Avrupa Paletçiler Birliği (EPAL) Türkiye Ulusal Komitesi (TEPAL), sahte üretime karşı etkin mücadele başlatıyor. TEPAL'den yapılan açıklamada, lisansı olmayan firmaların EPAL palet ve metal kasa üretmesinin suç olduğunu belirtilerek, denetimlerde bu durumu tespit edilenlerin yüksek miktarda para ve hapis ile cezalandırılabilecekleri bildirildi.
Açıklamada sahte EPAL palet ve metal kasa kullanmanın da suç olduğuna dikkat çekilerek, Kasım ayından itibaren EPAL avukatlarının Türkiye'de polis nezaretinde yoğun denetimlere başlayacağı vurgulandı. TEPAL yönetim Kurulu geçen hafta sonunda İzmir'deki dernek merkezinde üyeleriyle bir araya geldi. Toplantıda söz alan TEPAL üyeleri sahte üreticiler nedeniyle mağdur olduklarını belirterek sahtecilerin tespiti için daha yoğun denetim yapılmasını istedi. TEPAL Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, sahte üretim yapanlara karşı EPAL'in dünya genelinde sıkı bir takip başlattığını belirterek, "Geçtiğimiz aylarda Ukrayna ve Polonya'da yapılan denetimlerde çok sayıda sahte EPAL palet ele geçirildi. El konulan paletler imha edildi ve üretenler hakkında dava açıldı. Kasım ayından itibaren de Türkiye'de denetimler başlayacak" dedi.
Muzaffer Balcıoğlu, EPAL markasının Uluslararası kanunlar tarafından korunduğuna dikkat çekerek, bazı prosedürlerin yeni tamamlandığını belirtti. Yeni süreçte, sahte üreticilere, tamircilere ve sahte ürün kullananlara karşı yasal yaptırımların devreye gireceğini belirterek, şunları söyledi:
"Lisansız firmalar, EPAL palet ve metal kasaları kesinlikle üretemez ve tamir edemezler. Bu firmalardan alınan EPAL palet ve metal kasalar sahtedir. Polis nezaretinde yapılacak denetimlerde, lisans almadan üretim ve tamir yapanlar tespit edilirse ağır para ve hapis cezaları alacaklar. Lisansız EPAL palet ve metal kasa kullanmakta suçtur. Sahte palet kullanan iş yerleri de denetlenecek, sahte palet veya metal kasa bulunursa el konulacak. Sevkıyat sırasında sahte EPAL palet veya metal kasaya rastlanırsa el konulup dava açılacak."
Muzaffer Balcıoğlu, sahte üretim yapanların genellikle merdiven altı işletmeler olduğunu, bu nedenle vergi de ödemediklerine dikkat çekti. Türkiye'de yılda yaklaşık 3 milyon civarında EPAL palet kullanılmasına rağmen lisanslı üreticilerin 800 bin EPAL palet ürettiğine vurgu yapan Muzaffer Balcıoğlu, "Bu durumda 2 milyon 200 bin sahte EPAL palet üretiliyor. Buna izin veremeyiz. Bu nedenle çok yoğun denetimlere başlayacağız" diye konuştu.
Balcıoğlu, EPAL palet ve metal kasa üretmek veya tamir etmek isteyenlerin TEPAL'e başvurmaları halinde lisans almaları için gerekli desteğin verileceğini de sözlerine ekledi.
İHA