Elazığ Ballıca Köyü

Ballıca, Elazığ ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.600 yıllık geçmişi olan türkmen çubuk beyleri tarafından kurulmuş ve türkmen çubuklu aşiretinden gelenlerin kurduğu bir köydür.türkçe konuşulur.elazığ kültürü yaşatılır.

Köyümüzün kuruluşu 600 yıllıktır.Osmanlı arşivlerinde harput yöresindeki iskan bilgilerinde köymüzü kuranlar yöremizde köklü izler ve geçmiş bırakmış olan Türkmen Çubukoğullarıdırlar.ilk ciddi elazığ yöresine Türkmen yerleşkeleri çubukoğullarınca yapılmıştır.en son abdulazizhan döneminde ermenilerden boşalan köylere halep,azerbaycan,kerkük,musul,erbil,telafer,urfa dan Türkmen aşiretleri elazığ ve kazalarını Türkleştirmek amacıyla iskan edilmişlerdir.bu da harput ve elazığ yöresinin Türkmen kimliği kazanmasına neden olmuştur.karakeçili,bayat,düğer,beydilli,çubuklu,avşar,sarıkeçili gibi türkmen obaları elazığ merkez köyleri ilçeri ve ilçelerinin köylerine iskan olmuşlardır..Köyün gelenek ve görenekleri Türk örf ve adetlerine uygundur, tamamı Türkçe konuşur köyde düğünler genelde köy düğünü olarak yapılır ve davullu klarnetli olur yemekleri içli köfte, patile, harput köfte dir. okur yazar oranı % 80 dir. Ballıca eğitim ve öğretime önem veren eskiden beri medrese eğitimi alan birçok din alimi ve hocalar yetişmiş köylerden birisidir. Eskiden hemen hemen her evde kış mevsiminde kullanılan, adeta soba görevi yapan özel olarak düzenlenmiş kürsü etrafında ısınmak, sohbet etmek ve eğlenmek amacıyla kürsübaşı eğlenceleri düzenlenirdi. Günümüzde Harput kültürünün belli bir bölümünü ifade eden Kürsübaşında; kürsüden ziyade bu isimle anılan toplantılar, sohbetler, ziyafetler, yarışmalar, müzikli eğlenceler, hikâye anlatımları köyümüzün de kültür hayatında önemli bir yer tutmaktadırKADIN GİYSİLERİ Evdelik Giysiler Elazığ ve Köyümüzde bugün dahi iş yaparken giyilen bir kıyafettir. Karadon ve geyime olmak üzere iki parçadan meydana gelir. İş esnasında kollara kolçak takılır. Ayakkabı ve çorap bu giysiyi tamamlar. Başa tülbent veya çit bürükleme biçiminde örtülür.Sokak Giysileri Köyde genelde tülbent üzerine Beyaz renk de omuzları ve sırtı tamamen kapatan ince şal örtülürErkekler; ceket, gömlek, kolsuz yelek, pantolon veya şalvar cepken ve kundura giyerler. Çoğu zaman bele kuşak bağlanır. başa “Sekiz köşe” diye tabir edilen şapkanın giyildiği görülür. Bugün dahi sekiz köşeli şapka giyenlerin sayısı epeyce fazladır. Şalvarlar çuhadan veya gabardinden yapılır. Genellikle lacivert, açık mavi, gri renkler tercih edilir. Şalvarın üzerine kuşak sarılır. Üst kısma düz beyaz veya siyah-beyaz renkte çizgili, pamuklu kumaştan yapılmış gömlek giyilir. Gömlek, kollu, yakasız veya hakim yakalıdır. Bu gömleğin üstüne düğmeli yelek giyilir. Ayakta poçikli çarık veya kundura bu giysiyi tamamlar.Köyümüzün ileri gelen değerli ailelerinden bazıları ise RÜZGARLAR-GÜRALPLAR-KARAASLANLAR- BUYTOZLAR-ÇAKLAR-YAMANLAR-BOZKURTLAR-GÜRLER-ENGİNLER—DURMUŞLAR-BEKTAŞLAR-ÇELİKLER-ALATAŞLAR-GÜLEÇLER...vs.dir.Elazığ Merkeze 16 KM uzaklıktadır, Rakım-1130

DAĞLARI - Ziyaret Dağı 1202m Küllük Dağı 1246mÇEŞMELERİ : 1-Aşağı Pahar 2-Göze 3-Köşe Pahar 4-Yukarı Pahar 5-Ferronun Paharı 6- Sıtma Paharı 7-Caminin Öğü 8-Pottiğin Paharı 9-Hoşirik 10-KaradaşÇELİK PAHARIKÖYÜN HALK DİLİNDEKİ MEVKİ İSİMLERİ:Şeher yolu - kezeler - kara çalı - Miller - Bürük ardı -Gıcigin dağı - Zilfonun tarlası - Dilki yuvaları - Helezür yolu - Gere eşo - Tadım düzü - kolte galğut - davul keşiş - Sel ağzı - Köşe tarla - Gereman düzü - Höllüklük Mırzanağ -Yükyeri - Ceferevleri - Gıdenin Tarlası - Köşe Tarla - Tandur Toprağı Uzun Burnu – Mezarlık Üstü - Beg Tarla - Çalıların Ardı – Palanın BahçasıKöyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yazları-sıcak ve kurak Kışları-soğuk ve kar yağışlıKöyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.özelikle son yıllarda Tavuk Çiftliklerinin artmasıyla piliç yetiştiriciliği ile sulama projesinden sonrada sebze ve meyve yetiştiriciliği ayrıca şeker pancarı, pamuk ekimleri de yapılmakla birlikte Kayısı yetiştiriciliği de ön plana çıkmıştır.Köyde, ilköğretim okulu vardır . Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.