Ereğli Elmacı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Elmacı köyü son dakika gelişmeleri, Elmacı köyüne özgü yemekler, Ereğli Elmacı köyünün tarihi, Elmacı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Elmacı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Elmacı, Zonguldak ilinin Ereğli ilçesine bağlı bir köydür.
Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Elmacı Köyü Resimleri ve elmacı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Ereğli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Ereğli Zonguldak Arası Kaç Km? Ereğli Hava Durumu? Zonguldak Köyleri ve Ereğli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Zonguldaklı iseniz Zonguldak Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Zonguldaklı Ünlüler arasında Ereğli Elmacı Köyünde doğan biri var mı? Ereğli Doğumlu Ünlüler Kimler?
ELMACI KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Elmacı, Zonguldak ilinin Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı bir köydür.Köyün tarihi ve yerleşimiyle ilgili ilk bilgileri eski ileri gelenlerinden dinlediğimiz kadarıyla Horasan Türklerinden olduğumuz şeklindedir.
Horasan bilindiği üzere halen Kuzey İran la Güney Afganistan arasında bir yerdir. köy Kdz Ereğli'ye bağlı oluşu ve Kdz Ereğli'nin de tarihinin M.Ö. 2500 yıllarında ve "Anadolu Tanrıları"n da adı geçenlerin yaşadığı çağlara kadar anılması, bu köyde de belki de bu tanrıların gazabından kaçanların yerleşim kurmuş olduğu da varsayılabilir.
Köy bilgileri düzenlemesi Mustafa Adıgüzel tarafından yapılmış ve kontrol edilmektedir.Köyün gelenekleri,halen devam edeni yılda bir kere yapılan ve eskiden GÜCEK yağlı güreşleriydi, şu an DAĞKÖY yağlı güreşlerine katılmak.
Terkedilenleri ise geleneksel giysiler; erkeklerde ayağında ÇARIK başında KASKET ile kadında başında POĞ-üzerinde basmalı FİSTAN-ayağında basmalı DON ve ÇARIK hemen hemen terkedilmiştir. Kızlardan gelin olurken istenen BAŞLIK parası ortadan kalkmıştır. Düğünlerde gelinin at sırtında gidişi ve al yazmalı gelinlik giyişi artık tarih olmuştur. Abilere aga, ninelere ebe, dedelere ecebubağğ, babaanne ve anneannelere ece-ecem ler denir.
Görenekleri Bayramlar diyebiliriz. Kdz Ereğli Elmacı Köyünde bayramlar 1. bayram dereköy ve hobroller mahallesi, 2. bayram elmacı köyü merkezi, 3. bayram komşu köylere ziyaret devam etmektedir. Büyüklere sevgi ve saygı ön plandadır.
Köyün ileri gelenleri ilk yerleşmede godallar-şimdi ayçiçek ler, marangular-şimdi adıgüzel ler, gebeşoğulları-şimdi aydemirler, sofuoğulları-şimdi çakmak lar, imamgiller-şimdi dursun lar, gamberler-şimdi ARDIÇ lar,GOCABACAKLAR-ŞİMDİ ATALAYLAR Arslanboğa lar Atasoylar ÖZMENLER
Yemekleri Hakkında tüm karadeniz yöresinde olduğu gibi; mancar dolma, kaygana, gözleme, keşkek, cizleme,mısır ekmeği, serme, kıvırma tatlısı (dikkat! kıvırcık halkı buradan geliyor), mancar çorbası, çalmaç, külbastı, elma ve erik hoşafı, kestane kömbesi(odun fırınında bütün pişirilir ve bütün kış aylarınca yenir.) ve tabii ki her köyde olduğu gibi yayık ayranı yanında sahanda köy yumurtasını ve diğerlerini sayabiliriz.
Öğrenim Durumu Köy halkından şimdiye kadar; 21 üniversite mezunu, 30 teknik lise ve meslek lisesi mezunu, 2 öğretmen lisesi mezunu, 4 İmam Hatip Lisesi Mezunu, 4 Sağlık Lisesi mezunu çıkmıştır.
Köyden kente okumaya gidip yerleşenlerin durumu:
Mehmet Adıgüzel 1970 Bursa, 1978 Çankırı, Zafer Adıgüzel 1969 Zonguldak, Mustafa Adıgüzel 1974 Bursa, 1975 Zonguldak, Muhammet Adıgüzel 1974 Zonguldak, Necati Adıgüzel 1979 Zonguldak, 1982 Çankırı, 2009 Edirne, Mustafa Aydın 1990 Kdz Ereğli, Selahattin Aydemir 1980 Zonguldak, 1987 Kdz Ereğli, İsmail Ayçiçek 1994 Kdz Ereğli, Recep Ayçiçek 1995 Ankara, 2005 Kdz Ereğli, Hakan Arslanboğa 2007 Düzce, 2011 Sakarya Zonguldak iline 20 km, Ereğli ilçesine 25 km uzaklıktadır. Köyün ortasından Zonguldak-İstanbul karayolu geçmekte, yaylalarından karadeniz çok net izlenmektedir.
Kozlu Ilıksu Plajına akan dere bu köyden doğmaktadır. 2006 yılında köy yolu Dağköye bağlanmıştır. Böylece Dağköyde her yıl yapılan geleneksel yağlı güreşlere gitmek isteyenler, Zonguldak-Kdz Ereğli-İstanbul karayolunun Zonguldak tan gelenler 20.km den, İstanbul-Kdz Ereğli den gelenler 25 km den Elmacı Köyüne saparak ulaşabilirler.
Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi uzun yıllar önce tarım ve hayvancılığa dayanmış, karasabanla çitçilik (buğday,mısır ekimi)yapılmış, koyun-keçi beslenmiş, büyük baş hayvancılık yapılmış, tuğla ve kiremit ocakları kurularak başka yerlere tuğla-kiremit bile satılmıştır.
Cumhuriyet döneminde ise(1923-1980)ağırlıklı olarak taşkömürü Ereğli maden havzasına yönelik maden işçiliğine bağlı kalmıştır.
1980 askeri ihtilalin ardından kurulan Cumhuriyet Hükümetlerinin sıkı ekonomik politikaları uygulamak zorunda kalmaları(yüksek kamu zararları ve bütçe açıkları)nedeniyle devlete işçi alımını minimuma indirdiğinden köyün ekonomisi artık maden işçiliğine dayalı olmaktan uzaklaşmıştır. Maden işçiliğinde çalışanlar emekli olmuş ve köye dönmüşlerdir.
2008 itibarıyla köyde yaşayanların çoğunluğu(2/3)maden emeklisi olup köye dönüşlerinin ardından küçük de olsa tarım ürünleri (fındık),hayvancılık(süt üretimi), seracılık gibi işlere yönelmişlerdir. Son yıllarda; çalışmak için il ve il dışına çıkışlar çoğalmış, maden işçiliği büyük oranda terkedilmiştir.
Gençler ya okumakta ya da göç ederek başka mesleklere yönelmektedirler.Köyde ilköğretim okulu vardır. Okul 1969 yılında inşa edilmeye başlanmış 1970 yılı Şubat ayında öğrenime açılmış olup, 3 adet fiziki dershane ve 2 adet öğretmen lojmanı bulunan okulda, halen 1 öğretmen ile (2008 yılı) 5 yıllık eğitim yapılmaktadır. 8 yıla tamamlama eğitimi en yakın Zonguldak Kozlu Beldesindeki okullara taşımalı eğitim ile yapılmaktadır.