Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence "Emzirme Döneminde Beslenme" konusunda açıklamalarda bulundu.
Sağlıklı beslenmenin ilk adımının, ilk 6 ay boyunca bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi olduğunu belirten Gence, "Emzirmenin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması ile anne sütü ile beslenen bebeğin yaşam kalitesi artar, hayata sağlıklı başlangıç yapar, beslenme yetersizliklerinin önlenmesi için önemlidir. Bebeğin büyüme ve gelişmesi için anne sütü çok değerlidir. Anne sütü bebeği; enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir, alerjiye karşı korur ve büyüme faktörü içerir. Isıl işleme gerek kalmadığı için ve steril olduğu için bebek kolaylıkla tüketebilir. Anne sütünün içinde aynı zamanda aktif enzimler bulunduğu için bebek sindirim problemi yaşamaz. İleride karşılaşabileceği kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Hormanlar ve büyümeyi sağlayan faktörler içerir. Bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar. En önemlisi bebeğin gereksinime uygun süt salgılanır. Bu yüzden her annenin süt içeriği birbirinden farklıdır ve kendi bebeği için ideal besin kaynağıdır. Annenin sağlığını korur ve doğum sonrası hamile kalma riskinki azaltır" diye belirtti.
Doğum sonrası ilk 5 gün salgılanan süt bebek için çok değerli
Doğumdan sonra ilk 5 gün salgılanan koyu sarı renkteki süte kolostrum dendiğini anlatan Gözde Gence, "Bunda, enfeksiyonlara karşı koruyucu etmenler fazladır. Daha fazla protein içerir. Bebeğin bağırsağının olgunlaşmasını sağlar. Alerji ve intolerans oluşmasını engeller. A,D ve B12 vitamini ayrıca sodyum ve çinko içeriği olarak zengindir. Sarılığın oluşmasını engeller" dedi.
Emziklilik döneminde nasıl beslenmek gerekir?
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, emziklilik döneminde nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda da şunları belirtti;
"Emziklilik döneminde 3 litre sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir. Özellikle su, nane, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, ısırgan otu gibi bitki çaylarının yanı sıra şekersiz komposto, meyve suları, limonata, ayran ile sıvı miktarlarını tamamlayabilirler. Kalsiyum ve protein kaynaklarını ihmal etmemelidir. Bu dönemde Kalsiyum kaynaklarından süt gaz yapıcı olabilir bunun yerine yoğurt tercih edilebilir. Biyoyararlılığı yüksek ve A,D,E vitaminleri içeren yumurtayı her gün tüketebilirler. Kurubaklagiller gaz yapıcı olmalarından ötürü gece suda bekleterek iyice kaynatılmış halini C vitamini kaynakları ile tüketmekte fayda vardır. Vitamin ve mineral bakımından zengin taze sebze ve meyveleri her gün en az 5 porsiyon şeklinde tüketilmeli. Anne bu dönemde mutlaka iyotlu tuz kullanmalıdır, yetersizliği bebeğin zekâ geriliğine neden olur. Bebek iyotu sadece anneden aldığı için özen gösterilmelidir. Demir kaynakları ile beraber süt ve süt ürünleri demir emilimini azaltacağından demir yönünden zengin besinleri özellikle kırmızı et gibi tüketiminde C vitamini kaynakları ile tüketmeye özen gösterilmelidir. Kırmızı et yanında bol limonlu salata tüketimi iyi bir öğün olacaktır. Çay tüketimlerini yemekten 1-2 saat sonra açık şekilde tercih edilmelidir. Çay ve kahve aşırı tüketimi bebekte de uyku problemine neden olabilir"
Emziklilik döneminde zayıflama
Gence, sağlıklı annenin günde ortalama 700-800 mililitre süt salgıladığını, bunun yaklaşık 700 kalori ihtiyacı demek olduğunu anlatarak, "700 kalorinin 500 kalorisi besinlerden 200 kalorisi annenin depolarından sağlanır. Depolardan harcanan enerji annenin yavaş yavaş kilo vermesini sağlar. 500 kaloriden fazla alındığında kilo problemi çekebilirler. Emziklilik döneminde özellikle zayıflama diyetinden ilk 6 ay boyunca uzak durmalarında fayda vardır. Bitkisel protein kaynaklarını artırmakta fayda vardır. Vejetaryen anneler fazla sebze ve meyve tüketimine bağlı posa oranı yüksek yiyeceklerle beslendikleri için kabızlık problemi yaşamazlar genellikle, aynı zamanda folik asit değerleri de iyi olur. Vejetaryen anneler özellikle kuru baklagil, tam tahıl ürünleri, buğday ruşeymi ve yulaf kullanabilirler. Yumurta tüketebilen anneler günde mutlaka 1 yumurta tüketmeli, süt ve ürünleri tüketen anneler ise günlük 3 bardak süt veya yoğurt tüketebilirler. Sabah kahvaltılarında yulaflı, yaban mersinli ve ceviz karışımı bir kahvaltı yapabilirler" diye belirtti.
Emzirme döneminde uzak durulması gerekenler
Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence emzirme döneminde uzak durulması gereken gıdalarla ilgili de şunları anlattı;
"Gaz yapıcı besinlerden uzak durmakta fayda vardır. Kış aylarında portakal, mandalina, greyfurt gaz yapıcı olurken; yaz meyvelerinden kavun, karpuz yine gaz yapıcıdır. Yerine elma, armut veya kurutulmuş meyveleri tercih edebilirler. Gaz yapıcı sebzeler; karnabahar, kereviz, turp, pırasa, brokoli, bezelye, mısır, tüketimlerine de dikkat edilmelidir. Uyku problemi çeken anne çay ve kahve tüketimini 2 fincanla sınırlayıp, yemeklerden 1-2 saat sonra tüketmeye özen gösterilmelidir. Gazlı içecekler ve alkol, sigara tüketilmemesi önerilir. Bu dönemde annelerin özellikle doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde bebeklerini emzirmeleri süt salgısını artırır. Bol emzirme ve sıvı tüketimi ise sütü artırır. Dereotu, kekik ve çörek otu kahvaltıdaki peynirlerine veya yoğurtlarına çörekotu sütü arttırdığı gibi ara öğünlerde ceviz, fındık badem tüketmeleri de faydalı olacaktır."
İHA