Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD ve Çin ziyaretleri ilgili açıklama yaptı. Zeybekci, Amerika ile görüşmelerin güzel geçtiğini daha sonra da davet üzerine Almanya'ya geçtiklerini söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İhracatçı Eğitim Anketi 2017 yılı 1'inci Çeyrek Gerçekleşme ve 2017 yılı 2 inci Çeyrek beklenti sonuçlarının açıklandığı toplantıya katıldı. Toplantı öncesi Bakan Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte gittiği Amerika ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bakan Nihat Zeybekci, Amerika ile görüşmelerin güzel geçtiğini daha sonra da davet üzerine Almanya'ya geçtiklerini söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Rusya yapılan ihracat ile ilgili, "Son dönemde Kasım 2015'den sonra başlayan olumsuz süreçten sonra 2016 yılının Haziran ayında başlayan iyileşme siyasi anlamdaki üst düzeydeki bu olumlu iklimin iki ülke arasındaki ticarete yansımasında bazı sorunlar hala devam ediyordu. Yasak yasağı doğurur. Rusya'nın bize 2015 yılının Kasım ayından itibaren başlattığı gerek Türk ürünlerine gerek Türk şirketlerine, Türk sektörlerine her alanda koymuş olduğu yasakların siyasi anlamdaki olumlu mesajlara rağmen kalkmamış olması bunların devam etmesi maalesef büyük bir sorundu. Bu tabi ki Türkiye tarafından Türk ihracatçılarının Rusya'ya mal satamamasının ürünlerinin gidememesinin oradaki müteahhitlerimizin sektörel anlamda 6 ayrı sektördeki engellerin devam etmesi vize engellerinin devam etmesi, çalışma engellerinin devam etmesi, ihracatçılarımızın da haklı olarak tepkilerine yol açıyordu. En önemli tepkide Rusya'dan dahilde işlemde izin kapsamında ithal edilen 1,9 milyar dolarlık tarım ürünleri ithalatı" dedi.
Bakan Zeybekci, "Rusya'ya tarım ürünü ihracat yapamayan ihracatçılarımızın Rusya'dan ihracat kaydıyla re-export kaydıyla ithal ettikleri tarım ürünlerini, ithal etmemekle ilgili ortaya koymuş oldukları tepkiyi de Ekonomi Bakanlığı olarak bizde anlayışla karşıladık. Onların dahilde işleme izin belgelerini de Rusya'dan ürün ithal etmek istemediklerini beyan etmeleri üzerine, bizde Rusya'dan dahilde işleme izin belgesi kapsamında ithalat belgesi düzenleyemedik. Bu tabi ki Rusya tarafından da Rusya'daki üreticileri etkilediği için bu konu sorunun çözümüyle de ilgili de hızlı bir süreci başlatmış oldu. Soçi'de de artık bütün problemlerin aşıldığı, bütün yasakların kaldırıldığı, Türk şirketlerinin Türk inşaat sektörü ve diğer alanlarda ki şirketlerin önlerinde ki tüm tüm yasakların kaldırıldığı, seyahatle ilgili tüm tedirginliklerin ortadan kaldırıldığı vize ile ilgili kolaylıkların sağlandığı, nakliye ile ilgili tır şoförlerimizin vize engellerinin kaldırıldığı bir sonuca yaklaştık" şeklinde konuştu.
"Yasak diye bir kelimeyi iki ülke arasında duymak istemiyoruz"
Rusya ile karşılıklı olarak bütün ilişkilerin son derece normal hale geldiğini kaydeden Zeybekci, "Tabi ki domates hariç. Domates işin tabi sembol adı haline geldi. Türkiye Rusya'ya domates ihraç etmediği zaman, bu kadar da büyük bir şey de değil. Sonuçta yaklaşık olarak 250 milyon dolar civarındaki bir ihracattan bahsediyoruz. Türkiye bu domatesi ihracatını yapmadığı zaman da dünyanın sonunda da değil. Rusya'da domates üretmekle ilgili iddiaları var. Ama önceki gibi biz şunu asla kabul etmiyoruz. Yasak diye bir kelimeyi iki ülke arasında duymak istemiyoruz. Onların domatesle ilgili yasağı kaldırarak sezonuna uygun bir şekilde gümrük vergileriyle gümrük vergilerini arttırarak ve yahutta düşürerek bir önlem almalarında anlayışla karşılıyoruz. Onun için bu süreçte şuan itibariyle Mayıs ayı sonuna kadar izleyip göreceğiz. Mayıs ayı sonunda da prensip olarak anlaşmamız 2 ülke arasında hiç bir engelin kalmaması" şeklinde konuştu.
"Moldova ile dış ticaret hacmimizde yüzde 56 bir artış var"
Zeybekci, "Moldova dış ticaret hacmi olarak bakıldığı zaman 2016'da 410 milyon dolar dış ticaret hacmi olduğu küçük bir ülke, küçük bir ekonomi. Serbest ticaret anlaşması yürürlüğe girdiği andan itibaren 2017 yılının ilk 3 ayı ilk çeyreği itibariyle baktığımız zamanda yüzde 56 dış ticaret hacmimizde bir artış var. Yani serbest ticaret anlaşmamızın orada çok önemli bir şekilde, dış ticaretimize katkı vermeye başladığını görüyoruz. Gördük ki bunun çok önemli bir faydası var önümüzde ki süreçte bu serbest ticaret anlaşmamızın kapsamını çok daha geniş, tam bir ekonomik entegrasyon anlamı taşıyabilecek şekilde de genişletme yönünde de konuştuk. Bir güzel olumlu, duygulu bir ziyaretti" diye konuştu.
"Gümrük Birliğinin güncellenmesi Türkiye'nin şuanda en önemli gündem maddelerinden birisi"
Ekonomi Bakanlığı olarak Alman meslektaşımızın daveti üzerine Almanya'da bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Ekonomi Bakanı, "Son derece olumu bir ziyaretti. Son dönemde yaşanan bazı olumsuz söylemlerinin rahatsızlıklarını dile getirdik. Hangi alanlarda hangi hareket tarzlarıyla yol alabileceğimizi konuştuk. Son derece olumluydu son derece makul bir görüşme idi. Aynı günde Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in görüşme talebi üzerine de kendisi ile de görüştük. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğinin genişletilmesi, Gümrük Birliğinin güncellenmesiyle ilgili de son derece açık desteklerini tekrar beyan ettiler. Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üyelik gümrük birliğinin güncellenmesi ile de ilgili de biz kendilerinden beklentilerimizi kendileriyle paylaştık. Onların da yüzde yüz bir destek verdiklerini gördük. Gümrük Birliğinin güncellenmesi Türkiye'nin şuanda en önemli gündem maddelerinden birisi bu sadece Türkiye'nin değil Avrupa Birliğininde en önemli gündem maddesi" dedi.
"'Bu "tek kuşak tek yol" projesi belki insanlık tarihinin en önemli projelerinden bir tanesi"
'Bu "tek kuşak tek yol" projesi belki de insanlık tarihinin en önemli projelerinden bir tanesi olduğunun altını çizen Zeybekci, "Yaklaşık olarak 4 milyar kişiyi ilgilendiren 20 trilyon dolar civarındaki bir yatırım ve ekonomi demek olan Çin, Türkiye, Avrupa, Afrika, Orta doğu hatta Asya pasifik gibi bir coğrafyayı ilgilendiren bir projeden bahsediyoruz. Bunun içinde deniz ipek yolu, kara ipek yolu ve demir ipek yolu diye farklı aşamaları olan kuzey orta ve güney gibi aşamaları olan, biz tabi ki Türkiye olarak orta ipek yolunu; Çin, Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan-Türkiye, Gürcistan-Türkiye Avrupa hattı tarihi hat, çünkü bu bu hatla bizim ilgi alanımız şuan da Türkiye Bakü, Tiflis, Kars demir yolu hattı deneme aşamasında şuanda, yaza kadar yaz geldi şuan yani Haziran sonuna kadar devreye alınmasıyla Çin'den çıkan bir demir yolu treninin Türkiye üzerinden Londra'ya kadar kesintisiz bir şekilde ulaşmasını hat oluşmuş oluyor. Türkiye bu anlamda önümüzdeki dönemde Çin'le gerçekleştireceği Türkiye'nin üzerinde 30 milyar dolarlık bir ulaşım yatırımı konusu görüşüldü" ifadelerini kullandı.
"Referandumundan sonra Türkiye siyasi anlamda istikrarını garanti altına aldı"
Türk ihracatının önünde teknik engeller olduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Bazı tarife dışı engeller var. daha doğrusu 16 Nisan halkın iradesi ile gerçekleştirilen Anayasa Referandumundan sonra Türkiye artık bundan sonra siyasi anlamda istikrarını garanti altına aldı. Almanya'daki ziyaretimiz sırsında da bunu net bir şekilde gördük. Oradaki bize iletilen mesajlarda "Artık geçmişi unutalım, artık önümüzde ki sürece döneme bakalım. Önümüzde ki dönemde Almanya ile Türkiye ne yapabilir. Türkiye ile Almanya birlikte önümüzde süreçte nasıl kazan-kazan yöntemi ile geleceği planlayabiliriz" biz orada gördük" ifadelerini kullandı.
Zeybekci, Çin'de konuşulan konular ile ilgili "Türkiye ile ABD'nin ticari ilişkilerinde bu ticaret hacmi ile ilgili bölümde dördüncü beşinci sıralarda olmaması gerektiği bunun birinci sırada olması gerektiğinin altı çizildi. Ticaretinin önündeki engellerinin kaldırılmasıyla ilgili konular görüşüldü. ABD'nin şunda gerek TPP gerekse TTİP'le ilgili yaklaşımları belli TPP yani trans pasifik ortaklığını bildiğiniz gibi yapılan anlaşmayı askıya aldı Amerika ve TPP Trans Pasifik Ortaklığı TTP "de trans pasifik ortaklığı yatırım ve ticaret ortaklığı yani Avrupa Birliği arasında ki bu TTIP bölümünü de dondurduğunu açıkladı. Bu Avrupa Birliği ile ilgili bölümü ben yorum yapamıyorum ama pek engellenebileceğini yani bu sürecin tamamlanması gerektiğini düşüyorum".
AK Parti'nin haftasonu gerçekleştireceği kongre ile ilgili Bakan Zeybekci, "Bu Haftasonu AK Parti olarak olağanüstü kongre Sayın Cumhurbaşkanımızın kongrenin vereceği karardır ama Cumhurbaşkanımızın AK Parti'ye üyeliğinden sonra en son aşamada parti genel başkanlığına dönüşü ile ilgili süreç yaşanacak sadece ileriye bakacağız. Gündemimizin en önemli birinci maddesi ekonomi olur" dedi.
İHA