Emniyet Müdür Yardımcısına Boş Salon Şoku

Turizm kenti Antalya'da, trafik kazalarını önlemek ve tedbirler almak amacıyla Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya binlerce şoförden...

Turizm kenti Antalya'da, trafik kazalarını önlemek ve tedbirler almak amacıyla Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya binlerce şoförden hiç kimse katılmadı. Eğitimi verecek olan emniyet müdür yardımcısı, boş salonu görünce "Bu nasıl toplantı" diyerek tepki gösterdi.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, 2017 yılında kenti ziyaret edecek misafirlerin huzurlu ve güvenli bir ortamda seyahat edebilmelerini temin etmek, geçmiş yıllarda turizm taşımacılığı üzerinde olumsuzluklara neden olan trafik kazalarını en aza indirebilmek için gerekli tedbirler alınıp uygulanması amacıyla Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (AESOB) Toplantı Salonunda "Turizmde Trafik Güvenliği" toplantısı düzenleneceğini günler öncesinden acente ve şoförlere duyurdu.

Boş salonla karşılaşınca teşekkür edip ayrıldı

Sabah toplantısına 18 acente sahibi katılırken, öğleden sonra şoförlere yönelik düzenlenen toplantıya ise hiç turizm şoförünün katılmadığı görüldü. Eğitimi verecek olan ve saat 15.00'da salona giren Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Cem Gencer, bomboş salonu görünce sinirlendi. Salonda şoförleri temsilen bulunan Antalya Turizm Şoförleri Derneği Başkanı Orhan Kayabaşı'na sitem eden Gencer, "Sabah toplantı yaptık acente sahiplerine, şimdi burada kamu görevlileri hariç şoför var mı? Herkes kurumlardan geliyor, senden başka var mı şoför? Bu nasıl toplantı. Sıkıntıların genel anlamda ne olduğunu ben biliyorum, ama yapacak bir şey yok. Teşekkürler arkadaşlar" diyerek salondan ayrıldı.

"Demek ki şoförlerin sıkıntısı yokmuş"

Antalya Emniyet Müdürlüğü Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Cem Gencer, turizm acenteleriyle sektörde çalışan şoförlere yönelik bir eğitim programı düzenlediklerini belirterek "Genel anlamda onların sorunlarını tartışmak, paylaşmak, sorunlarını çözüm üretmekti. 800 acente sahibine bilgi verilmesine rağmen sabahki toplantımıza 18 acente sahibi toplantımıza katıldı. Öğleden sonraki toplantılarda da şoförlere yönelik eğitim vardı. Ama demek ki çok fazla sıkıntı ve sorunları yokmuş. Ama bizim açımızdan uymaları gereken çokça konu var" dedi.

"Ama burada şoför yok"

Toplantıya katılım olmamasını tamamen insanların duyarsızlığına bağlayan Gencer, "Turizm sektöründeki en büyük sıkıntılardan biri ulaşım firmalarının kontrolsüz şekilde şoför temin etmeleri, bu şoförleri yasal sürelerinin içinde çok daha fazla kullanarak aşırı yorgun ve tehlikeleri araç kullanmaya itiyorlar. Buna bağlı olarak da şoförlerin hata yapmaları ve bu hatalara bağlı olarak kazalar yaşanıyor. Burada yaşanan en büyük sıkıntılardan biri de takograftır. Yasal mevzuat çerçevesinde taahhütle araçlarında il hudutlarında kullanan kişilerin takograf kullanmamalarından kaynaklı şoförlerin ne kadar araç kullandıkları tespit edemiyoruz. Denetimlerde hız ve evrak kontrolü şeklinde yapılan çalışmalarımız var. Bu toplantıda hedeflediğimiz firmaların süre aşımı yapmamaları, süre aşımı yapan firmaların şoförleri tarafından bize bildirilmesi kaza yapmamak adına denetimleri daha etkin yapmak hedeflemiştik. Ama burada şoför yok" diye konuştu.

Antalya Turizm Şoförleri Derneği Başkanı Orhan Kayabaşı, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte turizm şoförlerine yönelik bir eğitim programı uygulandığını ve katılımın olmadığını söyledi.

Sabahki toplantıya taşıma şirketi sahiplerinin katıldığını dile getiren Kayabaşı, "'Yaparız, ederiz" dediler, bu şirket sahiplerinin hepsi bir şoför gönderemez miydi? Her acentenin önünde en az 15-10 kaptan var. Bir araba ile kaptanları toplantıya gönderebilirlerdi. Ama acente sahibi duyarlı olsaydı şoförleri gönderirdi. Bu duyarsızlık nereye kadar. Ancak bir kaza olduğu zaman "vah vah vah" bütün hata şoföre yükleniyor. Herkes kenara çekiliyor" dedi.

"Yazık bu toplantıya gelinmez mi?"

Bir şoförün bile bu önemli toplantıya katılmadığını dile getiren Kayabaşı, "Ben bu derneğin başında yıllardır çalışıyorum. Sertifikalar sorgulanmadı, acente sahipleri hiç sertifika almamış kişilerle çalışmak istiyor. Eğitimli şoförler kenarda kalıyor hakkını aradığı için. Antalya'da sezonda 7-8 bin turizm şoförü oluyor. Kışın 2 bin kişi sürekli çalışıyor. Bizim üyemiz ise 3 bin 400. Bizim şoförümüze sorsanız sahibimiz yok der. Ama var, şoför kendinin sahibi olması gerekir. Kendi kendisinin kuyusunu yazıyor. Yazık bu toplantıya gelinmez mi? Buraya geldiği zaman hiçbir acente onu fazla çalıştıramayacak. Şehir dışına tek kaptanla gitmeyecek, gidip yolda uyuyarak kaza yapmayacak. Ne oldu şimdi, siz busunuz diyorlar. Mesleğe bu kadar sahip çıkıyorlar" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları