milyon 300 bin öğrenci, Muş'ta ise 124 bin öğrencinin emeklerinin karşılığını gördükleri karne heyecanıyla sona erdiğini söyledi. Başkan Barışan, "Böylece öğrencilerimiz için dinlenme, öğretmenlerimiz için yenilenme, yöneticilerimiz için ise sorunların tespiti ve çözümü için bir planlama dönemine giriyoruz. Fedakârca çalışmalarından dolayı tüm eğitim çalışanlarına teşekkür ediyoruz" dedi.

Eğitimin, birebir insan ilişkilerine dayanması bakımından hassas, o ölçüde yorucu ama ülkenin geleceğiyle, yarınlarının hazırlanmasıyla ilgili olduğu için de güzel ve değerli bir çaba olduğunu belirten Barışan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Erdemli topluma ulaşmada verilen her katkı, sağlanan her bir katılım bizim için kıymetlidir. Ancak bu amaca ulaşmanın sadece okul binası inşa etmekle, donanım sağlamakla mümkün olmayacağı da açıktır. Eğitim politikaları bir bütün olarak tasarlanmalı, yeniliklerin altyapısı iyi hazırlanmalı; değişimler, şartlar olgunlaştıktan sonra hayata geçirilmeli, her ne planlama yapılırsa yapılsın, uygulayıcısı olan öğretmenin niteliği hepsinin önünde ve üstünde olmalıdır. Öğretmenlerin çalışma şartları düzeltilmeli, mali ve sair özlük hakları geliştirilmeli, mesleğin itibarını güçlendirecek adımlar atılmalıdır. Öğretmenliğin bir idealizm mesleği olduğu unutulmamalı, her şey bu idealizme göre yapılandırılmalıdır. Türkiye'nin yarınki sorumluluklarını üstlenecek nesiller yetiştirmek, çağın gereklerine cevap verebilecek nitelikte güncel, gücünü medeniyet değerlerimizden alan bir müfredatla mümkündür. Geç de olsa başlatılan müfredat çalışması akamete uğratılmamalı, beklentileri karşılayacak şekilde bir an evvel tamamlanmalıdır. Yeni eğitim-öğretim yılı başlayıncaya kadar eğitim çalışanlarının huzuru, milletimizin geleceği ve ülkemizin nitelikli bir eğitim sistemine kavuşması için sorunlara çözüm bulunmalı, beklentiler karşılanmalı, talepler yerine getirilmeli, Ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme görüşmeleri bunun için bir fırsat olarak görülmelidir. Yeni eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce, "Eğitim Çalışanlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri" çalıştayımızda tespit edip raporlaştırdığımız sorunlar dikkate alınmalı, daha verimli bir eğitim dönemi için gereken adımlar atılmalıdır."

Öğretmenlerin barınma, ulaşım ve güvenlik ihtiyaçlarının her geçen gün arttığına vurgu yapan Barışan, lojman ve sosyal tesis eksikliğinden dolayı görev yaptığı okula sürekli geliş gidiş yapan öğretmenlerin çoğunlukta olduğu için öğrenci ve veli ile etkileşiminin azaldığını kaydet. Barışan, "Etkileşim olmadığı zaman hayat boyu öğrenme kısır ve verimsiz kalır. Medeniyet değerlerimize dönüş özlemini elbette hepimiz yaşıyoruz yeniden ihya ve inşa sürecinin önemli sacayağı olan imam hatip okullarının sayısını artırmalıyız. Mevcut okullar dönüştürülürken veli ve öğrenci istekleri de göz önünde bulundurmalıyız, kaliteli ve donanımlı okulları hep beraber inşa ederek mümkün mertebe benliğimizi ve değerlerimizi yansıtan bizi geleceğe taşıyan bu okullarımıza her türlü desteği sağlayarak öğrenci ve velilerimiz için birer cazibe merkezi haline dönüştürmeliyiz. Öğretmen stratejik belgesi yayınlayarak, öğretmeni 4 yılda bir sınava tabi tutarak, rotasyona tabi tutarak, performans değerlendirme sistemini getirerek, cebri tedbirlerle, mülakat sistemi ile eğitimin sorunlarını çözemeyiz. Yeni bir anayasa yapmadığımız sürece 657'de değişikliğe gitmediğimiz sürece teftiş ve denetim sistemini değiştirmediğimiz sürece sanki öğretmeni değiştirirsek eğitimin bütün sorunlarını çözeriz anlayışından vazgeçmeliyiz. Ülkemizin öğretmen sorunu yok eğitim sorunu var" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.