Birleşmiş Milletler'in (BM), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde başlayıp 10 Aralık İnsan Hakları Günü'ne kadar devam eden ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin (ESOGÜ) ev sahipliğini yaptığı "Turuncu Etkinlikler" kapsamında düzenlenen "ESOGÜ Model United Nations (MUN)"-"ESOGÜ Model Birleşmiş Milletler" toplantısı, ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.
Toplantının açılışında konuşan Diplomasi ve Model Birleşmiş Milletler Kulübü danışman öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Onur Özçelik, geçen yılkinden daha iyi ve kapsamlı bir organizasyona imza atarak Rektör Prof. Dr. Hasan Gönen'e verdikleri sözü tuttuklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Ali Onur Özçelik toplantının bir eğitim simülasyonu olduğunu ve öğrencilere diplomasi, uluslararası ilişkiler ve BM'yi öğretmeyi ayrıca eleştirel düşünme, yazma, topluluğa hitap etme ve müzakere gibi akademik becerileri kazandırmayı amaçladığını söyledi. Toplantıya 33 farklı etnik ve kültürel arka plandan katılımın gerçekleştiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ali Onur Özçelik, ayrıca 13 farklı üniversiteden başvuru aldıklarını ve gençlerin daha çok seslerini duyurmaları gerektiğine inandıkları için Eskişehir ve İstanbul'dan 30 lise öğrencisini de davet ettiklerini söyledi. Düzenleme komitesi olarak cinsiyet ve ırk eşitliğine dikkat ederek 95 delege seçtiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Ali Onur Özçelik, ESOGÜ Model Birleşmiş Milletler'in 3 gün boyunca "Kadına Şiddet", "Mülteci Kampları" ve "Orta Doğu'daki IŞİD Tehdidi" gündemleriyle toplanacağını ifade etti.
Meksika'nın Ankara Büyükelçiliği'nden Büyükelçi'yi temsilen etkinliğe katılan Misyon Şefi Yardımcısı Alejandra Martinez, ülkesi Meksika'nın 1975 yılında BM'nin kadınlarla ilgili topladığı ilk dünya konferansına ev sahipliği yapmasından dolayı gurur duyduğunu belirtti. Bununla birlikte Martinez, Meksika'nın geçmişte bugüne göre çok daha erkek egemen bir yapıya sahip olduğunu ifade etti ve o dönemleri kendi hayatından da örnekler vererek, yer yer esprili bir dille anlattı. Söz konusu kültürel yapıya rağmen ailesinin kendisini bir erkeğe bağımlı yaşamaması için okutarak iyi bir eğitim almasını sağladığını belirten Alejandra Martinez, bu konuda özellikle annesinin desteğini aldığını da sözlerine ekledi. Özgür bir birey olarak yetişip, özgür seçimler yapabilmenin önemini de vurgulayan Alejandra Martinez, BM'nin kadın konusuna özellikle eğildiğini belirtti ve gençleri kadınlarla ilgili böyle bir girişimde bulundukları için tebrik etti. Alejandra Martinez ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen'e de etkinliğe verdiği destek için teşekkür etti.
ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, üniversite olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Eskişehir'deki Turuncu Etkinliklere ev sahipliği yaparak, "kadına şiddete hayır" demek ve konuyla ilgili farkındalığı artırmak için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Günümüzde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin toplumumuzun ve hatta tüm dünya toplumlarının başlıca sorunlarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Gönen, kadınların erkeklerle eşit fırsatlara sahip olmamaları ve uğradıkları adaletsizliklerin, insanlığın refah seviyesinin artması önünde büyük bir engel teşkil ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Hasan Gönen bu nedenle devletimizin konuya hassasiyetle eğilerek toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayıcı adımlar attığını dile getirdi. Prof. Dr. Hasan Gönen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın dile getirdiği gibi, kadınlarımızın başta eğitim ve istihdam olmak üzere, toplumsal hayatın her alanında güçlü bir şekilde yer almalarını sağlamanın öncelikli hedef olduğunu belirtti. Üniversitelerin, Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi'nde belirtildiği üzere, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı olarak hareket ettiğini ifade eden Prof. Dr. Hasan Gönen, ESOGÜ olarak kendilerinin de bu doğrultuda ESKAM'ın, öğrenci kulüplerinin ve şehrimizde konuya duyarlı sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına destek verdiklerini söyledi. Prof. Dr. Hasan Gönen üç gün sürecek ESOGÜ Model Birleşmiş Milletler etkinliğinin, tamamen ESOGÜ gençliğinin girişim, istek ve çabasıyla organize edilmiş olmasının bir eğitimci olarak kendisini gururlandırdığını da sözlerine ekledi. Yeditepe Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, İstanbul Özden Cengiz Anadolu Lisesi, Gelişim Lisesi ve Atayurt Lisesi'nin konuk edileceği etkinliğe teşriflerinden dolayı Meksika'nın Ankara Büyükelçiliği'nden Alejandra Martinez'e, gençlere ve tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı. Prof. Dr. Hasan Gönen konuşmasının ardından Alejandra Martinez'e günün anısına ESOGÜ Anı Tabağı takdim etti.
Protokol konuşmaları ve anı tabağı takdiminin ardından etkinliğe geçildi. ESOGÜ MUN Genel Direktörü Burak Akdoğan yaptığı konuşmada, Diplomasi ve Model Birleşmiş Milletler Kulübü'nü tanıttı ve etkinlik programı hakkında bilgiler verdi. Sonrasında kürsüye gelen ESOGÜ MUN Akademik Direktörü Aybüke Çalışkan ise Genel Sekreter sıfatıyla oturumların resmi açılışını yaptı.
4 Aralık 2016 Pazar gününe kadar devam edecek olan toplantı, ESOGÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri ile Türkiye'de öğrenim gören farklı ülkelerden öğrencileri bir araya getiriyor. MUN; üniversiteler, eğitim kuruluşları ve dünyanın pek çok akademik otoritesi tarafından öğrenciler için en prestijli akademik aktivitelerden birisi olarak kabul ediliyor. Konferanslar sonucunda çıkan çözüm önerileri BM'ye ulaştırılarak gençlerin bu konudaki görüşleri karar alıcılara bildiriliyor. Günümüzde BM tarafından önerilen çözüm planlarının taslağının ve ana hatlarının MUN konferanslarında yazılmış olması konferansın etkisini gösteriyor.
İHA