Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ETSO) eylül ayı meclis toplantısına katılan, Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Ergün Aslan ve Aziziye Vergi Dairesi Müdürü Mehmet Ozan, meclis üyelerine, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun'un iş dünyasına ve vatandaşlara getirdiği borç ödeme kolaylıklarıyla ilgili bilgi verdiler.
Meclis Başkanı Saim Özakalın ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Ergün Aslan, borç yapılandırmalarında mükelleflerin dikkat etmesi gereken konulara değindi. 19 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren kanunla vatandaşların kamuya olan borç yükünün azalacağını ve borçların taksitler halinde ödenebileceğini ifade eden Aslan, "Bu kanun sayesinde, vergi ihtilafları sonlandırılacak, devam eden vergi incelemeleri için kanundan yararlanılabilecek ve geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak ve daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilecek. Ayrıca, işletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek ve yurt içi ve yurt dışındaki bazı varlıklar milli ekonomiye kazandırılacak" diye konuştu.
Çeşitli alanlarda düzenleme yapan ve toplumun her kesimine hitap eden söz konusu kanunu vatandaşa anlatmak ve azami seviyede yararlanılmasını sağlamak amacıyla gerekli tanıtım faaliyetleri başlatıldığını kaydeden Vergi Dairesi Başkanı Aslan, "Başkanlık olarak tüm personelimiz ile kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunuyoruz. Kapsama girip de "Ben bu kanunu duymadım" diyen bir vatandaşımızın kalmasını istemiyoruz" dedi.
VERGİ ASLINA BAĞLI CEZALARIN TAMAMI SİLİNİYOR
Yapılandırmayla, vergi dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizinin üçte iki oranında azaldığını ve vergi aslına bağlı cezaların da tamamen silindiğini belirten Aslan şöyle devam etti; "Yine aynı şekilde, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde tekrar indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor. Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme imkânı veriyor. Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uygulanıyor. Vatandaşlarımız, kamuya olan borçlarını kanunun sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek. Tüm vergiler, gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi ne kadar vergi varsa bu kanuna göre yapılandırılabilecek. Ayrıca, çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da Kanun kapsamda yapılandırılabilecek."
İHTİLAFLI KONULAR SULH YOLUYLA ÇÖZÜLECEK
Vergi Dairesi Başkanı Ergün Aslan'la birlikte toplantıya katılan Aziziye Vergi Dairesi Müdürü Mehmet Ozan da yapılandırmayla ilgili bazı konulara dikkat çekti. YURT-KUR üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ile ecrimisil borçlarının da bu kanuna göre yapılandırılarak ödenebileceğini dile getiren Mehmet Ozan, motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahiplerinin, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabileceğini vurguladı. Kanunla birlikte, ihtilafların da sulh yoluyla çözümlendiğine kaydeden Ozan konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Kanun, ihtilaflı alacakların yeniden yapılandırılması ve sulh yoluyla çözüme kavuşturulması imkânını da getiriyor. Vergi davalarını sonlandırmak, idare ile sulh olmak ve yaşadıkları belirsizliği ortadan kaldırmak isteyen mükellefler de kanundan yararlanabilecek. Bu kapsamda, ihtilafın bulunduğu aşama ve ihtilafa ilişkin verilmiş yargı kararlarının niteliğini esas alarak farklı oranlarda ödemeler öngörülüyor. Bu alacakların peşin ödenmesi halinde de ayrıca Yİ-ÜFE tutarından indirim yapılacak. Halen vergi incelemesinde olan mükellefler için de düzenleme bulunuyor. Devam eden inceleme ve takdir işlemlerine konu muhtemel alacaklar da kapsamda. İnceleme bittiği zaman ortaya çıkan rapora göre mükelleflerimiz yapılandırma imkânlarından faydalanabilecek. Aynı şekilde takdir komisyonlarında olan dosyalar da bu imkândan yararlanacak."
Kanunla, pişmanlıkla beyan edilen vergilerin ödemelerinin kolaylaştırıldığını ve bu müesseseyi kullanmak suretiyle vergi idaresinin bilgisi dışında kalan hususların beyan edilmesinin sağlandığını anlatan Ozan, "Örneğin, tapu harcı yönünden eksik beyanda bulunmuş olan vatandaşlarımız bu imkândan yararlanarak eksik beyanlarını tamamlayabilecekler. Kanun bu durumdaki vatandaşlarımıza, "gelin pişmanlıkla beyanname verin ister peşin, ister taksitle hesaplanan tutarları ödeyin" demektedir" diye konuştu.
MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI İMKANI VERİLİYOR.
Kanunla getirilen önemli düzenlemelerin birinin de matrah artırımı olduğunu söyleyen Mehmet Ozan şu açıklamayı yaptı; "Mükelleflerimiz daha önceki yapmış oldukları beyanlarını belli oranlarda arttırırlarsa o takdirde geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar. Örneğin bir kurumlar vergisi mükellefimiz 2015 yılında 1 milyon lira kazanç beyan etti ve buna ilişkin kurumlar vergisini ödedi. Ancak, "hesaplarda her hangi bir hata, kusur veya eksiklik var mı?" diye bir tereddüdü varsa bu yıl için 150 Bin lira ilave beyanda bulunacak. Bu tutar üzerinden yüzde 20 oranında hesaplanan 30 Bin lira vergi ödeyerek vergi inceleme riskinden kurtulacak. Söz konusu mükellef daha önce vergi idaresine karşı yükümlülüklerini zamanında yerine getirmişse, ilave beyan üzerinden yüzde 20 yerine yüzde 15 oranında hesaplanan 22 Bin 500 lira vergiyi ödeyecek. Mükellefimiz zarar beyan ettiyse veya hiç matrah beyan etmemişse, bu durumda da kanunda öngörülen asgarî tutarlar üzerinden matrah artırımında bulunabilecek."
BAŞVURU İÇİN SON GÜN; 31 EKİM
Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerektiğini hatırlatan Ozan, başvuruların bizzat vergi dairesine giderek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, "www.gib.gov.tr" adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabileceğini ifade ederek şunları söyledi; "Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemeleri 2016 Kasım ayında yapılması gerekiyor. Vatandaşlarımıza peşin ödeme avantajını tekrar hatırlatmak istiyoruz. Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödenmesini teşvik etmek için ödemeler peşin yapıldığı takdirde, Kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak."
Ozan ayrıca kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan birinin de taksitli ödemelerde ilk iki taksitinin zamanında ödenmesi şartı olduğunu belirterek, ilk 2 taksiti süresinde ödemeyenlerin kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacağını sözlerine ekledi.
İHA