Elazığ Kurtdere Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kurtdere Köyü son dakika gelişmeleri, Kurtdere Köyü ne özgü yemekler, Elazığ Kurtdere Köyü nün tarihi, Kurtdere Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kurtdere Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Kurtdere Köyü , Elazığ ilinin merkezine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kurtdere Köyü Resimleri ve Kurtdere Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Elazığ Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Elazığ Elazığ Arası Kaç Km? Elazığ Hava Durumu? Elazığ Köyleri ve Elazığ Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Elazığlı iseniz Elazığ Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Elazığlı Ünlüler arasında Elazığ Kurtdere Köyü Köyünde doğan biri var mı? Elazığ Doğumlu Ünlüler Kimler?Kurtdere , Elazığ ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihçe
Köyün eski adı Iğikisüfladır.Köy 300 yıl önce Şahsuvar köyünün güneyinde, şimdiki yerine 3 km uzaklıkta dere içinde kurulmuştur. Köyü kuranlar Kerkük Altınköprü köyünden Dicle nehrini takip ederek gelen bir kısmı maden ilçe merkezine yerleşmiş olan Türkmen Karakoyunlu aşiretidir. 1892'de şimdiki yerine göçmüştür.
Kültür
Köyün içili köfte, sırın, keledoş, yoğurtlu köfte, keşkek, ayranlı çorba, katma, tutmaç, erişte,patlıcan ve biber dolması, gömme, kete (parğaç),tandır ekmeği ile işkene, kengerli pilavı, kirli çorba (löbük çorbası), dögme pilavı gibi yemekleri vardır.
Coğrafya
Elâzığ merkezine 65 km uzaklıktadır. Mastar dağının doğu eteğinde kurulmuştur. Elâzığ Merkezi Maden ilçesiyle ayıran son köydür. Komşuları: Doğuda Merkez Sarıkamış Köyü, Batısında Maden Kumyazı(Genepi) Köyü, Güneyinde Merkez Kuşhane (Vartenik), Kuzeyinde Merkez Şahsuvar Köyü bulunmaktadır. Köyün mezraası ovada bulunduğu için tarıma elverişlidir.
İklim
Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 224
1997 -
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Narenciye dışında; şeker pancarı, buğday, arpa, hertürlü sebze, meyve ve bağcılık tarımı yapılmaktadır.
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. 2008 yılı itibarı ile yapılan çalışmalarla köye 3 km uzaklıkta 1000m yükseklikte olan mastar dağı eteğindeki dolap dere diye bilinen dalavlar mevkisinden getirilen suyla şebeke suyu çoğaltılmıştır.