Erü’de ‘Kadına Şiddet’ Semineri

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele...

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında söyleşi ve sergi etkinliği düzenlendi.

ERÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Avukat Eylem Sarıoğlu, "Kadına Yönelik Şiddet ve Önleme Çalışmaları" ile ilgili seminer verdi. 1 Ağustos 2014'te, Avrupa Konseyine bağlı ülkelerde olduğu gibi Türkiye'nin de imzaladığı İstanbul Sözleşmesi kapsamında, kadına uygulanan şiddetle ilgili Türkiye'nin elinde önemli bir güç bulunduğunu belirten Avukat Eylem Sarıoğlu, "Bu sözleşme, imzalayan Avrupa ülkelerinin ve diğer ülkelerin kendi iç hukuklarında da, uygulamada da, yaşama yansıması bakımından da kadına yönelik şiddetin ve eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına ilişkin o ülkeye ciddi olarak yükümlükler yükleyen bir sözleşmedir." dedi.

"Yasa var ama uygulama yok"

İstanbul Sözleşmesi ya da benzeri yasal uygulamalar olmasına rağmen, kadına erkek tarafından uygulanan şiddetin devam ettiğine dikkat çeken Avukat Eylem Sarıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şiddet dediğimiz şeyin kendisi bir yasayı imzalamakla ya da kabul etmekle ortadan kalkan bir şey değildir. Siz toplum olarak, bütün toplumsal ilişkileri göz önünde bulundurarak, örf ve adetimizden tutalım çalışma ilişkilerine kadar her alanda bazı düzenlemeleri yapmak zorundasınız bu şiddeti ortadan kaldırılması için. "Ben yasayı yaptım, kadınları koruyan yönetmelikler çıkarttım, kanunlar çıkarttım bir de uluslararası sözleşmeyi ilk ben imzaladım, bu alanda çok ciddi bir adım attım" demek maalesef yeterli bir şey değildir. Çünkü bizim temel sorunlarımızdan biri kanun yapmak değil, kanunu uygulamakla ilgili problem."

"Kadına uygulanan şiddet insan hakkı ihlalidir"

Türkiye'de kadına yönelik şiddet deyince, yalnızca fiziksel şiddet türünün anlaşılmasını eksiklik olarak değerlendiren Avukat Eylem Sarıoğlu, her şeyden önce "insan hakkı ihlali" olarak tanımlanan şiddet türlerini psikolojik, ekonomik, cinsel şiddet olarak sıraladı.

"Toplumsal roller bakımından eşit muamele görmüyoruz"

Kadın ve erkeğin yasalar karşısında eşit olsa da, toplumsal roller bakımından eşit muamele görmediğini vurgulayan Avukat Eylem Sarıoğlu, şiddetin temelinde yatan nedenin söz konusu toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri olduğunu ifade etti.

Seminerin ardından, Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Filiz Yıldız, Okutman Mehpare Yağlıcı, Araştırma Görevlisi Meltem Şahin ve Mustafa Böyük tarafından hazırlanan, "Kadına Yönelik Şiddetin Sunumunda Haberin Sorunlu Dili" konulu serginin açılışı yapıldı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.