Erdek Tatlısu Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Tatlısu Köyü son dakika gelişmeleri, Tatlısu Köyü ne özgü yemekler, Erdek Tatlısu Köyü nün tarihi, Tatlısu Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Tatlısu Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Tatlısu Köyü, Balıkesir ilinin Erdek ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Tatlısu Köyü Resimleri ve Tatlısu Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Erdek Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Erdek Balıkesir Arası Kaç Km? Erdek Hava Durumu? Balıkesir Köyleri ve Erdek Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Balıkesirlı iseniz Balıkesir Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Balıkesirlı Ünlüler arasında Erdek Tatlısu Köyü Köyünde doğan biri var mı? Erdek Doğumlu Ünlüler Kimler?
Erdek içesine bağlı bir mahalledir.Erdek ilçesinin, Aşağıyapıcı mahallesi ile Karşıyaka beldesi arasında bulunan Tatlısu köyü 1000 nüfuslu bir mahallesidir. Bandırma Körfezi kıyısında, Bandırma'nın karşısında bulunan tipik bir Kapıdağı mahallesidir.
Adını; mahallenin meydanında ve birkaç noktasında bulunan Kapıdağ'ın derinliklerinden gelen kaynak suyundan alır. Bu su, çevre yerleşim yerlerinden gelenlerin de rağbet ettikleri bir sudur. Mahallenin bugünkü yerleşimi, anlatılanlara göre 1720'li yıllarda Sivas veya Erzincan tarafından gelen 60 kişilik bir Ermeni topluluğu tarafından, bugün bulunduğu yer üzerinde kurulmuştur.
Bu dönemde tüm Kapıdağ Yarımadası, Rum köylerinden oluşurken, yalnızca Ermeni mahallesi (bugünkü Tatlısu) Ermeni ve Hamamali Türk mahallesi olarak kurulmuştur. Mahallenin Ermeni nüfusu 1915'te boşaltılmıştır. 1922 yılında yapılan; Trakya'daki Türklerle, Türkiye'deki Rumların değişimini öngören (Mübadele-Lozan Antlaşması) anlaşma gereği, bugünkü halkı göçmen olarak buraya gelmiş ve yerleşmiştir. Bu nedenle mahallenin ismi, eski yaşlılar arasında, geçtiğimiz yıllara kadar Ermeni Köyü olarak da anılmıştır. Mahallede, o günlerden kalma eski yapılar maalesef yıkılmış ve yok olmuştur. O günlerde kesilen zeytin ağaçları, bugünlerde mahallenin önemli geçim kaynağına dönüşmüştür. Diğer bir önemli geçim kaynağı, denizlerin her geçen gün verimsizleşmesine rağmen balıkçılıktır. Küçük Balıkçılık, halen önemli bir geçim kaynağıdır. Geçtiğimiz 5 yıldan beride Arıcılık gelişmektedir.
Yaz aylarında bir sayfiye yeri olması dolayısıyla oluşan kalabalık nüfus, esnafı hareketlendirir. Klasik anlayışla kahveler yaygındır (Yaz aylarında çay bahçeleri hareketlenir). Mahallede 5 adet kahvehane vardır. 2 adet çay bahçesi yaz aylarında açılır. Mahallenin dalgakıranının çevirdiği iskeleyi, denizi, bağlı bulunan balıkçı kayıklarını ve balıkçıların ağları düzenleme çalışmalarını, çocukların deniz keyfini ve Bandırma'yı uzaktan seyretmek mümkündür. Yaz mevsiminde mahallede manav ve küçük marketler açılmaktadır. Ayrıca bölgeye ekmek dağıtan bir fırın da mahallede faaliyet göstermektedir. Mahallenin dışındaki koylarda da yaz aylarında küçük dükkânlar ve çeşitli restoran ya da kafeler gece ve gündüz gelenlere hizmet vermektedir. Mahallenin etrafında bulunan küçük koylarda sayfiye evleri mevcuttur. Buralarda da konklayanlara hizmet için küçük bakkal dükkânları ve zaman geçirilecek kafe ve çay bahçeleri vardır.
Balıkesir il merkezine 100 km, Erdek ilçesine 11 km uzaklıktadır.Tatlısu mahallesi; Balıkesir ilinin, Erdek ilçesine bağlıdır. Ancak tüm yollar Bandırma ile özdeşleştirilmiştir. Ulaşım, Bandırma üzerinden sağlanır. Tatlısu arabaları, Bandırma şehirler arası otobüs terminalinden hareket etmektedirler, dolayısıyla Tatlısuya diğer şehirlerden gelen kişiler rahatlıkla ulaşabilmektedirler. Kış mevsiminde Karşıyaka Belediyesi'nin saat başlarındaki seferleriyle ulaşılabileceği gibi, mahallenin kendi minibüsçülerinin kurduğu kooperatif de saat başı seferler düzenleyerek alternatifi arttırmıştır. Yaz aylarında, artan talep üzerine, ulaşım önemli ölçüde kolaylaşır. İstanbul'dan her gün Bandırma'ya, kışın 3; yazları 5 kez olmak üzeri hızlı feribot seferleri yapılmaktadır. (2 saat - Yenikapı - Bandırma) Bandırma'dan özel araç ya da minibüslerle Tatlısu'ya ulaşılabilir. Yolun bu kısmı ve yerleşim yerleri antik çağdan kalma Kyzikos Harabeleri üzerinde kurulmuştur. Kapıdağ'ın, Erdek ve çevresindeki bu köylerde yapılacak gezintilerde her an, bu dönemden kalma kalıntılara rastlamak mümkündür. Erdek'te bulunan açık hava müzesinde kalıntılar mevcuttur. Tatlısu'nun küçük ve şirin kumsalı, 2 yaşlı çınarı ve köy kahveleri, çay bahçeleri ve şirin balıkçı sığınağı çevreye hoş bir hava verir. Tatlısu, birbirini izleyen küçük ve güzel koylardan oluşan bir sahil çizgisine sahiptir ve her sahilin küçük çay bahçeleri ya da kafe ve restoranları vardır. Bu koylar, Aşağıyapıcı mahallesinden sonra başlayan Beşevler mevkii, Değirmenburun, daha sonra mahallenin kendi koyu geçtikten sonra Küçük Bakraç, Büyük Bakraç, Kırtay Otel (özel kumsal), Liman Kampı mevkiidir. Bu koylardan sonra köy sınırlarının ötesinde bulunan Karşıyaka Belediyesi sınırlarındaki Dalyan mevkii de bölge de popüler bir konumdadır. Beyaz evler mevkii ve sahili, Liman Kampı mevkii, balıkçı barınağı, Büyük Bakraç Mevkii ve kumsalı son derece temizdir.
Mahallenin iklimi, ılıman Marmara ikliminin genel etki alanı içerisindedir.Mahallenin ve bölgenin çevresinde uzun yıllardan beri son yıllara kadar granit taş ocakları işletilmiş ve köy halkından eski taş ustaları yetişmiştir. Son yıllara kadar mahallenin dere yatağında çalışan işletmeden de taş üretimi yapılmıştır. Şu anda bu konuda herhangi bir faaliyet bulunmamaktadır.
Köy halkının bir kısmı küçük balıkçılık ile uğraşmaktadır. Bu balıkçılar avladıkları mevsim balıklarını genellikle Bandırma balıkçı haline göndermekte ya da yaz aylarında da köy iskelesinde perakende olarak satmaktadırlar.
Zeytincilik; bölgenin ve yörenin en önemli tarımsal geçim kaynaklarından biridir. Erdek, Edincik ve çevresinde uzun yıllardır yaygın olan bu tarım türüne son yıllarda mahallede oluşturulan genç ve yeni bahçelerle önemli bir canlılık katılmış ve halkın en önemli gelir kaynaklarından biri olmuştur. Ürün toplama mevsiminde mahallede Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifi'nin bürosu açılıp ürünü mahalleden pazarlanmaktadır. Köy tarım alanlarının dağlık ve yamaç olması, büyük ve geniş bahçelerin bulunmasını engeller. Küçük bahçelerde bu ürünler toplanır.
Mahallenin coğrafyası içinde her türlü meyve ve sebze ürünü alınabilmektedir. Ancak bunların hiçbiri önemli bir gelir kaynağı oluşturmamakta, halk kendi bağ veya bahçelerindeki bu ürünleri tüketimleri için kullanmaktadırlar. Bu ürünlerden bazıları; üzüm (Eski yıllarda bölgede şarap fabrikası bulunurdu. Günümüzde bağlar yok olmuştur), erik, mandalina (Son yıllarda keşfedilmiş ve güzel ürün vermektedir), domates, biber, soğan, her türlü bahçe sebzesi vb. Yerelması, nar, incir, ayva, şeftali, kiraz ve diğer birçok ürün, köy sınırlarında yetişebilmekte ancak bunların hiçbiri gelir getirici amaçla ve programla üretilmemektedir.
Köy'ün coğrafyası, yarımadanın doğu yakasının en güzel kumsal koy ve plajlarını ve doğal yapısını içinde barındırması ve ulaşım yerlerine yakınlığı nedeniyle her zaman tatil için ilgi çekmiş ve cazip olmuştur. Zaman içerisinde köylülerin bu arazileri satışa çıkarması ve yazlık ve sayfiye inşaatları, geçtiğimiz yıllara kadar mahallede inşaat faaliyetlerini canlı tutmuş köy halkına ekonomik katkı sağlamıştır. Ancak bu süreç sonunda başka sorunlar meydana gelmiştir. Boş arazilerin kalmaması, ekonomik durgunluk, yapıların müstakil evlerden oluşması ve turizm amaçlı hiçbir yapı ve girişimin oluşturulmaması, bu doğal güzellikleri tüm Türkiye'nin turizmine sunma şansının köy açısından yitirilmesine yol açmıştır. Bu yüzden günümüzde köy sınırları içinde ancak 1 otel ve 2 küçük motel vardır.
Tatlısu'da birleştirilmiş sınıf olarak faaliyet gösteren ilkokul ve buna bağlı olarak anasınıfı bulunmaktadır.