"Avrupa Bölgesindeki Eğitim-İş Uyuşmazlığının Azaltılması İçin Yeni Bir Ürün Olarak EMLT Modüler Uzaktan Eğitim Sistemi" projesiningenel değerlendirme toplantısı Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezinde başladı.
Toplantıya Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Yerel Proje ortağı Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Musubeyli, Projeden sorumlu akademisyenler ve öğrenciler katıldı. EMLT proje değerlendirme toplantısı ve kapanış töreninin açılış konuşmasını gerçekleştiren Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan şu sözleri dile getirdi;
"İşsizlik gelişmiş ülkeler için de önemli bir problem"
"Genç işsizliği önemli bir konu. Ben burada sadece yönetici kimliğimle değil, akademik olarak genç işsizliği ile ilgilenmiş bir akademisyen olarak da bulunuyorum. 1999 yılında Genç İşsizliği ve Avrupa Birliği'ne Üye Ülkelerde Uygulanan Genç İstihdam Politikaları adlı bir makale ve 2001 yılında da Genç İşsizliği isimli bir kitap yayımlamıştım. İşsizlik sadece az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler için değil, gelişmiş ülkeler için de önemli bir problem. İşsizlik problemi ekonomik, sosyal, psikolojik hatta siyasal sonuçlara yol açabilecek bir problem. İşsizlik, bütün yaş grupları için önemli olmasına rağmen gençler arasında yaşanan işsizliğin ayrı bir önemi var çünkü gençlerin bu tür problemler karşısında verebilecekleri tepki ölçüsüz olabiliyor bazen. Gençlik toplumun en dinamik unsurudur ve eğer onların bu dinamik işgücü ülke ekonomisine yansıyamazsa bu durumun ülke geleceğine yansıması da mümkündür."
"Türkiye'de genç işsizliği oranı ortalama işsizlik oranının iki katı."
Genç işsizliği konusu ile özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin son 25 yıldır ilgilendiğini belirten Rektör Gündoğan, "90'lı yıllarda Avrupa Birliğinde gençlere yönelik aktif istihdam politikalarını incelemiştim ve günümüzde halen Avrupa Birliği için öncelikli olan konu gençlerin çalışma hayatı ve genç işsizliği. Türkiye'de de bu sorun gerçekten üst düzeyde. Türkiye'de genç işsizliği oranı ortalama işsizlik oranının iki katı. Bu, dünyanın geleceğini de tehdit eden çok ciddi bir problem. Bu projenin bu anlamda önemli olduğunu düşünüyorum. Bu projede eğitimli genç işsizliğinden de bahsediliyor. Eğitim, işsizlik oranlarını düşürmesi gereken bir unsur iken, bakıldığında özellikle kadınların eğitim düzeylerinin yükseldikçe işsizlik oranlarının arttığını da görmekteyiz. Türkiye'de kadınlar arasındaki işsizlik oranlarına bakıldığında en yüksek gruplardan bir tanesi üniversite mezunu kadınlar. Bu olmaması gereken bir durum. Bu noktada çalışma hayatının eğitimden beklentileriyle ilgili konuların konuşulacağı bir proje olduğunu ve önemli katkılar sunduğunu düşünüyorum. Projeyi tasarlayan, sahada çalışan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
"Gençlerin ve kurumların kariyer ve istihdam metotlarını geliştirmeleri önemli"
EMLT Yerel Proje Ortağı ve Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Musubeyli, "Günümüzün çok seçenekli ve giderek karmaşık hale gelen iş dünyasında genç bireylerin ve kuruluşların kendilerine en uygun kariyer ve istihdam gelişim metotlarını geliştirmeleri çok önemlidir. Ülke olarak değişen yenidünya şartlarına uyum sağlamada, sosyal, ekonomik ve kültürel ve eğitim alanlarında bu hızlı dönüşümü yakalamada zorluk yaşıyoruz. Toplum olarak özellikle eğitim konusunda devletimizin mesleki eğitim alanında ciddi adımlar attığını görmekteyiz. İş dünyasını yakından ilgilendiren eğitim - iş uyumsuzluğunun giderilmesi temalı EMLT Projesinin ortağı olarak yer almak bizi memnun etmiştir. ESO olarak proje süresince ilgili bütün faaliyetlere katkı sağlamaya çalışmıştır bu bağlamda iş dünyasının beklentilerini karşılamaya yönelik olarak özel aktiviteler geliştirilmiş ve başarıyla uygulanmıştır. Proje kapsamında oluşturulan eğitim modellerinin geliştirilme aşamasında özellikle sanayicilerimizin insan kaynağı ihtiyaçlarının temin edilmesi açısından görüş ve önerilerine başvurulmuştur. Proje dahilinde sanayi odasında eğitim - iş uyumsuzluğu üzerine iki günlük bir eğitim gerçekleştirilmiş ESO üyesi firmaların insan kaynakları yöneticilerinin katılımı sağlanmıştır. ESO olarak hayat boyu öğrenme ve mesleki eğitim konusunu ciddiye almış bulunmaktayız. Bu anlamda pek çok proje faaliyete geçirilmiştir. ESO olarak, Avrupa Birliği ve ulusal desteklerden faydalanarak 2010 yılında bir Mesleki Eğitim Merkezi kurduk. Söz konusu bu merkezde sanayi alanına ilişkin pek çok mesleki eğitim verilmekte ve bu zamana kadar 700 işsiz gence eğitim verilmiş 400 öğrencinin istihdam edilmesi sağlanmıştır. Netice olarak biz işverenler buradayız ve geleceğe umutla bakmanızı istiyoruz" diye konuştu.
"Türkiye'de ve Avrupa'da eğitimli işsizliği azaltmayı hedefleyen proje; EMLT"
EMLT projesi yöneticisi Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Teorisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün Çağlarırmak Uslu'nun konuşması ile devam etti. EMLT Proje sürecinin genel değerlendirmesine ilişkin konuşan Uslu, "EMLT projesi öncelikli olarak eğitimli işsizlik ya da genç işsizliği ve özellikle gençlerin eğitim sürecinde işsiz kalması konularını inceliyor. Bu proje ile ilgili ilk başvurularımızı 2014 yılında yaptık ve 2015 yılında proje netleşti. Yani projenin başlangıcı 2015 Aralık'tı. İki yıllık bir proje kapsamında bütün çalışmalar planlandı. İlk yıl ortaklıklarla ilgili olarak neler yapılacağı, araştırma sürecinde hangi konuların ön plana çıkacağı, uygulama sürecinde nasıl bir eğitim içeriği hazırlanacağı ve projenin yaygınlaştırılması fikirleri ile ilgili olarak her bir ülkede proje ortakları ile toplantılar planlandı ve bu toplantılar sonrasında ortak akıl yürüterek projenin platformu ve araştırma dosyası ortaya konuldu" dedi.
"Proje 4 farklı ülkenin ortaklığında gerçekleşti"
Doç. Dr. Uslu, "Projenin koordinasyonluğunu Anadolu Üniversitesi üstleniyor. Proje ortaklarımız, Almanya'dan Friedrich Alexandre Üniversitesi, Çek Cumhuriyetinden Masaryk Üniversitesi, İngiltere'den Westminister Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Programları Genel Müdürlüğü ve Eskişehir Sanayi Odası. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ise projenin iştirakçisi olarak yer aldı." dedi.
"Projenin aşamaları"
Projenin aşamalarını aktaran Uslu, "İlk olarak eğitim - iş boşluğunun boyutlarının belirlenmesine yönelik olarak bir araştırma süreci gerçekleştirdik. Ve daha sonra bültenler hazırlanarak projenin tanıtımını ve yaygınlaşmasını sağladık. Sistemi gençlere açtıktan sonra bir değerlendirme yapmalarını dolayısıyla sistemin ve projenin faydasını görüp görmediklerini tespit etmeyi amaçladık" diye konuştu.
"EMLT sisteminde neler vardı?"
EMLT sisteminin hedefleri ve içerikleri ile ilgili genel bilgiler de veren Uslu, "Öğrencilere zamanlarını nasıl doğru yöneteceklerine dair ipuçları, girişimcilik, beden dili ve diksiyon, iş arama süreçleri, portfolyo ve cv oluşturma, uzaktan staj, sosyal sorumluluk projelerine katılmak ve yürütmek, lider olabilme, gençlik kulüplerine katılma, aktif bilgisayar ve internet kullanımı, kendi iş süreçleri ile ilgili kendi farkındalıklarını artırabilme gibi EMLT içerikleri arasında yer aldı. Proje içerisinde en çok İş İngilizcesi ve Liderlik gençlerin ilgisini çekti. Bu iki içerik en çok talep edilen ders içerikleri oldu. Biz projenin başında 1200 gence ulaşmayı hedefledik projeye 1700 öğrenci katıldı. Sistemi öğrencilere açtığımızdan bu yana projenin 31 ülkeden 25 bin kullanıcıya ulaştı. Koyduğumuz hedeflere de ulaştığımızı görmek mutluluk verici oldu. Proje kapsamında sistemde öğrencilerin hemen hepsine bir derse kayıt olup dersle ilgili sınavı geçmeleri karşılığında mail adreslerine bir sertifika gönderildi ve bu sertifikalar da proje ortağımız ESO tarafından onaylanmış ve işe alımda avantaj sağlayıcı bir sertifika idi" şeklinde konuştu.
İHA