Türkiye'de ilk havza bazlı çözüm noktasında çalışma yapılan havza olan Ergene Havzası'nın temizlenmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesindeki çalışmalar sürdürülüyor. Bu kapsamdaki tünel inşaatlarının ilk şaftı tamamlandı.
Ergene Havzası Eylem Planı kapsamında Ergene ilçesinde yapımı süren tünel inşaatında ilk şaft bitirildi. Tünel inşaatının sürdürüldüğü şantiye alanında düzenlenen basın açıklamasında konuşan ve çalışmaların geldiği nokta ile ilgili olarak bilgiler veren Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan: "Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde Ergene Havzasının temizlenmesi, bu bölgedeki sanayi ve evsel atıkların arıtıldıktan sonra Marmara Denizi'nin 47 metre derinliğine akıtılması ile ilgili projenin tünel aşamasındaki ilk çıkışı gerçekleştirmiş oluyoruz. Şu ana kadar 6 bin 600 metre tünel inşaatı tamamlanmış durumda. Toplamda 20 kilometrelik bir tünel inşaatı olacak. İnşallah 2018 yılı sonunda tünel kazım işi tamamen neticelenerek bu bölgedeki Karıştıran'dan itibaren Ergene -1 Ergene -2 tüm bu bölgenin atıkları bu tünelimiz vasıtasıyla denize derin deşarj edeceğiz" dedi.
Vali Ceylan ayrıca: "Tüm yatırımcı arkadaşlar ve organize sanayi bölgelerindeki yönetici arkadaşlarla birlikte bu projenin gerçekten iyi bir şekilde ilerlediğini başarılı bir şekilde yürümüş olduğunu gördük. Aynı zamanda bizim arıtma tesislerimizin büyük bir çoğunluğu tamamlanmış durumda. Deniz derin deşarjın çalışmaları şu anda yüzde 50 aşamasını geçmiş durumda. Orada da denizde boru döşenmesi işlemleri devam ediyor. İnşallah projeyi hedeflenen süre içerisinde tamamlayıp bölgemizdeki bu bölgemizdeki sanayiden doğan kirliliği özellikle Ergene Havzası'nın temizlenmesine yönelik Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda çalışmalarımız süre içerisinde tamamlamaya gayret ediyoruz. Şu ana kadar ciddi bir problemimiz yok. Planlanan iş takvimi çerçevesinde çalışmalar devam ediyor. Tüm OSB'lerimizin başkan ve üyelerine bu çalışmaları sürdüren diğer teknik ekibimize teşekkür ediyorum. İnşallah açılışını da hep beraber yaparsak bu bölge açısından özellikle, bölgenin, Ergene Havzası'nın temizlenmesi, kirliliğin bertaraf edilmesi ve daha sonra da bölgedeki arıtmalarla birlikte denize deşarjının sağlanması ile bu proje tamamlanmış olacak. Emeği geçenlere tekrar tekrar teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş. Genel Müdür Mehmet Ceyhan ise: "Bizim toplam 20 kilometrelik tünelimiz var. Bugün bir şaftı daha bitirmiş olduk. Şu anki açtığımız şaftın çapı 2 metrelik çap. Aşağıdaki 2 binlik çaptı. Toplamda 7 kilometreye yaklaştı. 6 bin 600'ü geçtik. 20 kilometrelik tünelden 6 bin 600'ü bitirmiş olduk. Mayıs'ta yerli makinemizi getirip şaftın birinden tekrar başlatmış olacağız. 2019'da bitmesi gereken tünel işlemlerimizi 2018 sonunda veya 2019'un başlarında düşünüyoruz, programımıza göre. İşlerimiz planlandığı gibi gidiyor. Kış mevsimi olumsuz geçmesine rağmen tünel inşaatımız fazla etkilenmedi. Kara boru hattımız etkilendi, denizdeki hattımız rüzgardan etkilendi ama yine de işimiz genel olarak programına uygun biçimde yapılacağını ve biteceğini tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.
Ceyhan açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Marmara Denizi'ne vereceğimiz sularda hiçbir suyumuz arıtılmadan denize ulaşmayacak. Biz yaklaşık 200 tane ferdi arıtmayı 5 tane organize arıtma şekline getirmiş oluyoruz. Böylelikle arıtması daha kolay oluyor ve büyüklükten faydalanıyoruz. Arıttıktan sonra denize veriyoruz. Buradaki maksat hem pompaj durumu olmadan cazibeyle denize veriyoruz. Bu sudan niçin yararlanmıyorsanız derseniz bu su biraz denize göre daha yumuşak fakat tarıma göre biraz daha tuzlu ve iletkenliği yüksek onun dışında herhangi bir sorunumuz yok. Yaklaşık 13 tane belediyenin, Devlet Su İşleri 10 tanesini bitirdi ve evsel atık su arıtma tesislerini devreye aldı. Bunlar de denize verilmeyecek Ergene'de tarımsal sulama amaçlı kullanılabilecek şekilde kirlilik ikinci dereceye getirildikten sonra Ergene'ye verilecek. Şu an itibariyle Ergene Havzası Koruma Eylem Planı programında devam etmektedir. Herhangi bir aksama gözükmemektedir. Ergene Havzası ile ilgili havza bazlı çözüm Türkiye'de ilk olarak yapılmaktadır. 25 tane havzanın ilki ve en iyisi Ergene Havzası'nda denenmiş oluyor. Bundan sonra bu çözüm şeklini diğer havzalarda da çözüme ulaştırmak. 9 bin 500 hektarlık sanayi alanı OSB çatısı altında birleştirildiği zaman 3 bin 500 hektara indirilmiş oldu. Böylelikle tarımsal alanlara olan rağbeti azaltmak, tarım alanlarını kısıtlama amaçlı yapılmış bu havza koruma planı kendi çapında çok güzel proje olduğu yapılan çalışmalardan anlaşılmaktadır."
İHA