Eğitimci İnanç Düzgün, öğrencileri küçük yaşta dershane sistemine mahkum eden TEOG'un kaldırılmasının son derece yerinde bir karar olduğunu belirterek, okul başarısını ön plana alan ve her dönemde 2'şer kez okulda yapılıp yıllara yayılarak öğrenciyi-veliyi tedirgin etmeyecek bir başarı ölçme sistemi teklif etti.
Özel Bursa Mavi Deniz Anadolu Lisesi Kurucusu İnanç Düzgün, TEOG'un kaldırılması nedeniyle, yerine getirilecek sistemle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Her yıl 1 milyon 250 bin dolayında öğrencinin girdiği TEOG'un yapısı gereği, kendini yetersiz hisseden tüm öğrencileri takviye dersi almak zorunda bıraktığını belirten Düzgün, her öğrencinin evine en yakın okulda öğrenim göreceği yolundaki açıklamaları da olumlu bulduğunu vurguladı.
"Meslek liseleri güçlendirilmeli"
Eğitim sisteminin bütünlük içerisinde baştan sona dizayn edilmesi gerektiğini savunan Düzgün şunları söyledi: "Öncelikle sistemin genel yapısına bir göz atmak gerekiyor. Eğitimi uzun bir yol olarak ele aldığımızda, her öğrencinin mutlaka üniversiteye gitmesi gerekmediği çok net ortaya çıkıyor. Üniversite kapısındaki yığılmanın önüne geçebilmek için de, sistemi daha ilkokul-ortaokuldan itibaren kurmak gerektiği anlaşılıyor. Bu nedenle eğitim sisteminin baştan sona bir bütünlük arz edecek şekilde elden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Temel olarak meslek liselerini yeniden ve bu kez sistemi titizlikle örerek güçlendirmeli ve bu okullardan mezun olan çocuklarımızın iş bulabileceği, çalıştıkları yerde gerçekten de verimli ve başarılı olabilecekleri bir yapıyı artık kurmak zorundayız. Bir iş yerinde teknik işlerde personel çalıştırabilmek için o personelin en azından meslek lisesi diplomasına sahip olması şartı, ilgili iş kollarında zorunlu hale getirilirse, sorunun büyük bölümü aşılmış olur. Okul altyapılarının güçlendirilmesi, eksiklerin giderilmesi ve müfredatın ciddiyetle günlük yaşamdaki ihtiyaçlar göz önüne alınarak revize edilmesi ile çok büyük yol alınır. Bu yapılanma, daha ilkokul-ortaokul aşamasında veli ve öğrenci üzerindeki baskıyı kaldıracağından, eve en yakın okul ve meslek lisesi seçeneği genel kabul gören bir uygulama olur. Dershane-takviye dersi ihtiyacı ortadan kalkar, kesinlikle yasak olan TEOG kurslarının kaçak olarak verildiği günlerdeki gibi korsan organizasyonların yaşama şansı kalmaz."
"Bu yıl acilen geçiş dönemi programı yapılmalı"
Bir eğitim uzmanı olarak TEOG'un kaldırılması üzerine bu yıl yapılacak yerleştirmelere ilişkin görüşlerini de aktaran İnanç Düzgün, ilk aşamada kalıcı bir düzenleme yerine, sistemin tümündeki yenilenmeye ayak uydurmakta zorluk çekilmeyecek bir geçiş programı getirilmesini önerdi.
Düzgün sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öğrencilerin yüzde 95'i ortaokuldan mezun oldukları illerde liseye devam ediyor. Yüzde 5'lik kesim içerisinde, farklı illerde okuyanlar ve başarı oranı çok yüksek okulları hedefleyenler ve girmeyi başaranlar var. Eğer örneğin Bursa'da okuyan öğrencilerin yüzde 95'i yine Bursa'da kalıyorsa, sınav sisteminde buna uygun düzenleme yapılmalı. Bu nedenle benim önerim, her ilin Milli Eğitim Müdürlüğü komisyonları bünyesinde soru hazırlanıp gerekli güvenlik tedbirleri uygulanarak, sınavların il bazında merkezi sistemle yapılması. Bu sınav zaten halen yapılıyor. Benim önerim, Milli Eğitim Müdürlüklerince yapılan bu sınavın geliştirilerek 5-6-7-8. sınıflarda her dönem 2 kez yapılması, okul mezuniyetinde de tüm sınavların ortalaması alınarak öğrenciye bir puan verilmesi. Bu puan sistemiyle her ilin ilk yüzde 5'ine veya yüzde 10'una giren öğrencilerden isteyenlere fen liseleri ve genel ilgi gören başarılı liseler için merkezi sistemle yapılacak bir sınav uygulanabilir. Ortaokul 1. sınıftan itibaren sınavlar ilerledikçe, öğrencinin başarı oranlara da belli olacağından, ilk yüzde 5'e girme iddiası olmayan öğrenciler en yakın okul veya meslek lisesi seçeneğine yönlendirilebilir. Böylece üniversite kapısında yığılmanın önü alınır. Bir anlamda iş-ekmek garantisi olarak görülebilecek meslek lisesi diploması, bu yığılmanın önlenmesinde anahtar rol oynayacaktır."
Öğrenci ve velilere de önemli uyarılar
Özel Bursa Mavi Deniz Anadolu Lisesi Kurucusu İnanç Düzgün, bir özel okul kurucu ve yöneticisi olarak geçmişten bu yana liselere geçiş aşamasında öğrenci ve velilerin yaşadıkları strese çok yakından tanık olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Öğrenciler sistemin de gereği olarak, ortaokula geldiklerinde liselere giriş sınavını hedeflediler. TEOG derslerinin özel kurslarda verilmesi tümüyle yasak olmasına rağmen, geçtiğimiz yaz aylarında da merdiven altı kurslara TEOG'a hazırlık adı altında para yağdı. Bu korsan kursların varlık nedeni TEOG sınavıydı ve o sınav ortadan kalktı, dolayısıyla korsan TEOG kurslarının devamının anlamı kalmadı. Öğrenciler için şu aşamada yapılabilecek en doğru şey, okul başarısına odaklanmak, müfredattaki konuları iyi öğrenmektir. Milli Eğitim Bakanlığı en kısa sürede yeni modeli belirleyip açıklayacaktır. Yeni sistem ne olursa olsun, okul başarısı en temel parametrelerden biri olacağı için öğrenciler açısından kayıp söz konusu olmayacaktır."
İHA