Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Teknoloji Transfer Ofisi'nin (ETTOM) üniversite-sanayi işbirliği kapsamında düzenlediği, "Türkiye-İngiltere Karşılaştırması Tecrübe Paylaşımı" isimli etkinlik, Prof. Dr. Suat Mirza Konferans Salonu'nda gerçekleşti.
Etkinliğe konuşmacı olarak davet edilen İngiltere'deki Sensient Flavors Limited İnovasyon Merkezi Analitik Kimya Direktörü Doç. Dr. Mustafa Zafer Özel yaptığı sunumda, kendi deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Sunumuna kısa özgeçmişiyle başlayan Doç. Dr. Özel, Kimya yüksek lisansını ESOGÜ'de tamamladıktan sonra, Leeds Üniversitesi'nden doktorasını aldığını ve 10 yıl süreyle Türkiye'de akademisyenlik yaptığını belirtti. Türkiye'de bulunduğu yıllarda, sanayicileri üniversitelerle proje yapmaya ikna etmekte çok zorlandığını belirterek, özellikle Ar-Ge alanında ülkemizin bu yönde gelişme kat ettiğini gözlemlediğini söyledi. Kimya gibi endüstriye yakın bilim dallarının endüstriye katkı sağlaması gerektiğini vurguladı.
İngiltere'ye yerleşmesinin ardından kariyerini York Üniversitesi'nde sürdüren Doç. Dr. Özel, burada çeşitli çalışma gruplarında yer aldığını ve sanayi kuruluşlarıyla, yüksek bütçeli pek çok proje gerçekleştirdiklerinden söz etti. Bu gruplarda BP ve Cargill gibi önemli endüstriyel firmalar için analizler yaptıklarını söyleyerek, gerçekleştirdikleri Ar-Ge tabanlı projelerden örnekler verdi. Gıda hakkında çok fazla akademik çalışma ve araştırmaları bulunduğunu belirterek, İngiltere kamuoyunda ve akademik çevrede oldukça ses getiren iki makalesinden söz etti. Doç. Dr. Özel, farklı disiplinlerden uzmanlarla çalışmanın ve takım çalışmasıyla oluşan sinerjinin çok faydasını gördüğünü belirterek, gençlere de farklı disiplinlerle işbirliği içinde çalışmalarını tavsiye etti.
Son 2 yıldır özel sektörde çalıştığını ifade eden Doç. Dr. Özel, daha önce görev yaptığı üniversitenin sanayi ile iletişiminin çok iyi olduğu olduğunu ve firmanın kendisine bu sayede ulaştığını söyledi. Gıda aroması sektöründe büyümek isteyen firmanın mükemmeliyet merkezini kurmakla görevlendirildiğini ve şu an yeşil (çevreci) ekstraksiyon teknikleri üzerine çalıştığını belirterek, bu sayede teorik olarak kurduğu sistemi endüstriyel boyuta taşıyabildiğini söyledi.
Son olarak Türkiye'de gözlemlediği bazı eksikleri dile getiren Doç. Dr. Özel, ülkemizde Ar-Ge'ye daha çok fon ayrılması, uzmanların birlikte daha çok çalışması ve üniversitelerin sanayiyle daha iyi iletişim içinde olması gerektiğini ifade etti. Konuşmasını bitirmeden önce Nobel ödüllü bilim insanımız Prof. Dr. Aziz Sancar'ı da anan Doç. Dr. Özel gençlere, içlerinde girişimcilik varsa asla pes etmemelerini ve hedeflerine kararlılıkla yürümelerini öğütledi. Soru-cevap bölümünün ardından etkinlik, Doç. Dr. Özel'e anı tabağı takdim edilmesiyle sona erdi.
İHA