Estetik Kalp Ameliyatı Umut Oldu

Açık kalp ameliyatından korkan hastaların umudu, estetik kalp ameliyatı oluyor.

Açık kalp ameliyatından korkan hastaların umudu, estetik kalp ameliyatı oluyor. Klasik açık kalp ameliyatında göğüsün ön kemiğinden 30-35 santim kesilirken, estetik kalp ameliyatında ise koltukaltından 4 veya 5 santimlik kesi ile gerçekleştiriliyor.

Klasik açık kalp ameliyatı ile estetik kalp ameliyatı hakkında bilgi veren Emsey Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Beşoğul açık kalp ameliyatından korkanların estetik kalp ameliyatı umutları olduğunu söyledi.

"İki farklı kalp ameliyatındaki tek fark giriş yolu"

İki ayrı yöntemle yapılan kalp ameliyatı arasındaki tek farkın giriş yeri olduğunu belirten Prof. Dr. Beşoğul, "Minimal invaziv kalp ameliyatı tekniklerinden biri olan bu giriş yolu koltuk altından 4 veya 5 santimlik kesi ile kas ve kemik kesmeden ve vücudun başka bir yerine hiçbir kesi yapmadan kalp kapağı tamir ve değiştirme ameliyatlardır. Önden yapılan ameliyat ile koltuk altından yapılan ameliyat arasındaki tek fark giriş yeridir. İçeride yapılan işlem standart kalp ameliyatıdır. Kısaca; bu yöntemle kalp ameliyatları göğüs ön kemiği ortalama 30-35 santim kesilip, açılmadan yapılmış olur ve hiçbir kemiğiniz kesilmez" dedi.

Estetik kalp ameliyatının avantajları

Estetik kalp ameliyatının avantajlarını da anlatan Prof.Dr. Beşoğul, "Kalp deliklerinin kapatılması, mitral, aort ve triküspit kapaklarının tamiri veya değişiminde bu yaklaşımı kullanıyoruz. Ayrıca benzer estetik yöntemlerle kalbi besleyen damarların bazılarına çalışan kalpte bypass ameliyatı yapılabilir. Bu tür ameliyatla birlikte kanama riski azdır. Enfeksiyon riski düşüktür. İyileşme süresi çok daha hızlıdır. Estetik olarak ve psikolojik yönden hasta ameliyat olmamış gibidir. Hasta kendisi dahi ameliyat yerini göremez. Cinsel ve sosyal sorunları yok denecek kadar az olur. Ameliyat sonrası hasta istediği pozisyonda yatabilir. Ameliyat sonrası hasta göğse gelen darbelerden kaçınmak zorunda değildir. Hastane çıkışında araba kullanabilir, emniyet kemerini takabilir. Kollarını hiç ameliyat olmamış gibi kullanabilir. Ağır kaldırabilir. Kısaca günlük hayatına ve eforuna çok hızlı döner" diye konuştu.

"Estetik kalp ameliyatı kimlere uygulanır"

Estetik kalp ameliyatının kimlere uygulandığını ve uygulanamadığını da anlatan Prof. Dr. Beşoğul, şunları kaydetti:

"Genç ve yaşlı hastalar özellikle şişman, şeker hastalığı, göğüs kemiği bozukluğu olanlar, iş hayatına erken dönmek zorunda olanlar ve sırtüstü yatmakta zorluğu olanlar, yürümesinde aksama olan baston veya değnek kullananlar, sonrasında ağır kaldırmak, taşımak zorunda olanlar için ideal bir yöntemdir. Sadece ileri derecede kronik akciğer hastalığı olanlarda ve daha önceden sağ göğsü açılarak akciğer ameliyatı geçirmiş hastalarda tercih edilmez. Bu hastalarda özellikle yine estetik ve az hasarlı olması açısından önden küçük bir pencere açılması tercih edilir. Bu yöntemi çocuklarda ve bebeklerde kalp delikleri gibi bazı kalp ameliyatlarında da uygulanabilir."

"Kalp ameliyatı olacaklar nelere dikkat etmeli?"

Estetik kalp ameliyatını tercih edeceklerin dikkat etmesi gereken konular hakkında da bilgi veren Prof. Dr Beşoğlu, "Minimal İnvazif Cerrahi dediğimiz az hasarlı kalp ameliyatları üzerinde yıllarca çalışmış, yurtiçi veya yurtdışı bilimsel çalışmalarını yayımlayarak tecrübeli olduğunu ispat eden veya eğitimlerini alan cerrahlarımız araştırıp, güvensinler. Yüzde yüz güvenilirdir. Önden ve yandan ameliyatın riskleri aynıdır. Ameliyat yapılamaz bir durum olduğunda cerrah anında alanı büyütür ve normal giriş yöntemine geçer. Bu nedenle giriş yöntemi yapılan ameliyatın riskini arttırmaz. Kalp ameliyatında risk ameliyatın gecikmesi ve kalp gücü ile ilişkilidir" şeklinde konuştu.

"Açık kalp ameliyatı kinci kez daha risk taşıyor"

İkinci kere yapılan kalp ameliyatlarında hangi yöntemin daha az riskli olduğunu da anlatan Prof. Dr. Beşoğlu, "Önden açılmış hastanın ikinci kere önden açılması risklidir ama yandan açılması daha az risklidir. Yani, ikinci ve üçüncü kalp ameliyatları için en ideal yöntem ameliyatın bu şekilde göğüs yandan açılarak yapılmasıdır.1993 yılından günümüze bu tekniklerle ameliyat olan hastalar ulusal ve uluslararası saygın çok sayıda bilimsel dergilerde ve kongrelerde literatüre girmiştir. Her ülkede bu konuda yıllarca çalışmış,minimal invaziv giriş yöntemiyle uğraşan bilim adamları mevcuttur. Ayrıca Uluslararası Minimal İnvaziv Cerrahi Derneği her yıl eğitim kursları vermektedir ve ülkemizden bu kurslara giderek eğitim alan akademisyenlerimiz mevcuttur" dedi.

"Erken müdahale önemli"

Kalp hastalıklarında erken müdahalenin önemini de hatırlatan Prof. Dr. Beşoğul, "Ön göğüs kemiğini kestirmemek için yıllar boyu ameliyat olmamış,direnmiş hastalar o kadar çoktur ki. Kalp büyümüş, kalp pompa yetmezliği başlamış, hatta kalpten beyne pıhtı atmış. Bu durumda maalesef hangi yöntemle ameliyat olursa olsun hastalarda sıkıntı yaşanır veya ameliyat dahi olamaz... Hastalar ne kadar gecikirlerse, risk o kadar artar. Bu yüzden hastalara geç kalmadan ameliyat olmalarını tavsiye ederim. Aynı şekilde uygulanacak koroner damar sayısına ve yerine göre sol koltuk altından, meme altından, göğüs alt uç kısmından kesi yapılarak kalp durdurulmadan bypass ameliyatı yapılabilir" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Aile Hekimliği 20 Yılda Sağlıklı Bir İ̇şleyişe Kavuşamadı
Bronşektazi Hastalarına Önemli Uyarı
Protein Tozlarında Ağır Metal Riski !
Sağlıkta Çetelerin Olmadığı Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün
Dil Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?