Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğrencileri, engelli yakınlarının tırnak kesme zorluğundan hareket ederek tırnak kesme/törpüleme cihazı tasarladı.
Engelli bireylerin günlük yaşamda çoğu zaman yardıma ihtiyaç duyduğu tırnak kesimi ve törpü ihtiyacını kolayca gidermeleri için, Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğrencileri, proje geliştirdi. "Görünür ışık sistemiyle tırnak kesme/törpüleme" adı verilen cihaz, tamamen yerli olarak imal edildi. İçerisinde mor ışık, web kamera, sensör, titreşimli törpü bulunan cihaz, ön kısmından parmağın uzatılmasıyla otomatik olarak çalışıyor ve her parmağa uygun şekilde işlev sağlıyor.
"Yakın bir akrabamızdan etkilendik"
Tırnak kesme makinesini üreten SDÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Nesibe Demiralay, projenin çıkış noktasının kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayan dezavantajlı gruplar olduğunu söyledi. Demiralay, yüzde 100 yerli olarak yaptıkları cihazın oval ve sağlıklı bir şekilde tırnak kesimi/törpülenmesi sağlandığını, kesim bittiğinde de cihazın otomatik olarak durduğunu anlattı. Demiralay, "Yakın bir akrabamızın down sendromlu olmasından etkilenerek, tırnaklarını kendisinin kesemediğini gördük ve böyle bir makine tasarlamaya karar verdik. Sistem tırnakların sağlıklı bir şekilde oval olarak kısaltılmasına imkan veriyor. Parmağınızı çektiğinizde sistem otomatik olarak duruyor. Ancak bazı engelli gruplar ne zaman tırnaklarını çekmesi gerektiklerini bilemeyeceklerinden görüntü sistemi kullandık. Sistem tırnakların kısaltılması gereken noktaya kadar kısaltılmasını sağlıyor. Görüntü işleme yönteminde ultraviyole ledler kullandık. Bunlar mor ışık vererek kısaltılması gereken beyaz kısmın kamerayla daha iyi algılamamızı sağladı" dedi.
"Kozmetik ve sağlık sektöründe kullanılabilir"
Projenin mimarlarından Nurgül Demir de projenin yapım aşaması ve teknik detaylarını anlattı. Sistemin parmağın yerleştirilmesiyle başladığını aktardan Demir "Kamera ve görüntü işleme kısmıyla tırnağın beyaz kısmı algılatılarak kesim ve törpüleme yapılıyor. Sağlıklı insanlar bunu basıp çekerek algılarken, dezavantajlı gruplar görüntü işleme kısmından faydalanıyorlar. Tırnağın beyaz kısmı bittiğinde ve parmağı çektiğinizde sistem duruyor" ifadelerini kaydetti.
Şu anda 1 dakika gibi bir sürede tek parmak tırnak kesimi yapabilen cihazın, geliştirilerek daha küçük ve daha hızlı hale gelebileceğini kaydeden Demir, yaptıkları projenin önümüzdeki süreçte sağlık ve kişisel bakım alanında kullanılabileceğini söyledi.
İHA