Ergani Sesverenpınar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sesverenpınar köyü son dakika gelişmeleri, Sesverenpınar köyüne özgü yemekler, Ergani Sesverenpınar köyünün tarihi, Sesverenpınar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sesverenpınar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Sesverenpınar , Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sesverenpınar köyü Resimleri ve Sesverenpınar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Ergani Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ergani Diyarbakır Arası Kaç Km? Ergani Hava Durumu? Diyarbakır Köyleri ve Ergani Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Diyarbakırli iseniz Diyarbakır Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Diyarbakırli Ünlüler arasında Ergani Sesverenpınar Köyünde doğan biri var mı? Ergani Doğumlu Ünlüler Kimler?
Sesverenpınar , Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir mahalledir.
Mahallenin Kürtçe adı Hilardır. Köy sınırları içerisinde tarihte ilk yerleşik hayata geçilen yer olarak bilinen çayönü(ser qot) ören yeri mevcuttur. mahallede birçok kaya mezarı mevcuttur. 1920 lere kadar mahallede ermenilerde yaşamıştır. ermenilerden miras olarak kalan birçok yer isimleri (aşê vırto (vırto'nun değirmeni), erdÊ lanqe(lanq'ın tarlası), şikefta mano(mano'nun mağarası)vb.) halen mahallede yaşayan kürtler tarafından kullanılmaktadır. ancak ne yazık ki ermenilerden kalan kilise ve evleri define avcıları yüzünden yerle bir olmuştur. fatih sultan mehmet'in ünlü hocası olarak bilinen molla gürani de bu mahallede doğmuştur. mahallede yaşayan sülalelerden aslan'lar(mala heso misto)izolların pise kolundan, yıldırım'lar(mala qito)karakeçili, yorulmaz'lar(mala hesÎke)izollardan olup, kaygusuz'larsa (mala ÎsmaÎl) karakeçi aşiretinden olmaktadırlar. ayrıca ağa sülaleside dahil olmak üzere mahalleden göç edip ayrılmış birkaç sülale daha vardır.
Mahallenin gelenek, görenek ve [[yemekleri meşhur ve tadı damakta kalacak sekildedir mahalledeki insanların çoğunluğu Sünniliğin Hanefi kolundandır. mahallede islam dışı inanış ve davranışlarda mevcuttur; hasta çocukların alnına isle haç çizilir, erkek çocukların kulaklarına küpe takılıp saçları uzatılır, pirevok denen bir doğaüstü yaratığın varlığına inanılır.
Diyarbakır il merkezine 66 km, Ergani ilçesine 8 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.tahıllar ağırlıktadır.eskiden pirinç ekilirdi.yapılan kazılar köy halkına gelir sağlar.
Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol toprak olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.