Erol Parlak, ’Neşet Ertaş’ı Anlattı

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim üyesi Prof.

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Parlak, halk müziğinin içinde tarih, gelenek ve kültür bulunduğunu belirterek, "Bu kültür binlerce yıllık bir birikim" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Parlak darbeler nedeniyle Türk halkının yıllarca öz kültüründen uzak bırakıldığını ve bu nedenle kendisine yabancılaştığını söyledi. Kültür Sanat Muhabirleri Derneğinin Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla İstanbul'da düzenlediği "Kültür Sanat buluşmaları"nın konuğu İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Parlak oldu. Türk Halk Müziğinin büyük ustası Neşet Ertaş'ın sanat hayatını anlattığı "Bir Garip Bülbül Neşet Ertaş" kitabının da yazarı olan Parlak, Halk müziğinin içinde binlerce yıllık tarih, kültür ve gelenek bulunduğunu kaydederek "Bu kültür binlerce yıllık bir birikim. Kolay kolay yok edemezsiniz" dedi.

Sazın Türk halkının öz çalgısı olduğunu ifade eden Parlak, "Öz kültürü saz olan bir ülkede okullarda çocuklarımıza yıllarca mandolin öğretildi. Ama kodlar öyle sağlam ki, en küçük bir rüzgarda bile canlanıyor. Neşet Ertaş da bu kültürün önemli temsilcilerinden biriydi" dedi.

Neşet Ertaş'ın hayatını ve sanat anlayışını irdelediği iki ciltlik bir de kitap yazan Parlak, Türkiye'de halk müziği sanatçılarına yıllarca değer verilmediğini bunlardan birisinin de Neşet Ertaş olduğunu söyledi.

Ertaş'ın yıllarca küçümsendiğini, horlandığını kaydeden Parlak, "Ama o yılmadı. Hiç bir karşılık beklemeden söyledi. O bir gönül Veli'siydi. Bunu anlayamadık. İnsanlığa büyük hizmet verdi. Gönülden gönüle köprüler kurdu ve gitti. Neşet Ertaş, rızasız lokma yemeyen, harama el sürmeyen, bir ozandı. Küstürdükleri için Almanya'ya gitmişti. Bir gün Türkiye'ye ne zaman döneceksin diye sordum. O kadar kırılmıştı ki "Yönümü bile dönmem" demişti. Ama, öldü diye haberler yapılınca ölmediğini kanıtlamak için Türkiye'ye geldi ve bir daha dönmedi. Çıktığı televizyon programları izlenme rekorları kırdı. Neşet Ertaş bu ülkede Halk müziğini yeniden itibarlı hale getirdi" dedi.

Prof. Dr. Erol Parlak program sonunda kendi sazı ve sözüyle Neşet Ertaş türkülerini seslendirdi. Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından Kültür ve sanatımıza katkılarından dolayı Erol Parlak'a plaket takdim edildi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Kartalkaya Kayak Merkezinde İ̇hmal
Ambulanslar Çalışmayacak, 6 Bin Sağlık Personeli İ̇şsiz Kalabilir
Grand Kartal Oteli’nde Feci Yangın
Gözyaşlarının Gizemi: Neden Ağlarız?
Akın Gürlek Kimdir?